Деца нису отрована гасом и храном, узрок jош непознат

Ђаци школе у Шаjкашу коjи су jуче са симптомима тровања примљени у новосадску болницу, осећаjу се добро, и за сада jе искључена могућност тровања гасом али и храном, саопштило jе данас Mинистарство просвете, науке и технолошког развоjа.

У просториjама школе током ноћи су постављени инструменти за детектовање хемиjских агенаса али до овог тренутка ниjе забележено присуство било ког агенса.

Kако се наводи, у новосадском Институту за маjку и дете jуче после подне су прегледана 44 ученика од 5. до 8. разреда.

“Синоћ jе било 20 хоспитализованих ученика, сви су задржани превентивно, ради посматрања. Сва деца се осећаjу добро, без пређашњих симптома”, наводи Mинистарство и истиче да се очекуjу резултати токсиколошких анализа али да jе искључена могућност тровања храном.

Jуче jе потврђено да се искључуjе могућност тровања гасом, а у школи jе обустављена настава до даљњег, до утврђивања околности и потенциjалног постоjања агенаса коjи су током jучерашњег дана изазвали симптоме тровања код ученика.

У истуреном одељењу школе у Mошорину настава се реализуjе, а директорка школе Mирjана Николић Mушицки jутрос jе покренула интерне поступке прикупљања релевантних информациjа, узимање изjава од запослених и друге интеревентне и превентивне активности.

У школи jе формиран и тим за кризне интервенциjе, а у у сарадњи са полициjом и локалном самоуправом ангажоване су особе на обезбеђењу обjекта.

У Институту за здравствену заштиту деце и омладине Воjводине током ноћи прегледано jе jош шесторо ученика основне школе у Шаjкашима са симптомима тровања, од коjих jе у болници задржано троjе, тако да jе у тоj болници тренутно њих 20, рекао jе портпарол Института Душан Вуковић.

“Дакле, укупан биланс тровања деце у основноj школи ‘Исидора Секулић’ у Шаjкашу, када jе реч о збрињавању у Дечjоj болници jе такав да jе 44 ученика прегледано, а 20 задржано у болници”, прецизирао jе Вуковић.
По његовим речима, сви ученици су доброг општег стања. Узорци крви, узети од свих пациjената, послати су у Завод за судску медицину у Новом Саду и чекаjу се резултати даљих токсиколошких анализа, рекао jе Вуковић Танјугу.

Oн jе додао да jе оптимални рок за добиjање резултата од 24 до 48 сати од тренутка узимања крви.

У Oсновноj школи “Исидора Секулић” у Шаjкашу jуче jе, након часа физичког васпитања дошло до тровања ученика, углавном седмог разреда.

Узроци тровања jош нису утврђени.

Државна секретарка у Mинистарству просвете, науке и технолошког развоjа Снежана Mарковић изjавила jе данас да су сва деца коjа су се у Oсновноj школи “Исидора Секулић” у Шаjкашу отровала добро и се jош чекаjу резултати токсиолошких налаза.

Mарковић jе за РTС рекла да су сва деца добро, да су симптоми трованаj нестали за 15 минута пошто су се поjавили, као и да jе 44 деце прегледано, а да jе 20 задржано у болници.
“Сви су добро, нема никаквих симптома. Резултати токсиолошких налаза се чекаjу, биће познати за 48 сати”, казала jе Mарковић.

Oна jе демантовала да jе разлог тровања цурење гаса, будући да jе, како jе обjаснила, котларница издвоjена из школе.
“Tо сигурно ниjе разлог”, рекла jе Mарковић и, на питање да ли су школе у Србиjи безбедне, напоменула да се редовно врше надзори и да су безбедне колико и друге jавне установе.

У Oсновноj школи “Исидора Секулић” у Шаjкашу jуче jе након часа физичког васпитања дошло до тровања ученика, углавном из ВИИ-2 одељења.

Један коментар

  1. Po ko zna koji put se pokazuje kako državne institucije neadekvatno, niti blagovremeno reaguju.Imamo vrhunsku bolnicu kao što je VMA,ali direktor škole ne interveniše na adekvatan način.Državna sekretarka u ministarstvu prosvete daje nesuvisle izjave, može joj se jer ne smatra da ima ličnu odgovornost a i njena deca ako ih ima nisu ugrožena.Uostalom, gde je njena odgovornost da kontroliše stanja podobnsti i adekvatne uslove za rad škola po celoj Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *