Teritorija terora

Vadim Fersovič

Obično se smatra da u svetu sada postoji samo jedna teroristička država. U stvari ima ih čak nekoliko. I sve one su podjednako opasne i žestoke.

Sada se efikasna borba za likvidaciju teritorije terora vodi samo u Iraku i Siriji protiv Islamske Države. U borbi učestvuje mnogo zemalja sa čvrstom motivacijom za pobedu, koristi se najsavremenija tehnika i naoružanje. Već su zauzeti strateški regioni, uništeno je mnogo funkcionera i gerilskih komandira. Ipak teroristima je pošlo za rukom da zauzmu ogormne teritorije i radi konačne pobede nad ovim „kalifatom“ biće potrebno još nekoliko godina.

16. decembra se desio čudovišni teroristički akt u školi u Peševaru. On je odneo više od 140 života, među njima 133 dece, podsetivši svet na drugo gnjezdo teririzma. Teroristi samoubice iz grupacije Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) svetili su se pakistanskoj armiji za vojnu operaciju uzimanja pod kontrolu večno pobunjenog dela Pakistana, Severnog Vaziristana. Ovde je još u februaru 2006. Godine bila objavljena nezavisnost i formiranje Islamskog Emirata Vaziristan. Faktički, države pakistanskih i avganistanskih talibana.

Oni imaju zvanični naziv – Islamski emirat Avganistan. Mnogo pre ID u Iraku, čitavih pet godina ovde je već postojao „emirat“ gde su nalazili utočište teroristi iz čitavog sveta. I do kraja rata sa tim emiratom još je daleko – 1500 talibana u datom trenutku ratuje za kontrolu nad avganistanskom provincijom Kunar. Bez savremene tehnike, koju je odvezla sa sobom zapadna koalicija, koordinacije dejstava sa pakistanskim vojnicima i sa složenim reljefom, avganistanske vlasti ovde ne treba da računaju na skoru pobedu. Dva emirata izgleda još dugo će terorisati napaćene narode Pakistana i Avganistana.

U Africi poslovi grupacija koje teže da postanu države teku na različite načine. Grupacija Boko Haram želi da napravi kalifat na velikom delu severoistoka Nigerije, delu Kameruna, Čada i Nigera. Nigerijska armija protiv terorista deluje toliko loše da lokalne vlasti pozivaju stanovnike da sami brane svoja sela. Isto kao u Iraku, mogle bi da im pomognu naprimer SAD. U Africi one imaju svoju grupaciju trupa – AFRICOM. Komanda izjavljuje da je njen cilj podrška stabilnosti. Ali iz nekog razloga SAD i lokalne armije loše uče, i u nevolji skoro da ne pomažu. Ambasador Nigerije u Vašingtonu nedavno se čak požalio: Teško nam je da shvatimo kao i zašto, bez obzira na prisustvo vojnika SAD sa njihovom složenom vojnom tehnikom u Nigeriji, Boko Haram usepva da proširi zonu svog uticaja i postaje opasniji.

Zonu uticaja somalijske grupacije Aš-Šabab smanjuju i vladine trupe Kenije i Somalije. Ranije su one kontrolisale prostrane regione zemlje i težile da zauzmu čitavu terotoriju Somalije. Sada se povlače u daleke regione. Ali Aš-Šabab odlazi u podzemlje i odatke nanosi žestoke udarce već na teritoriji Kenije.

Prema podacima vođe plemena iz okoline libijskog grada Derna, ovde su se još u aprilu pojavili prvi predstavnici ID. Kako kaže vođa, veliki broj terorista ID mnogih nacionalnosti stigao je u Libiju morem. Sada se oni ne kriju i sa zadovoljstvom šetaju gradom. Ali komandant AFRICOM ne vidi nikakvu opasnost sa njihove strane. Prema njegovim rečima, ako se teoristi ID nalaze u Libiji, to je samo zato da pokažu svoje prisustvo.

Slične grupacije su pokazale svoje namere terorističkim aktom u Peševaru. I ne samo. 28. novembra teroristi Boko Harama su napali Veliku džamiju u gradu Kano. 120 poginulih, 270 ranjenih. Dve teroristkinje-samoubice su aktivirale eksploziv na pijaci, poginula je 21 osoba. Eksplozija na autobuskoj stanici je izazvala pogibiju 40 osoba. Početkom meseca u Keniji teroristi Aš-Šabaša su ubili 36 ljudi.

Svaka nova generacija fanatika-anarhista ispoljava sve veću surovost i nepredvidivost. Kako se ne bi dozvolilo da stasa sledeće pokolenje, treba ga u pravom smislu reči lišiti tla. Što je moguće pre, ne samo u Iraku.

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_24/Teritorija-terora-9622/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *