ШТА СЕ ОД НАС ТАЧНО ОЧЕКУЈЕ: Берлин послао нових 11 услова!

Бриселски услови за отварање поглавља 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином, а којим, на инсистирање Немачке треба да почну преговори са ЕУ, за Србију су „немогући“

БРИСЕЛСКИ услови за отварање поглавља 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином, а којим, на инсистирање Немачке треба да почну преговори са ЕУ, за Србију су готово „немогући“, јер многи од њих задиру у статус Косова – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, постоји једанаест захтева на којима инсистира Берлин, који званично представљају примену Бриселског споразума, али се испуњењем неких од њих фактички подржава независност Косова.

Ту су, између осталих, и доношење статута Заједнице српских општина у складу са приштинским законима, учешће Приштине у свим регионалним форумима, прихватање косовског пасоша на граници са Србијом, изградња зиданих објеката на административним прелазима…

Како „Новости“ сазнају, Београд је зато започео опсежну дипломатску акцију на многим европским адресама, како би се што пре ублажиле и преформулисале бриселске препоруке од којих зависи отварање првог поглавља.

Наши извори преносе да ће председник Томислав Николић, који је најавио састанак државног врха поводом услова ЕУ, ту иницијативу одложити до отварања преговарачког поглавља 35 када ће се видети шта тачно Брисел од нас очекује.

Уколико би Србија испунила све што се тражи, за шта су шансе мале, европски лидери би већ на децембарском Европском савету могли да „ороче“ за крај јануара заказивање наредне међувладине конференције, а на којој би истовремено била отворена два поглавља – 32, о финансијској контроли, и 35, које се односи и на Косово.

Али, с обзиром на тврд став Берлина, реалније је да се отварање првог поглавља одложи до даљег.

Министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић каже нам да је припремљена преговарачка позиција за поглавље 32, и да оно може бити отворено до краја ове или у јануару идуће године. Београд припрема и акционе планове за поглавља 23 и 24, што је услов за њихово отварање:

– Што се тиче поглавља 35, односно наставка имплементације Бриселског споразума, наш део обавеза спроводимо у мери у којој можемо, и чекамо наставак политичког дијалога. Не мислим да је став Немачке уперен против нас, већ се ради о другачијем приступу преговорима и специфичној улози коју Бундестаг има у немачком систему. У комуникацији смо са представницима Бундестага и Немачке, и верујем да ће се наћи неко прихватљиво решење.

Александар Сенић, шеф скупштинског одбора за европске интеграције, каже за „Новости“:

– МСП Немачке је пре неколико дана издало саопштење да Немачка неће одустати од својих ставова, тако да и поред медијског спектакла који нам је овде приређен приликом премијерове посете Берлину, отварање преговора по поглављима можемо очекивати најраније на пролеће.

Вероватно суочен са тврдим берлинским захтевима, председник државе Томислав Николић већ је поручио да је неопходан национални консензус о дилеми – Косово или ЕУ.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун то види као „превентивну политику“, разматрања и те опције.

– Ипак, сумњам да ће нас ставити пред избор за који знају какав исход носи. Ту се мора наћи компромисно решење. Ако ЕУ Србију види као централну земљу Балкана, не знам због чега би дестабилизовала ово подручје постављањем услова који би искључио нашу земљу из процеса евроинтеграција.

Уколико би ЕУ, ипак, поставила директан услов признања Косова, Дрецун каже да би тада, имајући у виду наш Устав, Србија размотрила којим мерама располаже.

Аналитичар Драгољуб Анђелковић сматра да и председник Николић и премијер Вучић, на неки начин, говоре истину. Свако из свог угла:

– Тачно је да нам нико званично и експлицитно није тражио да признамо Косово. Али, такође је тачно да немачки агресиван приступ према косовској политици Србије има за исходиште захтев да прихватимо независност. Чак и ако премијер и председник нису координирали те различите поруке, мислим да је добро за земљу да се Николић тврђе обраћа Берлину, а да Вучић оставља отворена врата према Бриселу због земаља као што су Француска или Италија, које нас подржавају.

ДОСТАВИЛИ ЧАК И ОДГОВОРЕ!

УЗ 11 захтева из Брисела нашим званичницима је стигла чак и листа препоручених одговора, који би задовољили ЕУ! Практично, као да нас очекују само да штиклирамо то што су „уместо нас“ одговорили, па да нам омогуће преговоре.

http://www.novosti.rs/

7 коментара

 1. хвала им, и ако су реваншистички злонамерни – заправо, добро нам чине ?! А за “смрадовод” нема `кризе` – залудни би да га `граде` – пуном паром ?

 2. … даклем, баба Јевроунишвабојка – русофобка каже : ” Ти ћеш мени да се петљаш с Путином !? Ево ти, не једна, већ 11 `пацки` !” ?

 3. Време је да скинете те маске са свог лица. Србијо колико имаш верне деце а колико ПЕТЕ КОЛОНЕ?? Немачка ради оно што увек је радила на освајању ЈУГО-ИСТОКА Европе. Сада има пуну подршку ЕУ+
  НАТО ИМПЕРИЈУ са Америком. Ово је трећи пут у последњих 100 година дасе морамо одредити на коју страну света и са које стране
  не дувају хладни СЕВЕРНИ ВЕТРОВИ,сада и бивши пријатељи нам прете
  и раде о нашем уништењу као нације и вере православне. Од ПЕТОГ
  Октобра клизимо ка свом понору. Где нам је место па на КОШАВУ СМО
  НАВИКЛИ са те стране долази увек светлос и рађање сунца без ког нема живота на ПЛАНЕТИ ЗЕМЉА. Русија Брале Она је Јака данас Брани.

 4. ULTIMATUM broj 4…ZIDANJE OBJEKATA NA GRANICI…KOSOVSKI ZID?
  Pitajte Nemce,gde oni imaju AKTIVAN zidani objekat na svojim granicama,bar kada se radi o njenim zapadnim granicama prema Holandiji,Francuskoj…?
  To je znak da Kosovo,a ni Srbija NIKADA nece uci u tu EU,sto bi rekao srpski ustasa,politicki prevarant i crnogorski crveni hrvat,Vuk Draskovic …”u porodicu evropskih naroda bez granica…”?
  Za BiH i Vojvodinu sam SIGURAN da ce uci u EU,PREKO NOCI…
  Neeee,to nece biti ANEKSIJA,NE!
  Lepo bi bilo cuti Tomu i Vucica,sta misle o svemu tome,da li ce i dalje pricati o evropskim integracijama ili o “evropskim” kapitulacijama…
  Najbolje da od materijala srusenog BERLINSKOG ZIDA,napravimo te objekte izmedju Srbije i Kosova i tako redom,OKOLO.
  SRBIJOOO!!!

 5. Nije istina da su uvjeti NEPRIHVATLJIVI !!! Da je to tako , ne bi se ni trazilo de facto priznanje fantom drzave……… Sa “lutkama na koncu” sve je prihvatljivo. Onaj koji postavlja uslove,taj i povlaci “konce”!
  A Srpski Narod………?????? ” Moje pleme snom mrtvijem spava……………….”

 6. Gde je povratak izbeglica ?
  Gde je povratak imovine raseljenih srba ?
  Gde su kulturno istorijski spomenici ?
  Gde je istraga o nestalim licima,trgovini organima… ?
  Gde je makar jedan jedini interes Srbije ?

  Tadic,Nikolic,Vucic,Dacic ce jednom polagati racune.

 7. samo cu po ko zna koji put da podsetim premijera i predsednika drzave srbije na dan kada su, boraveci u nasem gradu, u predizbornoj kampanji, rukom savijenom prema(na) srcu , se zaklinjali cascu, imenom i delom da je kosovo srbija i da nikada nece , kao sto i nije bilo, biti siptarsko…
  o kakvom to konsenzusu o pitanju kosmeta prica predsednik?
  ako ima lobotomiju ili selektivnu amneziju nekaodmah ode…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *