Украдени подаци 5 милиона грађана!

Само четири дана пошто су петорица хакера објавила да су упали у државну базу података и пошто су обзнанили личне податке грађана Новог Београда, Вождовца, Новог Сада, Јагодине (име, адресу, број телефона и јединствен матични број), повереник за заштиту података о личности упозорио је на ново драстично кршење приватности. Овога пута, подаци безмало свих пунолетних грађана Србије “процурели су” из Агенције за приватизацију!

Како тврди повереник Родољуб Шабић, подаци “српских хакера” обухватали су далеко мањи број личних података и највероватније потичу из база података “сигурних гласача” неке политичке странке. Подаци Агенције за приватизацију односе се, међутим, на све који су “уписали” бесплатне акције!

Реагујући на неколико пријава грађана, али и на упозорења на друштвеним мрежама која су указивала на могућност неовлашћеног приступа личним подацима грађана које чува Агенција за приватизацију, повереник је покренуо надзор у тој институцији.

– Поступак је покренут пре неколико дана и потрајаће још извесно време, али и сада је извесно да ће резултати бити до сада најдрастичнија потврда несхватљиво неодговорног односа државе према праву грађана на заштиту података о личности – каже Шабић. – Ризику неовлашћене обраде и злоупотребе, изложена је огромна количина личних података (име, презиме, ЈМБГ и неки други подаци) безмало свих пунолетних грађана!

На терену, како каже повереник, индиције су потврђене:

– Иако је збирку података “Евиденција носилаца права” Агенција пријавила у Регистар који се води код Повереника као “збирку која се води на посебном рачунару, осигурану системом лозинки за ауторизацију и идентификацију, којој приступ имају само овлашћена лица”, подацима из наведене збирке приступ је, пре интервенције Повереника, био могућ од стране било кога и на једноставан начин!

Због обима доступних информација (1,22 гигабајта), како каже, није било могуће одмах конкретизовати о ком броју грађана чију су лични подаци постали јавни је реч, али је уз помоћ експерата “Шер фондације” утврђено да је у питању приближно 5.190.000 људи!

– Посебно је забрињавајуће што за приступ и преузимање података у поседу Агенције нису биле потребне никакве хакерске операције или посебна знања, то се релативно лако могло извести коришћењем активних линкова са веб странице Агенције и веб претраживача – упозорава Шабић.

После његовог реаговања огласила се и Агенција за приватизацију, која тврди да није објавила на интернету личне податке грађана који су добили бесплатне акције и који су поднели захтев за добијање:

– Агенција сумња да је највероватније дошло до илегалног (хакерског) упада на сервер Агенције, на којем се налазе подаци о грађанима који су носиоци права на бесплатне акције. Одмах по сазнању за нелегалан упад и по захтеву Повереника за заштиту информација, потпуно смо затворили приступ тим подацима. Документи о предузећима (компанијски профили, уговори и сл.) су јавни документи и они су били доступни на сајту Агенције за приватизацију.

3 коментара

  1. …толико о “безбедности” и “тајности” података – код `свете краве` – ИТ технологија ?
    Наивни верују, да су са `најсавршенијим` технологијама – трајно `обезбеђени`, не схватају, да су тек постали `овисници` од њих, у њиховој `трци` – без краја (наизглед) ?

  2. Napisan komentar niste prihvatili,ne znam razlog,osim da se vaša redakcija plaši babaroga.

  3. Sajt odrzavao sluzbenik agencije koji privatno ima firmu za programiranje. Direktor IT sektora 10 godina svraćao u agenciju samo da popije kafu. Bajker čovek, ne drzi ga mesto. A onda je svanuo novi dan, sa novim gradonačelnikom, i isti direktor je sada avanzovao u gradskoj clasti. Naravučenije: Radio, ne radio, svira ti radio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *