Putin direktno

Predsednik RF Vladimir Putin u direktnom programu odgovara na pitanja ruskih i stranih novinara. Ova masovna godišnja konferencija za štampu će za ruskog predsednika biti deseta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je počeo svoju godišnju pres konferenciju sa osvrtom na ekonomsku situaciju u zemlji. Rast BDP-a za deset meseci ove godine može izneti 0,7-0,6 odsto. Putin je takođe rekao da je trgovinski saldo povećan za 13,3 milijardi dolara i dostigao 148,4 milijardi. U najgorem slučaju Rusiji će biti potrebne dve godine da izađe iz krize, izjavio je predsednik Vladimir Putin na velikoj pres konferenciji.

Ukoliko se situacija u ruskoj ekonomiji bude pogoršavala, korigovaće se planovi, izjavio je on. Putin je ubeđen da je izlazak iz krize neizbežan. Predsednik je takođe izrazio nadu da će se tendencija slabljenja kursa strane valute i jačanja rublje nastaviti. Vlasti će preduzeti mere koje su uspešno primenjene 2008. godine, istakao je predsednik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je nepokolebivi stav Moskve o različitim međunarodnim krizama, uključujući i ukrajinsku, ispravan.

Taj stav treba da da do znanja stranim partnerima da je neophodno da se stvara zajednička humanitarna zona bezbednosti.

Tako je ruski predsednik odgovorio na reči novinara o tome da je za samo nekoliko sedmica ove godine podignut zid nepoverenja i otuđenosti između Rusije i nekih zemalja.

Putin smatra da je glavni problem međunarodnih odnosa u tome što partneri nisu prestali da podižu zidove, ponašaju se kao imperija. „Kretanje NATO na Istok, sistem protivraketnog štita – nije li to zid?“, upitao je Putin.

Evropa u najbližoj perspektivi neće naći jeftinijeg i pouzdanijeg partnera u gasnom biznisu od Rusije, izjavio je Vladimir Putin.

Mogućnost stvaranja evropskog „gasnog haba“ na tursko-grčkoj granici će zavisiti od želje Evropske unije. Rusija je sa svoje strane spremna da radi u tom pravcu, naglasio je Putin.

Predsednik je takođe rekao da je ugovor o isporuci gasa Kini koristan za obe strane.

Rusija i Kina su u maju potpisale 30-godišnji ugovor o isporuci 38 milijardi kubika gasa godišnje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da se ekonomska situacija zemlje zbog antiruskih sankcija pogoršala samo na četvrtinu.

Sankcije inače nisu cena za Krim. „To je cena za našu prirodnu želju da opstanemo kao država“, rekao je Putin. Posle raspada Sovjetskog Saveza Rusija se otvorila pred zapadnim partnerima, a zauzvrat je dobila „direktnu podršku terorizmu na Severnom Kavkazu“.

Putin je podsetio kako se oduševljeno Rusija spremala za Olimpijadu u Sočiju, dok su neki zapadni političari preduzimali sve moguće da spreče njeno održavanje.

Pravda u vezi ukrajinskog konflikta je na strani Rusije, a ne Zapada, izjavio je Vladimir Putin. Građanskog rata u toj zemlji ne bi bilo da je Zapad na vreme pozvao na red organizatore državnog udara.

Putin je dodao da je stav Rusije od samog početka bio promišljen i objektivan.

Predsednik smatra da Rusija čvrsto brani svoje nacionalne interese i upravo otud potiče nezadovoljstvo zapadnih partnera. Rusija je spremna da razvija normalne odnose sa Zapadom u sferi bezbednosti, borbe protiv terorizma, neširenja nuklearnog oružja i šverca narkotika.

Sjedinjene Američke Države predstavljaju pretnju za Rusiju, stvarajući sistem protivraketne odbrane u Istočnoj Evropi, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

On je podsetio da SAD stvaraju protivraketni štit ne samo na Aljasci, već i u Evropi: u Rumuniji i Poljskoj. „Odmah pored nas“, izjavio je predsednik.

Putin je takođe saopštio da će se budžet MO Rusije povećati i sledeće godine izneti 50 milijardi dolara. On je istakao da budžet Pentagona iznosi 575 milijardi dolara.

Predsednik je dodao da Rusija ne vodi agresivnu politiku. Zemlja ima samo dve vojne baze van svoje teritorije u teroristički opasnim pravcima: Kirgistanu i Tadžikistanu.

Putin je takođe istakao da su letovi strateških bombardera ruskog ratnog vazduhoplovstva počeli pre samo nekoliko godina, dok američki avioni nikad nisu prestajali sa patroliranjem.

Iranski nuklearni problem uskoro može biti rešen, rukovodstvo Teherana pokazuje veliku spremnost za saradnju, izjavio je na velikoj pres konferenciji Vladimir Putin.

„Ja čak ni ne shvatam najbolje zašto konačni sporazum o iranskom nukleranog programu još nije potpisan. Nadam se da će se to dogoditi u najbliže vreme“, izjavio je Putin.

Predsednik je dodao da Rusija ulaže napore za veću robnu razmenu sa Iranom.

Jedan komentar

  1. Rusija da se ugleda na Velikog Zmaja, u vezi ekonomije a ne da sprovodi kao do sada neoliberalni ekonomski koncept. Kineski model je probitačan.

    Živela Srbija i velika Rusija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *