Путин: Крим је за Русију свето место

„Крим, Херсонес, Севастопољ имају огроман значај за Русију, то су света места као што је и Храмска гора у Јерусалиму света за оне који исповедају ислам и јудаизам.

И управо ћемо се тако односити сада и заувек“, изјавио је Владимир Путин. „Ако су суверенитет и национални понос за неке земље Европе заборављени појмови и раскош, за Русију је то апсолутно неопходан услов“, истакао је Путин.

Нико неће остварити војну надмоћ над Русијом, истакао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

„Русија има могућности и може да примени нестандардна решења за безбедност земље“, рекао је Путин.

Председник је додао да Русија не намерава да се увлачи у трку у наоружању, али одбрамбена моћ земље је обезбеђена.

Санкције против Русије нису само нервозна реакција САД и њихових савезника и нису повезане са ставом Руске Федерације према државном удару у Украјини или са „кримским пролећем“, било који други повод могао је да послужи за обуздавање утицаја Руске Федерације, изјавио је председник Путин у четвртак током годишњег обраћања Федералној скупштини.

Према речима руског лидера, политика обуздавања није „од јуче“, она се спроводи дуго, годинама, деценијама, ако не и столећима. „Сваки пут када неко закључи да је Русија постала сувише јака и независна, одмах се активирају сви ти инструменти. Међутим, разговарати са Русијом са позиције силе бесмислено је“, упозорио је Путин.

Русија ће бити отворена за свет, стране инвестиције и заједничке пројекте, изјавио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин.

Он је такође нагласио да Русија не планира да прекида односе са Европом и Сједињеним Државама и да ће при томе наставити сарадњу са Африком и земљама блиског Истока.

„Наш избор никада неће бити самоизолација, ксенофобија, неповерљивост и тражење непријатеља. То су све манифестације слабости, а ми смо јаки и сигурни у себе. Наш циљ је стицање што је могуће већег броја равноправних партнера, како на Западу, тако и на Истоку“, рекао је Путин.

Експозе председника РФ Федералној скупштини: очекивања експерата

Председник Русије Владимир Путин иступиће са експозеом Федералној скупштини у четвртак, 4. децембра. То је програмски политичко-правни документ који изражава како шеф државе види стратешке правце развоја Русије у ближој перспективи. Очекује се да ће ове године бити речи о престрајању руске економије са усмерењем на заштиту суверенитета земље.

Актуални експозе председника ће бити већ 21. у историји савремене Русије. Посланици Државне думе и сенатори Савета Федерације, чланови владе, чланови Уставног и Врховног суда, генерални тужилац, шеф Истражног комитета, председници Централне изборне комисије и Ревизионе коморе, као и чланови Државног савета и поглавари основних конфесија позвани су 4. децембра у Кремљ. Овог пута експозе се очекује са посебним нестрпљењем. За годину дана десиле су се битне промене у међународним односима, променила се економска ситауција. Акценти које ће поставити председник помоћи ће представницима разних грана власти да планирају даљи рад у токовима државних приоритета, сматра заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације РФ Андреј Климов.

Мислим да је сада потребно прецизирати наше односе са партнерима из ЕУ и са САД. Са земљама БРИКС све је више или мање јасно, али важност овог дијалога такође треба подвући. 2015. године долази на ред руско председавање у БРИКС-у, зато има смисла још једном концентрисати се на руску варијанту програма о сарадњи у оквиру БРИКС-а. 2015. Године у Русији ће се одвијати самит ШОС. И још је важно што од 1. јануара 2015. године почиње да ради Евроазијски економски савез – мислим да би овај акцент било исправно дешифровати како би партнерима било јасно какви су задаци и перспективе тог савеза. Важно је подвући да је овај савез отворен систем и да није усмерен против било кога. Напротив, он треба да осигура већу стабилност на читавом евроазијском простору.

Без обзира на то што је Експозе председника намењен у првом реду унутрашњем аудиторијуму, за њега се веома интересују страни медији, политичари и експерти. То треба искористити, уверен је председник комисије Државне думе РФ за правно осигурање развија одбрамбено-индустријског комплекса РФ Александар Бабаков.

Тренутно Запад је против Русије започео информациони рат. Цинично се користи неверодостојна информација поводом догађаја у Украјини и око ње. Зато још једно објашњење руског става и њених мотива било би важан моменат.

Објективне тенденције у светској економији и социјално-економске измене унутар Русије диктирају неопходност промена. То како их види шеф државе хтео би да чује члан Комитета Савета Федерације за економску политику Јевгениј Тарло.

Не очекујем одлучну изјаву од председника о укидању погрешног економског курса који водимо од 1991. године. Нама је потребно да развијамо домаћу производњу, уверен сам да ће председник о томе говорити. Треба да диференцирамо тржишта за пласман наше продукције. Не само да рачунамо на продају енергената у Европи, која нас уцењује насталом ситауцијом, већ треба да продајемо и енергенте и продукцију машиноградње, и пољопривредну продукцију многим земљама. Можемо да тргујемо са целим светом, није нам потребно да рачунамо само на оне који покушавају да нас лише суверенитета и права гласа.

Експозе председника Русије Федералној скупштини ће започети у подне по московском времену 4. децембра.
http://serbian.ruvr.ru/2014_12_03/Ekspoze-predsednika-RF-Federalnom-saboru-ochekivanja-eksperata-8841/

3 коментара

  1. Gospodin Putin je danas jedini drzavnik, sve ostalo su politicari.

  2. Да сигурно је Гос, Путин прави државник велике нације и државе Русије. И српска нација и држава рађала своје државнике који су нестали у новој држави СХСа. Нова држава тражил је понизне политичаре јер више није било државника. Многи могући државници пали су у другом светском рату јер најбољи гину у јуришу на БУНКЕРЕ, не говорим ни о једној офанзиви а било је много од Крагујевца до Зиданог Моста. Добровољци гину штребери остају позадина узима власт и дели милостињу ратној сирочади. Дали Србија има на видику државника по мери:ПАШИЋА,МИШИЋА а узор би био Гос, Путин сада јер је рекао оно о КРИМУ што несмемо гласно рећи о КОСМЕТУ и СТАРОЈ СРБИЈИ. И тује разлика између нас Срба и Руса.

  3. Председник Русије Владимир Путин је једини човек којему верује свет жељан поштења, слободе и правде на овој планети.—-милан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *