Територија терора

Вадим Ферсович

Обично се сматра да у свету сада постоји само једна терористичка држава. У ствари има их чак неколико. И све оне су подједнако опасне и жестоке.

Сада се ефикасна борба за ликвидацију територије терора води само у Ираку и Сирији против Исламске Државе. У борби учествује много земаља са чврстом мотивацијом за победу, користи се најсавременија техника и наоружање. Већ су заузети стратешки региони, уништено је много функционера и герилских командира. Ипак терористима је пошло за руком да заузму огормне територије и ради коначне победе над овим „калифатом“ биће потребно још неколико година.

16. децембра се десио чудовишни терористички акт у школи у Пешевару. Он је однео више од 140 живота, међу њима 133 деце, подсетивши свет на друго гњездо териризма. Терористи самоубице из групације Техрик-и-Талибан Пакистан (ТТП) светили су се пакистанској армији за војну операцију узимања под контролу вечно побуњеног дела Пакистана, Северног Вазиристана. Овде је још у фебруару 2006. Године била објављена независност и формирање Исламског Емирата Вазиристан. Фактички, државе пакистанских и авганистанских талибана.

Они имају званични назив – Исламски емират Авганистан. Много пре ИД у Ираку, читавих пет година овде је већ постојао „емират“ где су налазили уточиште терористи из читавог света. И до краја рата са тим емиратом још је далеко – 1500 талибана у датом тренутку ратује за контролу над авганистанском провинцијом Кунар. Без савремене технике, коју је одвезла са собом западна коалиција, координације дејстава са пакистанским војницима и са сложеним рељефом, авганистанске власти овде не треба да рачунају на скору победу. Два емирата изгледа још дуго ће терорисати напаћене народе Пакистана и Авганистана.

У Африци послови групација које теже да постану државе теку на различите начине. Групација Боко Харам жели да направи калифат на великом делу североистока Нигерије, делу Камеруна, Чада и Нигера. Нигеријска армија против терориста делује толико лоше да локалне власти позивају становнике да сами бране своја села. Исто као у Ираку, могле би да им помогну например САД. У Африци оне имају своју групацију трупа – AFRICOM. Команда изјављује да је њен циљ подршка стабилности. Али из неког разлога САД и локалне армије лоше уче, и у невољи скоро да не помажу. Амбасадор Нигерије у Вашингтону недавно се чак пожалио: Тешко нам је да схватимо као и зашто, без обзира на присуство војника САД са њиховом сложеном војном техником у Нигерији, Боко Харам усепва да прошири зону свог утицаја и постаје опаснији.

Зону утицаја сомалијске групације Аш-Шабаб смањују и владине трупе Кеније и Сомалије. Раније су оне контролисале простране регионе земље и тежиле да заузму читаву тероторију Сомалије. Сада се повлаче у далеке регионе. Али Аш-Шабаб одлази у подземље и одатке наноси жестоке ударце већ на територији Кеније.

Према подацима вође племена из околине либијског града Дерна, овде су се још у априлу појавили први представници ИД. Како каже вођа, велики број терориста ИД многих националности стигао је у Либију морем. Сада се они не крију и са задовољством шетају градом. Али командант AFRICOM не види никакву опасност са њихове стране. Према његовим речима, ако се теористи ИД налазе у Либији, то је само зато да покажу своје присуство.

Сличне групације су показале своје намере терористичким актом у Пешевару. И не само. 28. новембра терористи Боко Харама су напали Велику џамију у граду Кано. 120 погинулих, 270 рањених. Две терористкиње-самоубице су активирале експлозив на пијаци, погинула је 21 особа. Експлозија на аутобуској станици је изазвала погибију 40 особа. Почетком месеца у Кенији терористи Аш-Шабаша су убили 36 људи.

Свака нова генерација фанатика-анархиста испољава све већу суровост и непредвидивост. Како се не би дозволило да стаса следеће поколење, треба га у правом смислу речи лишити тла. Што је могуће пре, не само у Ираку.

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_24/Teritorija-terora-9622/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *