Vučić: Srbiju smo oduzeli razbojnicima i vratili građanima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova vlada oduzela Srbiju raznim razbojnicima i vratila je građanima.

“Ovo je vlada teških odluka za teško vreme”, istakao je premijer na godišnjoj pres konferenciji, na kojoj je sumirao učinak svog kabineta u proteklih osam meseci, ističući da su radili otvoreno, pošteno i odgovorno.

Vučić je ocenio da vlada, koja je formirana 27. aprila, vraća nadu građanima da će, ako budu radili i bili marljivi i vredni, Srbija postati pristojna zemlja.
“Prvi posao je nam bio da kažemo da je ovo otvorena zemlja, zemlja radnika i seljaka, onih koji marljivo i pošteno rade, a ne tajkunsko – politička prćija. I ako sam nečim zadovoljan, zadovoljan sam time što smo oduzeli Srbiju razbojnicima i vratili je građanima”, istakao je Vučić.

“Sve mitove koji su nas godinama ubeđivali da smo posebni, da ništa nije do nas i da su prazne reči važnije od dela, morali smo da ostavimo iza sebe, kao i nerad, neodgovornost i definiciju “da niko ne može da me plati toliko malo, koliko malo ja mogu da radim”, kako su se prethodne vlasti ponašale, a zemlja bila prepuštena političarima i tajkunima, koji su je uništili”, rekao je premijer.

On je naveo da je vlada stavila pred sebe teške ciljeve, drugačije od onih postavljenih pred bilo koju prethodnu vladu, koji bi trebalo da promene zemlju, ali pre svega građane, naše navike i ponašanje.
“Spustili smo Srbiju sa neba na kojem se ne radi i nema nikakvih peravila, na zemlju na kojoj se teško radi, a moraće i više, i na kojoj postoje ista pravila za sve”, rekao je Vučić.

Srbija postala pouzdan partner

Vučić je izjavio da je Srbija postala pouzdan partner, jer nije obećavano ono što ne može da se uradi, te da je to postignuto čvrstom, stabilnom, jasnom i ozbijlno definisanom politikom, te da je politička stabilnost preduslov za ekonomski napredak.
“Imali smo čvrstu, stabilnu, jasnu i ozbijlno definisanu politiku, politiku očuvanja nezavisnosti i suveretnita Srbije. Poštovali smo sebe, ali smo bili pouzdan partner i nismo nikome obećavali ono što nismo mogli da ispunimo. Nigde ni od koga niste mogli da čujete različite poruke”, rekao je Vučić na konferenciji za novinaRe.

Kaže i da se na Zapadu nije obećavalo da će vlada raditi protiv Rusa, a u Rusiji protiv Zapada.
“Svuda i na svakom mestu imali smo jasno definisanu, odgvornu i ozbiljnu politiku koja nam je donela ozbiljno poštovanje… Srbija je danas u svojoj savremenijoj istoriji najpoštovanija i u Evropi i svetu”, ukzao je Vučić i dodao da je Srbija je postala zemlja koja je potpuno otvorena i zemlja sa najvećom spoljno političkom aktivnošću.

Istakao je da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić “u istoriji Srbije imao najveću spoljnopolitičku aktivnost kao i predsednik vlade, uveren sam i predsednik republike”. “Kao predsednik vlade ukupno sam se za samo osam meseci sastao sa 31 predsednikom vlade, što je više nego na nivou od pet godina što je imao dosadašnji predsednik vlade koji je imao naizraženiju spoljnopolitičku aktivnost. Ali ne za osam meseci, već za pet godina”, dodao je premijer.

Podsetio je i da se u Srbiji sastao sa četiri predsednika država, i isto toliko u inostranstvu. Takođe se, istakao je u Srbiji sastao sa dvojicom vicekancelara, pet ministara spoljnih poslova i dvojicom ministara ekonomije, ali i da je učestvovao na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
“Telefonskih razgovora obavio sam više od 40 sa predsednicima država i vlada, i ministrima spoljnih poslova”, naveo je Vučić.

Vučić: Biće rekonstrukcije Vlade

Premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao je natpise pojedinih medija da će ministri Sertić i Vujović biti izbačeni iz Vlade.

“Kada bude rekonstrukcije, obavestiću Vas”, kaže Vučić.

Premijer objašnjva da je još krajem aprila rekao da se može očekivati rekonstrukcija Vlade, jer je mislio da je važno da se ni on ni ministri ne opuste i da ne pomisle da su izabrani na četiri godine.

Premijer kaže da nigde nije pomenuo da će smeniti Vujovića i Sertića već da su to pojedini mediji u potpunosti izmislili.

Vučić: Dobićemo najveću cenu za “Telekom”

Premijer Srbije ističe da je u toku izbor privatizacionog savetnika za “Telekom” i da će za tu kompaniju biti ponuđena značajno veća cena, od one koja se očekivala.

“Mislim da ćemo dobiti najveću cenu u istoriji koju je ‘Telekom’ mogao da dobije”, navodi Vučić.

Premijer ističe da će cena biti značajno veća, “dramatično veća od one koja je ponuđena 2011. godine, kada su neki to pokušavli pre izbora da rade”.

“Mi time nećemo pokrivati svoj deficit kao što neko kaže”, naglašava Vučić.

Sledeća godina je godina investicija

Premijer ističe da Vlada može transparentno da upravlja svojim finansijama i da nije smešno što je na više hiljada strana pokazala kako će upravljati svakim dinarom.

“U decembru ove godine, u odnosu na prethodni decembar, imamo tri milijarde više prihoda. To za obične ljude znači povećanje privredne aktivnosti, povećanju trgovine. Uprkos opštoj kuknjavi – beležimo porast. Više se troši i u trgovinama, brojevi pokazuju da se troši više. Važno je da prođemo kroz teške mere i da 2016. dočekamo rezultat kao Porugal, Estonija”, ističe premijer.

Komentarišući poslednja četiri meseca ove godine, prikupljeno je rekordno mnogo novca od PDV-a.

“Ako budemo uspeli istim tempom da nastavimo, naše prognoze su da preko PDV-a prikupimo 400 milijardi. To bi značilo da imamo manji fiskalini deficit, bolji i povoljniji rezultat”, naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada je za svoj rad dobila smo podršku svetskih i evropskih institucija, kako na Istoku i na Zapadu.

Premijer podseća da su povećane akcize i na duvan i na naftu.

“Dobili smo pomoć od SAD, EU, ali i od Rusije i Kine. Prezadovoljan sam što sam imao čast da budem predsednik Vlade Srbije u vreme Samita”, ističe premijer.

Vučić navodi da je Srbija, od zemlje bačene na kolena, postala “zvezda u usponu”.

“Mi ne stojimo u mestu, ne časimo ni časa. Doneli smo zakone, preduzele mere fiskalne konsolidacije. Mi se krećemo i radimo ka cilju. Taj cilj nije blizu, ali nas ta udaljenost nije obeshrabrila”, poručuje Vučić.

Premijer navodi da će Srbija samo uz političku podršaku moći da obezbedi povećanje ekonomskog rasta, koji će biti preko 0,5 odsto, što je suprotno prognozama MMF-a.

Kako kaže, u Srbiji nema više čekanja, požurite se, Srbija je na dobrom putu.

Prema njegovim rečima, 2015. godina je godina koja treba da promeni lice Srbije, godina izazova, godina u kojoj moramo, uprkos svim teškim merama, da ne povećamo nezaposlenost.

Nezaposlenost je od februara do danas, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanjem pala za 6,81 odsto.

“U februaru ove godine 793.625 osoba bilo je na birou, danas je 739.044 lica. Taj broj je smanjen za ukupno 54.581 osoba što je 6,81 odsto”, ističe.

Premijer podseća da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pre dve godine nivo nezaposlenosti bio na 26,4 odsto, a da je danas 17,6, a realno je, kaže Vučić, da bude na 19,5 ili 19,9 odsto.

“Naš cilj je da taj procenat ne prođe 20 indeksnih poena. Posle godina gubljenja posla, deo tih problema smo krenuli da rešavamo”, naglašava Vučić.

“Nisam presrećan što idem u Brisel”

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 9. februara u Briselu, potvrđuje premijer Vučić.

Prvi čovek Vlade kaže da će na prve razgovore u Briselu otići sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dok će sa druge strane biti premijer Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

“Mogerini (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) je zvala. S njihove strane biće Mustafa i Tači i mi ćemo ići u formatu jedan plus jedan. Na prvi razgovor ćemo ići Dačić i ja, a na druge će ići neko drugi sa mnom u zavisnosti od teme”, objašnjava Vučić.

Premijer dodaje i: “Da li 9. februara idem u Brisel radostan i srećan, da gledam Mustafu i Mogerini, nisam ni srećan ni presrećan, to je moj posao i moja dužnost.”

Govoreći o hapšenju Srbina u Prištini, u čijem vozilu je nađeno 13 kilograma eksploziva, premijer navodi da postoje određene sumnje za čije je potrebe to urađeno.

Kako kaže, policija radi svoj posao i treba sačekati rezultate istrage.

“Naša policija radi svoj posao… Imamo određene sumnje, ko, šta, kako i na koji način i za čije potrebe je urađeno, ali o svakom ozbiljnom rezultatu istrage ćemo vas obavestiti”, ističe Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *