Situacija na jugu se stabilizuje, nema ugroženih

Situacija se u mestima pogođenim poplavama na jugu Srbije od jutros stabilizuje, a voda se povlači u korita, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i istakao da u tim područjima nema ugroženih ni povređenih.

“Voda se povlači u korita, danas će se raditi pumpanje vode, a večeras se očekuje da počne sneg da pada što će povoljno uticati na stanje na terenu”, rekao je Marić Tanjugu.

On je naglasio da nema povređenih niti ugroženih, a da su 22 osobe u u Vladičinom Hanu noćas bile evakuisane preventivno.
“U Vladičinom Hanu su 22 osobe noćas preventivno evakuisane, ali nema ugroženih ni povređenih. Sve službe su na terenu i nikome noćas nije bila potrebna pomoć ni u mehanizaciji ni u ljudstvu”, naveo je Marić.

Marić nije mogao da precizira da li je put od Niša ka makedonskoj granici sada prohodan, ali je rekao da ekipe rade sve da se i taj problem što pre sanira.

Na teritoriji Pčinjskog okruga od juče palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru, a u toku prethodnih dana usled topljenja snega zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda, saopštio je ranije MUP.

U Vladičinom Hanu proglašena je vanredna situacija, dok je u Vranju vanredna situacija proglašena u jednom delu grada.

 

Putni pravac od Niša ka granici sa Makedonijom neprohodan

 

Javno preduzeće “Putevi Srbije” saopštilo je danas da je putni pravac od Niša ka makedonskoj granici neprohodan, pošto je zbog većeg vodostaja reke Južna Morava došlo do preplavljivanja tog putnog poravca.

Putni pravac II A-158 Niš – Vranje – Brestovac – Leskovac – Vladičin Han – Vranje – Bujanovac- državna granica sa Makedonijom je neprohodan.

Zbog obilnih padavina i većeg vodostaja reke Južna Morava došlo je do preplavljivanja putnog pravca II A 158, deonica Predejane-Vladičin Han od km 256+094 do km 257+094, a na km 249+760 došlo je do odnošenja nasipa puta, i do potpune obustave saobraćaja od 18.00 časova. Alternativni putni pravac je državni put I B 44.

U Zaječaru je moguća mestimična pojava izmaglece i magle, kolovozi su vlažni do mokri na svim putnim pravcima, a na 3. prioritetu ponegde u višim predelima ima zaostalog snega na kolovozu.

Vidljivost je mestimično i povremeno smanjena zbog magle, naročito u kotlinama, i na prevojima – u okolini Zaječara, Bora , Knjaževca i Negotina, na oko 50-100m.
“Putevi Srbije” savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice pa “Putevi Srbije” apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta – autoputevi, gde se preporučuje oprezna vožnja, zatim državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se preporučuje oprezna.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Novog Pazara, Zaječara i tu se preporučuje oprezna vožnja.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *