Svedok: Za obaranje Boinga 777 je odgovoran ukrajinski jurišni avion

Malezijski Boing 777 u blizini Donjecka srušio je ukrajinski jurišni avion Su-25, izjavio je za list „Komsomoljskaja pravda“ vojnik koji je služio u vazduhoplovnoj bazi u Dnjepropetrovsku i video kako su tog dana avioni naoružani raketama poletali ka zoni antiterorističke operacije u Donjeckoj oblasti.

„U drugoj polovini dana (17. jula), jedan sat pre obaranja Boinga podignuta su u vazduh tri jurišna aviona. Tačnog se vremena ne sećam. Jedan od aviona je imao takve rakete (klase „vazduh-vazduh“). To je bio Su-25,“ izjavio je svedok čije ime izdanje drži u tajnosti.

U bazu se vratio samo avion sa raketama „vazduh-vazduh“, ostala dva su bila oborena. Avion se vratio bez raketa, a pilot, kapetan Vladislav Vološin, kako kaže svedok, „bio je veoma uplašen“.

„Bio je uplašen, neadekvatan. Mogao je od straha ili u želji da se osveti da ispali rakete u „Boing“. „Moglo je da mu se učini da se radi o vojnom avionu“, kaže svedok.

Sam Vološin je posle sletanja izgovorio samo jedno: „Pogrešan avion“. Kasnije je na pitanje o Boingu odgovorio da se avion našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Sagovornik izdanja ne odbacuje mogućnost da se pilotu učinilo da je Boing ratni avioni. „To su velike razdaljine, mogao je da ne vidi dobro o kakvom se avionu radi, a rakete imaju domet od 10 kilometara“.

http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_23/Svedok-Za-obaranje-Boinga-777-je-odgovoran-ukrajinski-jurishni-avion-2475/

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *