Првомилионери

Милорад Вучелић / главни уредник

Снаге бившег режима или, прецизније, жутог картела крећу у „опсежну акцију“. У свом покушају да се претворе у политичку опозицију они у потрази за инвеститорима прво крећу у иностранство и зато ће Бојан Пајтић, на самом почетку ове „опсежне акције“, пред социјалдемократским посланицима у Европском парламенту 4. фебруара говорити „о тешкој ситуацији у којој се налази опозиција у Србији“. Реч је о правом бизнис плану. Будући да у Србији имају скромних шест одсто политичке подршке, они нуде свој пројекат долажења на власт странцима које би да заинтересују да у њих уложе – што политички, што финансијски, и што је најважније, траже њихов допринос у рушењу постојећег поретка. Када већ не могу с народом на изборима, могу са странцима по старом опробаном рецепту. Два пута им је то „упалило“, први пут 2000, а други пут 2008. године. Последице не само да су нам познате него ћемо у њима  још дуго живети.

Али ни делови наше власти не седе скрштених руку. И они су у акцији. Акцију оглашава, а ко би други ако не наша хипер и мултиактивна министарка и потпредседница Зорана Михајловић. Будући да се мало одморила од јавности, она је, у време напада на свог и српског премијера Александра Вучића од стране бриселске бирократије, решила да коначно, после пола године, постави директора на кључној позицији у њеном – саобраћајном ресору. Била је ефикасна у елиминацији Милана Бека, а онда дубоко размишљала и вагала и на место директора Државне Железнице поставила човека кога је истог дана сменила. Зашто? Зато што је током дугих и бесаних ноћи, оних које је провела у размишљању, превидела да је тај именовани директор упропастио једну приватну или полуприватну фирму. А онда је у истом дану на поменуту функцију именовала човека који је дуго и активно учествовао у систематском уништавању те исте Државне Железнице!

Није се, међутим, ни овде стало. Следи нова акција под називом „Тајкуни, откуд вам први милион“. У реду.

[restrictedarea]

Али, има ту и неколико неизбежних претходних, и накнадних, питања. Оно начелно и неизбежно питање је: Када почиње капитализам и транзиција у Србији? На то питање морала би да одговори баш поменута министарка и они који је безрезервно подржавају. Можда они огласе да је тај датум баш ове 2015. године? Нека коначно изаберу и обавезно нам кажу у чему смо то живели до 2015. године. И ко је све и како у томе учествовао?

Ево, и овако насумично, неколико за размишљање подстицајних питања-проблема. Хоће ли се у трагању за тим првим милионом правди привести они који су Србији увели најгоре могуће санкције почетком деведесетих? Хоће ли провери подлећи и они који су пре деведесетих имали милион? Шта ћемо са онима који су тада имали па у међувремену изгубили тај милион и како ће они одговарати? Хоће ли се правди привести и сви они привредни субјекти са Запада који су пословали са Србијом и српским фирмама а тада то због санкција нису смели да чине?  Хоће ли се истражити по чијим су налозима тадашњи српски привредници стављани на америчке и европске црне листе за путовање по иностранству и ко их је, и за колике паре, скидао са тих листа? Чији је то бизнис био? Хоће ли читав низ тих првомилионера бити позван на одговорност што је финансијски учествовао у обарању тадашњег легалног уставног поретка, и хоће ли онима који су то учинили све бити опроштено у име чињенице да су били у служби виших циљева успостављања капитализма? Како то да им је са првим милионом било тесно у тадашњем режиму па су похрлили у нови – транзициони, из којега су изашли са стотинама милиона? Ко је све у данас актуелној власти у томе учествовао? Хоће ли правди бити приведени и сви они са простора бивше Југославије а који сада живе у засебним и међународно признатим државама? Хоће ли се установити да ли је неком од првомилионера нешто пропало, или је, као локатор или пак другачије, нешто зарадио приликом бомбардовања, и хоће ли неко ко је извршио ту агресију бар бити отворено именован… Да не инсистирамо даље на питањима ове врсте.

Некако бисмо већ изашли на крај с тим првим милионом, али шта ћемо са првих сто милиона који су зарађени после петооктобарске револуције 2000. године, у режиму којем је припадала Зорана Михајловић? Хоће ли се тражити одговор и на ово питање – Како то да је приватизација, коју је успоставила и реализовала тадашња власт, данас од нових власти, где је такође поменута госпођа, у више наврата оглашена пљачкашком? Како се неки у време деведесетих сумњиви милион легално устостручио на почетку новог миленијума? Докле је то било легално и када је и како постало нелегално? Да ли је подозрењу изложен само први милион, а никако првих сто милиона? Има ли уопште краја и почетка овим замајавањима, има ли краја и почетка пропагандном директном ометању функционисања нормалног расуђивања у овој земљи?

Шта је сада циљ оваквих акција? Основни циљ је да се сваки српски капиталиста огласи сумњивим тајкуном или лоповом и пљачкашем и да му се све конфискује или национализује, такође и да му се онемогући или одузме право да ради. Требало би онда то баш тако, отворено револуционарно декларисати, а не околишати и завијати. Истовремено, све оно што поседују домаћи капиталисти, као и преостало јавно добро, треба продати или пак у бесцење дати хрватским тајкунима на челу са Ивицом Тодорићем. Да ли су Тодорић, или Тедески, тајкуни са подручја бивше Југославије и пита ли њих неко у Хрватској како су зарадили први милион?  Да можда није отет од неке српске имовине у Крајини или Славонији, или Загребу, или можда приграбљен захваљујући монополском положају који имају у Србији? Интересује ли то нашу министарку будући да им и она и сви надлежни органи дозвољавају да раде све што хоће у Србији? Комисија за заштиту конкуренције не види монополе а ни „доминантну позицију“ када је страни капитал у питању. Оно за шта су, колико јуче, били нападани и тужени „Макси“ и „Имлек“ сада је пожељно јер су у питању страни власници које нико, па ни ми, не јури за први милион. Нема ни речи о некаквом државном интересу и тражењу разумног реципроцитета за наше привреднике у суседним државицама и на њиховим тржиштима. Како и да га буде, када ми сами све наше капиталисте криминализујемо или сумњичимо, а суседске проглашавамо великим и угледним бизнисменима.

Када је реч о страним инвеститорима, ту ствари стоје много боље. Они су искушења првих милиона давно прошли, неки међу њима и пре стотинак година, и сада их дочекујемо широм раширених руку. Они знају када је почео капитализам и шта је било у његовом настанку. Примера ради, пита ли неко иједног немачког инвеститора да ли је зарадио нешто у време Хитлерове власти, или да ли су допринос његовом богатству дали Срби или Јевреји заточени у радним логорима? Да ли је неко од њих био у вези са Штазијем? Пита ли ико неког америчког инвеститора да ли је имао шта са прохибицијом? Наравно да не пита јер се о тим греховима расправљало завршно са четрдесетим или педесетим годинама прошлог века. Сада то радити било би апсурдно.

И у Србији то је нормалнима апсурдно. Има, међутим, оних којима су овакве расправе у реду, а управо они на својој страни имају медијску пропагандну машинерију. Ова машинерија истрајава у одржавању изанђалих стереотипа. И још нешто, нимало неважно: одсуство убедљивог садржаја и стварних резултата рада лако се прикрива трпањем у политички корсет.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. Жутојајародеструктвна екипа од 2000 је уништила економију и друштво Србије.
  Свака част Милету што је оног потврђеног зликовца,душманина и деструктора Србије – Динкића истерао из хотела Москва!У затвор сецикесо деструкторска и лопужо, што си само са калашњиковим напао легендарну Борку Вучић, и ојадио Србију.

  Министарка Михајловићка наставља са својим/наређеним акцијама, па кад је отерала Русе , па Милана Бека, сад ‘оће за председницу,циљано кадрира – доводи крајње сумњиве типове ,….а мало по мало сад би да поклони Трепчу у-че-ка шиптарима !?

  ……….

  Сад смо сведоци и да Натовци настављају са подривањем Русије и Руса ,…покушавају са прљавим сценариом да оптуже Русе?

  Слично кад су нама Србима и Србији подметали и кад су нас саботирали преко “случаја” : “Маркале”, “Рачак” …., ….сад Русима праве “случај” “Доњецк”,…. , … ?
  Надам се да медвед не спава…

 2. На исти начин милионери постају као у прохибицији које платио главом онај који није као платио порез Алка Поне. Наши милионери слични Понеу научили су занат код породица Ротшилда, Кенедија,
  Бушових и осталих удружених у ЛОНДОНСКОМ СИТИЈУ. Кажу МЕДВЕД спава можда жмирка и чека да прође престројавање да види на коју
  ће страну да РИКНЕ из све снаге земље Русије. Наши политичари дали су наши или су део СОРОШЕВЕ школе курсева како се руши легална власт виђено је код наших анти Срба. Маркале, Рачак, Одеса и сад Донбас је изазов за МЕДВЕДА дали ће тромо реаговати или ће завршити брзом одбраном својих руских пространстава на које ево већ вековима Запад креће преко Срба и Србије на освајање
  Истока односно Русије.Наши ЖУТО-КАРТЕЛОВЦИ И НАТОВЦИ су само делић у односу на удружени Запад под командом НАТО ИМПЕРИЈЕ. МЕДВЕДЕ ДИЖИСЕ И РИКНИ ДАТЕ ЧУЈЕМО!!!

 3. (Slucajno prisluskivani i namerno izvadjen iz konteksta,putem digitalizovanog gestetnera…”demars” Franca Bekembauera,predsednika Bajerna i cele Bavarske,upucen Aleksander Wolfkinderu,predsedniku Vlade Crvene Zvezde,i celog Bavanista…samo za 18 +)
  “Aleksander,Aleksander,ALES”…vice Franc.
  Izvoli,tihim glasom ce nas predsednik,(nas iz okoline Bavanista),
  JA POPIZDELA,DA ZNAS,vristi Franc…ti si rekla da ce tvoja Vlada da bude kao moj Bajern,a to je SKALAMERIJA,to je Trabant Vlada,forsten?Ja uvredila,znas?
  Mi u Dojclandu takvu skalameriju,DEMONTIRAMO,RASPUSTAMO i SALJEMO U ISTORIJU,sajze,Ales…dobro,nastavi smireno Franc,moj direktor Uli Henes je u zatvoru zbog utaje poreza,ali TVOJ TRABANT nije MOJ BAJERN!
  Jeli,mirno nastavi Franc,hoces da ti “pomognem” da vasa Roter Stern,tvoja Zvezda,postane APSOLUTNI SAMPION tamo…
  Kako,pita nas predsednik…pa mozemo BOMBARDIREN stadion Partizana,da nemaju gde da igraju…gluposti,kaze nas predsednik.
  Cuj,mozemo da bombardiren i sve partizanen,i Niksic i Banja Luku i Nis,Novi Sad…sta pricas,usprotivi se nas predsednik…
  Najn,najn,to je bilo u istoriji,recimo,Tito zovne London i oni bombardiren sve protivnike partizana,najvise “cetnike”,Nemci u Srbiji ostali netaknuti,i ne jednom…pa posle Djindjic,zovne NATO da bombardiren Milosevica,da on bude sampion…
  NEMOJ MOJE IDOLE DA DIRAS,Tita i Djindjica mi ne diraj,prasnu nas predsednik,(nas iz okoline Bavanista)!
  Ali,Djindjic je i tebe bordardiren,zasto ga branis,cudi se Franc?
  NIJE ON KRIV,sto je hteo mene da ubije,JA SAM KRIV,sto je on hteo mene da ubije,JA SAM KRIV,I SLUS!!!
  Niht forsten Ales,nego,da ti napravim dobar tim da ipak pobedis…pazi odbrana:Guzenbauer,Guzina,Guzonja i Guzijan…a napad sve moj do mojega,pazi:Kurcubic,Kurcinak,Kurc i Kitic,egzekutor…a trener Kitarovic,a,sta kazes?
  DO KUR.A,kaze nas predsednik…sta,pa do Kurca ide Kitic,cujes li,sta ne valja,cudi se Franc?
  Dobro Franc,idem da rasformiram Vladu,sledeca ce biti kao svajcarski sat…
  STA SI REKAO,ne cuje Franc…KAO SVAJCARSKI SIR???

 4. Bez potrebe se osvrćete na beznačajne! Sa tim im indirektno dajete na, ipak, značaju a birači u osipanju!Tu normalno mislim na Pajtića! Pokrajnski mešetar ne zna da je “rat” završen pre pola veka! On ne izlazi napolje, možda mu je neko dojavio istinu! On ima svoju “vladu” i svoje podrepaše koji mu pričaju kad je dan a kad noć, kad se pije čaj a kad jede sladoled! On više ništa ne zna, a i ne interesuje ga! On je “predsednik” kvazi vojvodine! Namerno malim slovom dok je on “predsednik”!

 5. Ипак, мислим да је ред да Слободарски магазин направи интервју са Војиславом Шешељем , који је 11 година био заточен од стране душмана,….ред је.

 6. Гос, је у праву јер слободарски Печат је огледало истине и правилног односа међу различитим. Кажем истина мора да победи лажи које су просули Западни медији и наши НАТО МИЉЕНИЦИ са целокупном ПЕТОМ-КОЛОНОМ. Има пуно питања и о његовом понашању слушам озбиљне људе шта говоре о оном стању пред рат и за време
  рата. Пошто је био гост Срба Лос Анђелоса знам и о томе времену
  јер смо били заједно и код Војводе Момчила. Печат има могућност
  још већег тиража ако добро припреми питања. ЧЕКАМО.

 7. Поново се јављам можда једно од питања да буде зашто није отишао на Динару по препоруци Војводе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *