Prvomilioneri

Milorad Vučelić / glavni urednik

Snage bivšeg režima ili, preciznije, žutog kartela kreću u „opsežnu akciju“. U svom pokušaju da se pretvore u političku opoziciju oni u potrazi za investitorima prvo kreću u inostranstvo i zato će Bojan Pajtić, na samom početku ove „opsežne akcije“, pred socijaldemokratskim poslanicima u Evropskom parlamentu 4. februara govoriti „o teškoj situaciji u kojoj se nalazi opozicija u Srbiji“. Reč je o pravom biznis planu. Budući da u Srbiji imaju skromnih šest odsto političke podrške, oni nude svoj projekat dolaženja na vlast strancima koje bi da zainteresuju da u njih ulože – što politički, što finansijski, i što je najvažnije, traže njihov doprinos u rušenju postojećeg poretka. Kada već ne mogu s narodom na izborima, mogu sa strancima po starom oprobanom receptu. Dva puta im je to „upalilo“, prvi put 2000, a drugi put 2008. godine. Posledice ne samo da su nam poznate nego ćemo u njima  još dugo živeti.

Ali ni delovi naše vlasti ne sede skrštenih ruku. I oni su u akciji. Akciju oglašava, a ko bi drugi ako ne naša hiper i multiaktivna ministarka i potpredsednica Zorana Mihajlović. Budući da se malo odmorila od javnosti, ona je, u vreme napada na svog i srpskog premijera Aleksandra Vučića od strane briselske birokratije, rešila da konačno, posle pola godine, postavi direktora na ključnoj poziciji u njenom – saobraćajnom resoru. Bila je efikasna u eliminaciji Milana Beka, a onda duboko razmišljala i vagala i na mesto direktora Državne Železnice postavila čoveka koga je istog dana smenila. Zašto? Zato što je tokom dugih i besanih noći, onih koje je provela u razmišljanju, previdela da je taj imenovani direktor upropastio jednu privatnu ili poluprivatnu firmu. A onda je u istom danu na pomenutu funkciju imenovala čoveka koji je dugo i aktivno učestvovao u sistematskom uništavanju te iste Državne Železnice!

Nije se, međutim, ni ovde stalo. Sledi nova akcija pod nazivom „Tajkuni, otkud vam prvi milion“. U redu.

[restrictedarea]

Ali, ima tu i nekoliko neizbežnih prethodnih, i naknadnih, pitanja. Ono načelno i neizbežno pitanje je: Kada počinje kapitalizam i tranzicija u Srbiji? Na to pitanje morala bi da odgovori baš pomenuta ministarka i oni koji je bezrezervno podržavaju. Možda oni oglase da je taj datum baš ove 2015. godine? Neka konačno izaberu i obavezno nam kažu u čemu smo to živeli do 2015. godine. I ko je sve i kako u tome učestvovao?

Evo, i ovako nasumično, nekoliko za razmišljanje podsticajnih pitanja-problema. Hoće li se u traganju za tim prvim milionom pravdi privesti oni koji su Srbiji uveli najgore moguće sankcije početkom devedesetih? Hoće li proveri podleći i oni koji su pre devedesetih imali milion? Šta ćemo sa onima koji su tada imali pa u međuvremenu izgubili taj milion i kako će oni odgovarati? Hoće li se pravdi privesti i svi oni privredni subjekti sa Zapada koji su poslovali sa Srbijom i srpskim firmama a tada to zbog sankcija nisu smeli da čine?  Hoće li se istražiti po čijim su nalozima tadašnji srpski privrednici stavljani na američke i evropske crne liste za putovanje po inostranstvu i ko ih je, i za kolike pare, skidao sa tih lista? Čiji je to biznis bio? Hoće li čitav niz tih prvomilionera biti pozvan na odgovornost što je finansijski učestvovao u obaranju tadašnjeg legalnog ustavnog poretka, i hoće li onima koji su to učinili sve biti oprošteno u ime činjenice da su bili u službi viših ciljeva uspostavljanja kapitalizma? Kako to da im je sa prvim milionom bilo tesno u tadašnjem režimu pa su pohrlili u novi – tranzicioni, iz kojega su izašli sa stotinama miliona? Ko je sve u danas aktuelnoj vlasti u tome učestvovao? Hoće li pravdi biti privedeni i svi oni sa prostora bivše Jugoslavije a koji sada žive u zasebnim i međunarodno priznatim državama? Hoće li se ustanoviti da li je nekom od prvomilionera nešto propalo, ili je, kao lokator ili pak drugačije, nešto zaradio prilikom bombardovanja, i hoće li neko ko je izvršio tu agresiju bar biti otvoreno imenovan… Da ne insistiramo dalje na pitanjima ove vrste.

Nekako bismo već izašli na kraj s tim prvim milionom, ali šta ćemo sa prvih sto miliona koji su zarađeni posle petooktobarske revolucije 2000. godine, u režimu kojem je pripadala Zorana Mihajlović? Hoće li se tražiti odgovor i na ovo pitanje – Kako to da je privatizacija, koju je uspostavila i realizovala tadašnja vlast, danas od novih vlasti, gde je takođe pomenuta gospođa, u više navrata oglašena pljačkaškom? Kako se neki u vreme devedesetih sumnjivi milion legalno ustostručio na početku novog milenijuma? Dokle je to bilo legalno i kada je i kako postalo nelegalno? Da li je podozrenju izložen samo prvi milion, a nikako prvih sto miliona? Ima li uopšte kraja i početka ovim zamajavanjima, ima li kraja i početka propagandnom direktnom ometanju funkcionisanja normalnog rasuđivanja u ovoj zemlji?

Šta je sada cilj ovakvih akcija? Osnovni cilj je da se svaki srpski kapitalista oglasi sumnjivim tajkunom ili lopovom i pljačkašem i da mu se sve konfiskuje ili nacionalizuje, takođe i da mu se onemogući ili oduzme pravo da radi. Trebalo bi onda to baš tako, otvoreno revolucionarno deklarisati, a ne okolišati i zavijati. Istovremeno, sve ono što poseduju domaći kapitalisti, kao i preostalo javno dobro, treba prodati ili pak u bescenje dati hrvatskim tajkunima na čelu sa Ivicom Todorićem. Da li su Todorić, ili Tedeski, tajkuni sa područja bivše Jugoslavije i pita li njih neko u Hrvatskoj kako su zaradili prvi milion?  Da možda nije otet od neke srpske imovine u Krajini ili Slavoniji, ili Zagrebu, ili možda prigrabljen zahvaljujući monopolskom položaju koji imaju u Srbiji? Interesuje li to našu ministarku budući da im i ona i svi nadležni organi dozvoljavaju da rade sve što hoće u Srbiji? Komisija za zaštitu konkurencije ne vidi monopole a ni „dominantnu poziciju“ kada je strani kapital u pitanju. Ono za šta su, koliko juče, bili napadani i tuženi „Maksi“ i „Imlek“ sada je poželjno jer su u pitanju strani vlasnici koje niko, pa ni mi, ne juri za prvi milion. Nema ni reči o nekakvom državnom interesu i traženju razumnog reciprociteta za naše privrednike u susednim državicama i na njihovim tržištima. Kako i da ga bude, kada mi sami sve naše kapitaliste kriminalizujemo ili sumnjičimo, a susedske proglašavamo velikim i uglednim biznismenima.

Kada je reč o stranim investitorima, tu stvari stoje mnogo bolje. Oni su iskušenja prvih miliona davno prošli, neki među njima i pre stotinak godina, i sada ih dočekujemo širom raširenih ruku. Oni znaju kada je počeo kapitalizam i šta je bilo u njegovom nastanku. Primera radi, pita li neko ijednog nemačkog investitora da li je zaradio nešto u vreme Hitlerove vlasti, ili da li su doprinos njegovom bogatstvu dali Srbi ili Jevreji zatočeni u radnim logorima? Da li je neko od njih bio u vezi sa Štazijem? Pita li iko nekog američkog investitora da li je imao šta sa prohibicijom? Naravno da ne pita jer se o tim grehovima raspravljalo završno sa četrdesetim ili pedesetim godinama prošlog veka. Sada to raditi bilo bi apsurdno.

I u Srbiji to je normalnima apsurdno. Ima, međutim, onih kojima su ovakve rasprave u redu, a upravo oni na svojoj strani imaju medijsku propagandnu mašineriju. Ova mašinerija istrajava u održavanju izanđalih stereotipa. I još nešto, nimalo nevažno: odsustvo ubedljivog sadržaja i stvarnih rezultata rada lako se prikriva trpanjem u politički korset.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. Žutojajarodestruktvna ekipa od 2000 je uništila ekonomiju i društvo Srbije.
    Svaka čast Miletu što je onog potvrđenog zlikovca,dušmanina i destruktora Srbije – Dinkića isterao iz hotela Moskva!U zatvor secikeso destruktorska i lopužo, što si samo sa kalašnjikovim napao legendarnu Borku Vučić, i ojadio Srbiju.

    Ministarka Mihajlovićka nastavlja sa svojim/naređenim akcijama, pa kad je oterala Ruse , pa Milana Beka, sad ‘oće za predsednicu,ciljano kadrira – dovodi krajnje sumnjive tipove ,….a malo po malo sad bi da pokloni Trepču u-če-ka šiptarima !?

    ……….

    Sad smo svedoci i da Natovci nastavljaju sa podrivanjem Rusije i Rusa ,…pokušavaju sa prljavim scenariom da optuže Ruse?

    Slično kad su nama Srbima i Srbiji podmetali i kad su nas sabotirali preko “slučaja” : “Markale”, “Račak” …., ….sad Rusima prave “slučaj” “Donjeck”,…. , … ?
    Nadam se da medved ne spava…

  2. Na isti način milioneri postaju kao u prohibiciji koje platio glavom onaj koji nije kao platio porez Alka Pone. Naši milioneri slični Poneu naučili su zanat kod porodica Rotšilda, Kenedija,
    Bušovih i ostalih udruženih u LONDONSKOM SITIJU. Kažu MEDVED spava možda žmirka i čeka da prođe prestrojavanje da vidi na koju
    će stranu da RIKNE iz sve snage zemlje Rusije. Naši političari dali su naši ili su deo SOROŠEVE škole kurseva kako se ruši legalna vlast viđeno je kod naših anti Srba. Markale, Račak, Odesa i sad Donbas je izazov za MEDVEDA dali će tromo reagovati ili će završiti brzom odbranom svojih ruskih prostranstava na koje evo već vekovima Zapad kreće preko Srba i Srbije na osvajanje
    Istoka odnosno Rusije.Naši ŽUTO-KARTELOVCI I NATOVCI su samo delić u odnosu na udruženi Zapad pod komandom NATO IMPERIJE. MEDVEDE DIŽISE I RIKNI DATE ČUJEMO!!!

  3. (Slucajno prisluskivani i namerno izvadjen iz konteksta,putem digitalizovanog gestetnera…”demars” Franca Bekembauera,predsednika Bajerna i cele Bavarske,upucen Aleksander Wolfkinderu,predsedniku Vlade Crvene Zvezde,i celog Bavanista…samo za 18 +)
    “Aleksander,Aleksander,ALES”…vice Franc.
    Izvoli,tihim glasom ce nas predsednik,(nas iz okoline Bavanista),
    JA POPIZDELA,DA ZNAS,vristi Franc…ti si rekla da ce tvoja Vlada da bude kao moj Bajern,a to je SKALAMERIJA,to je Trabant Vlada,forsten?Ja uvredila,znas?
    Mi u Dojclandu takvu skalameriju,DEMONTIRAMO,RASPUSTAMO i SALJEMO U ISTORIJU,sajze,Ales…dobro,nastavi smireno Franc,moj direktor Uli Henes je u zatvoru zbog utaje poreza,ali TVOJ TRABANT nije MOJ BAJERN!
    Jeli,mirno nastavi Franc,hoces da ti “pomognem” da vasa Roter Stern,tvoja Zvezda,postane APSOLUTNI SAMPION tamo…
    Kako,pita nas predsednik…pa mozemo BOMBARDIREN stadion Partizana,da nemaju gde da igraju…gluposti,kaze nas predsednik.
    Cuj,mozemo da bombardiren i sve partizanen,i Niksic i Banja Luku i Nis,Novi Sad…sta pricas,usprotivi se nas predsednik…
    Najn,najn,to je bilo u istoriji,recimo,Tito zovne London i oni bombardiren sve protivnike partizana,najvise “cetnike”,Nemci u Srbiji ostali netaknuti,i ne jednom…pa posle Djindjic,zovne NATO da bombardiren Milosevica,da on bude sampion…
    NEMOJ MOJE IDOLE DA DIRAS,Tita i Djindjica mi ne diraj,prasnu nas predsednik,(nas iz okoline Bavanista)!
    Ali,Djindjic je i tebe bordardiren,zasto ga branis,cudi se Franc?
    NIJE ON KRIV,sto je hteo mene da ubije,JA SAM KRIV,sto je on hteo mene da ubije,JA SAM KRIV,I SLUS!!!
    Niht forsten Ales,nego,da ti napravim dobar tim da ipak pobedis…pazi odbrana:Guzenbauer,Guzina,Guzonja i Guzijan…a napad sve moj do mojega,pazi:Kurcubic,Kurcinak,Kurc i Kitic,egzekutor…a trener Kitarovic,a,sta kazes?
    DO KUR.A,kaze nas predsednik…sta,pa do Kurca ide Kitic,cujes li,sta ne valja,cudi se Franc?
    Dobro Franc,idem da rasformiram Vladu,sledeca ce biti kao svajcarski sat…
    STA SI REKAO,ne cuje Franc…KAO SVAJCARSKI SIR???

  4. Bez potrebe se osvrćete na beznačajne! Sa tim im indirektno dajete na, ipak, značaju a birači u osipanju!Tu normalno mislim na Pajtića! Pokrajnski mešetar ne zna da je “rat” završen pre pola veka! On ne izlazi napolje, možda mu je neko dojavio istinu! On ima svoju “vladu” i svoje podrepaše koji mu pričaju kad je dan a kad noć, kad se pije čaj a kad jede sladoled! On više ništa ne zna, a i ne interesuje ga! On je “predsednik” kvazi vojvodine! Namerno malim slovom dok je on “predsednik”!

  5. Ipak, mislim da je red da Slobodarski magazin napravi intervju sa Vojislavom Šešeljem , koji je 11 godina bio zatočen od strane dušmana,….red je.

  6. Gos, je u pravu jer slobodarski Pečat je ogledalo istine i pravilnog odnosa među različitim. Kažem istina mora da pobedi laži koje su prosuli Zapadni mediji i naši NATO MILJENICI sa celokupnom PETOM-KOLONOM. Ima puno pitanja i o njegovom ponašanju slušam ozbiljne ljude šta govore o onom stanju pred rat i za vreme
    rata. Pošto je bio gost Srba Los Anđelosa znam i o tome vremenu
    jer smo bili zajedno i kod Vojvode Momčila. Pečat ima mogućnost
    još većeg tiraža ako dobro pripremi pitanja. ČEKAMO.

  7. Ponovo se javljam možda jedno od pitanja da bude zašto nije otišao na Dinaru po preporuci Vojvode?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *