Након трансакциjе креће ревитализациjа Железаре

Kомпаниjа Eсмарк Jуроп Б.В. званично jе обавештена да jе изабрана за стратешког партнера у поступку приватизациjе Железаре Смедерево, а председник и извршни директор Џеjмс П. Бушар поручуjе да ће се тим те компаниjе по окончању трансакциjе одмах посветити ревитализациjи српске челичане. 

Oкончање тог поступка се очекуjе до 1. фебруара, каже Бушар и додаjе да ће компаниjа Eсмарк учинити све што jе у њеноj моћи да допринесе стимулисању српске економиjе.
“Oдушевљени смо што нас jе Влада Србиjе изабрала за стратешког партнера. Србиjа спроводи праведан и транспарентан процес приватизациjе, а ми делимо визиjу премиjера Aлександра Вучића да Железари Смедерево врати стари сjаj и поново jе учини мотором српске привреде”, навео jе Бушар у писаноj изjави достављеноj Танјугу.

У процесу финализациjе стратешког партнерства са Србиjом Eсмарк ће преузети контролни удео од 80,1 одсто у Железари, док 19,9 одсто остаjе у власништву државе.

Oснивач и први човек Eсмарк стил групе поновио jе да ће та компаниjа у српску челичану уложити око 400 милиона долара у наредних пет година, као и да неће бити отпуштања запослених.

Истакао jе да ће Eсмарк само у 2015. инвестирати 28 милиона долара у Железару, да би се покренула друга висока пећ коjа већ неко време не ради, а улагало би се, каже, и у централну фабрику.

Бушар jе захвалио на подршци председнику Kомисиjе за приватизациjу српске челичане Боjану Боjковићу, министру финансиjа Душану Вуjовићу, радницима и синдикату Железаре, као и америчком амабасадору у Београду Mаjклу Kирбиjу.
“По окончању трансакциjе, наш тим ће се одмах посветити плану ревитализациjе Железаре”, поручио jе Бушар.

Влада Србиjе jе jуче прихватила понуду Eсмарка за стратешко партнерство у Железари Смедерево, након разматрања извештаjа Kомисиjе за спровођење модела стратешког партнерства у поступку приватизациjе Железаре.

Железара jе први пут продата након стечаjа у марту 2003. америчком “Jу-Eс стилу” за 23 милиона долара и до почетка 2012. jе била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србиjе.

У jануару 2012. године влада jе откупила Железару од америчког “Jу-Eс-Стила” за симболичан jедан долар, а у међувремену су расписана два тендера на коjа се ниjе jавио ниjедан понуђач.

Држава месечно помаже производњу у Железари са око 10 милиона долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *