ŠTA SE OD NAS TAČNO OČEKUJE: Berlin poslao novih 11 uslova!

Briselski uslovi za otvaranje poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, a kojim, na insistiranje Nemačke treba da počnu pregovori sa EU, za Srbiju su „nemogući“

BRISELSKI uslovi za otvaranje poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, a kojim, na insistiranje Nemačke treba da počnu pregovori sa EU, za Srbiju su gotovo „nemogući“, jer mnogi od njih zadiru u status Kosova – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, postoji jedanaest zahteva na kojima insistira Berlin, koji zvanično predstavljaju primenu Briselskog sporazuma, ali se ispunjenjem nekih od njih faktički podržava nezavisnost Kosova.

Tu su, između ostalih, i donošenje statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom, izgradnja zidanih objekata na administrativnim prelazima…

Kako „Novosti“ saznaju, Beograd je zato započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim evropskim adresama, kako bi se što pre ublažile i preformulisale briselske preporuke od kojih zavisi otvaranje prvog poglavlja.

Naši izvori prenose da će predsednik Tomislav Nikolić, koji je najavio sastanak državnog vrha povodom uslova EU, tu inicijativu odložiti do otvaranja pregovaračkog poglavlja 35 kada će se videti šta tačno Brisel od nas očekuje.

Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su šanse male, evropski lideri bi već na decembarskom Evropskom savetu mogli da „oroče“ za kraj januara zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena dva poglavlja – 32, o finansijskoj kontroli, i 35, koje se odnosi i na Kosovo.

Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da se otvaranje prvog poglavlja odloži do daljeg.

Ministarka za EU Jadranka Joksimović kaže nam da je pripremljena pregovaračka pozicija za poglavlje 32, i da ono može biti otvoreno do kraja ove ili u januaru iduće godine. Beograd priprema i akcione planove za poglavlja 23 i 24, što je uslov za njihovo otvaranje:

– Što se tiče poglavlja 35, odnosno nastavka implementacije Briselskog sporazuma, naš deo obaveza sprovodimo u meri u kojoj možemo, i čekamo nastavak političkog dijaloga. Ne mislim da je stav Nemačke uperen protiv nas, već se radi o drugačijem pristupu pregovorima i specifičnoj ulozi koju Bundestag ima u nemačkom sistemu. U komunikaciji smo sa predstavnicima Bundestaga i Nemačke, i verujem da će se naći neko prihvatljivo rešenje.

Aleksandar Senić, šef skupštinskog odbora za evropske integracije, kaže za „Novosti“:

– MSP Nemačke je pre nekoliko dana izdalo saopštenje da Nemačka neće odustati od svojih stavova, tako da i pored medijskog spektakla koji nam je ovde priređen prilikom premijerove posete Berlinu, otvaranje pregovora po poglavljima možemo očekivati najranije na proleće.

Verovatno suočen sa tvrdim berlinskim zahtevima, predsednik države Tomislav Nikolić već je poručio da je neophodan nacionalni konsenzus o dilemi – Kosovo ili EU.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun to vidi kao „preventivnu politiku“, razmatranja i te opcije.

– Ipak, sumnjam da će nas staviti pred izbor za koji znaju kakav ishod nosi. Tu se mora naći kompromisno rešenje. Ako EU Srbiju vidi kao centralnu zemlju Balkana, ne znam zbog čega bi destabilizovala ovo područje postavljanjem uslova koji bi isključio našu zemlju iz procesa evrointegracija.

Ukoliko bi EU, ipak, postavila direktan uslov priznanja Kosova, Drecun kaže da bi tada, imajući u vidu naš Ustav, Srbija razmotrila kojim merama raspolaže.

Analitičar Dragoljub Anđelković smatra da i predsednik Nikolić i premijer Vučić, na neki način, govore istinu. Svako iz svog ugla:

– Tačno je da nam niko zvanično i eksplicitno nije tražio da priznamo Kosovo. Ali, takođe je tačno da nemački agresivan pristup prema kosovskoj politici Srbije ima za ishodište zahtev da prihvatimo nezavisnost. Čak i ako premijer i predsednik nisu koordinirali te različite poruke, mislim da je dobro za zemlju da se Nikolić tvrđe obraća Berlinu, a da Vučić ostavlja otvorena vrata prema Briselu zbog zemalja kao što su Francuska ili Italija, koje nas podržavaju.

DOSTAVILI ČAK I ODGOVORE!

UZ 11 zahteva iz Brisela našim zvaničnicima je stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU! Praktično, kao da nas očekuju samo da štikliramo to što su „umesto nas“ odgovorili, pa da nam omoguće pregovore.

http://www.novosti.rs/

7 komentara

  1. hvala im, i ako su revanšistički zlonamerni – zapravo, dobro nam čine ?! A za “smradovod” nema `krize` – zaludni bi da ga `grade` – punom parom ?

  2. … daklem, baba Jevrounišvabojka – rusofobka kaže : ” Ti ćeš meni da se petljaš s Putinom !? Evo ti, ne jedna, već 11 `packi` !” ?

  3. Vreme je da skinete te maske sa svog lica. Srbijo koliko imaš verne dece a koliko PETE KOLONE?? Nemačka radi ono što uvek je radila na osvajanju JUGO-ISTOKA Evrope. Sada ima punu podršku EU+
    NATO IMPERIJU sa Amerikom. Ovo je treći put u poslednjih 100 godina dase moramo odrediti na koju stranu sveta i sa koje strane
    ne duvaju hladni SEVERNI VETROVI,sada i bivši prijatelji nam prete
    i rade o našem uništenju kao nacije i vere pravoslavne. Od PETOG
    Oktobra klizimo ka svom ponoru. Gde nam je mesto pa na KOŠAVU SMO
    NAVIKLI sa te strane dolazi uvek svetlos i rađanje sunca bez kog nema života na PLANETI ZEMLJA. Rusija Brale Ona je Jaka danas Brani.

  4. ULTIMATUM broj 4…ZIDANJE OBJEKATA NA GRANICI…KOSOVSKI ZID?
    Pitajte Nemce,gde oni imaju AKTIVAN zidani objekat na svojim granicama,bar kada se radi o njenim zapadnim granicama prema Holandiji,Francuskoj…?
    To je znak da Kosovo,a ni Srbija NIKADA nece uci u tu EU,sto bi rekao srpski ustasa,politicki prevarant i crnogorski crveni hrvat,Vuk Draskovic …”u porodicu evropskih naroda bez granica…”?
    Za BiH i Vojvodinu sam SIGURAN da ce uci u EU,PREKO NOCI…
    Neeee,to nece biti ANEKSIJA,NE!
    Lepo bi bilo cuti Tomu i Vucica,sta misle o svemu tome,da li ce i dalje pricati o evropskim integracijama ili o “evropskim” kapitulacijama…
    Najbolje da od materijala srusenog BERLINSKOG ZIDA,napravimo te objekte izmedju Srbije i Kosova i tako redom,OKOLO.
    SRBIJOOO!!!

  5. Nije istina da su uvjeti NEPRIHVATLJIVI !!! Da je to tako , ne bi se ni trazilo de facto priznanje fantom drzave……… Sa “lutkama na koncu” sve je prihvatljivo. Onaj koji postavlja uslove,taj i povlaci “konce”!
    A Srpski Narod………?????? ” Moje pleme snom mrtvijem spava……………….”

  6. Gde je povratak izbeglica ?
    Gde je povratak imovine raseljenih srba ?
    Gde su kulturno istorijski spomenici ?
    Gde je istraga o nestalim licima,trgovini organima… ?
    Gde je makar jedan jedini interes Srbije ?

    Tadic,Nikolic,Vucic,Dacic ce jednom polagati racune.

  7. samo cu po ko zna koji put da podsetim premijera i predsednika drzave srbije na dan kada su, boraveci u nasem gradu, u predizbornoj kampanji, rukom savijenom prema(na) srcu , se zaklinjali cascu, imenom i delom da je kosovo srbija i da nikada nece , kao sto i nije bilo, biti siptarsko…
    o kakvom to konsenzusu o pitanju kosmeta prica predsednik?
    ako ima lobotomiju ili selektivnu amneziju nekaodmah ode…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *