Путин директно

Председник РФ Владимир Путин у директном програму одговара на питања руских и страних новинара. Ова масовна годишња конференција за штампу ће за руског председника бити десета.

Председник Русије Владимир Путин је почео своју годишњу прес конференцију са освртом на економску ситуацију у земљи. Раст БДП-а за десет месеци ове године може изнети 0,7-0,6 одсто. Путин је такође рекао да је трговински салдо повећан за 13,3 милијарди долара и достигао 148,4 милијарди. У најгорем случају Русији ће бити потребне две године да изађе из кризе, изјавио је председник Владимир Путин на великој прес конференцији.

Уколико се ситуација у руској економији буде погоршавала, кориговаће се планови, изјавио је он. Путин је убеђен да је излазак из кризе неизбежан. Председник је такође изразио наду да ће се тенденција слабљења курса стране валуте и јачања рубље наставити. Власти ће предузети мере које су успешно примењене 2008. године, истакао је председник.

Председник Русије Владимир Путин је рекао да је непоколебиви став Москве о различитим међународним кризама, укључујући и украјинску, исправан.

Тај став треба да да до знања страним партнерима да је неопходно да се ствара заједничка хуманитарна зона безбедности.

Тако је руски председник одговорио на речи новинара о томе да је за само неколико седмица ове године подигнут зид неповерења и отуђености између Русије и неких земаља.

Путин сматра да је главни проблем међународних односа у томе што партнери нису престали да подижу зидове, понашају се као империја. „Кретање НАТО на Исток, систем противракетног штита – није ли то зид?“, упитао је Путин.

Европа у најближој перспективи неће наћи јефтинијег и поузданијег партнера у гасном бизнису од Русије, изјавио је Владимир Путин.

Могућност стварања европског „гасног хаба“ на турско-грчкој граници ће зависити од жеље Европске уније. Русија је са своје стране спремна да ради у том правцу, нагласио је Путин.

Председник је такође рекао да је уговор о испоруци гаса Кини користан за обе стране.

Русија и Кина су у мају потписале 30-годишњи уговор о испоруци 38 милијарди кубика гаса годишње.

Председник Русије Владимир Путин сматра да се економска ситуација земље због антируских санкција погоршала само на четвртину.

Санкције иначе нису цена за Крим. „То је цена за нашу природну жељу да опстанемо као држава“, рекао је Путин. После распада Совјетског Савеза Русија се отворила пред западним партнерима, а заузврат је добила „директну подршку тероризму на Северном Кавказу“.

Путин је подсетио како се одушевљено Русија спремала за Олимпијаду у Сочију, док су неки западни политичари предузимали све могуће да спрече њено одржавање.

Правда у вези украјинског конфликта је на страни Русије, а не Запада, изјавио је Владимир Путин. Грађанског рата у тој земљи не би било да је Запад на време позвао на ред организаторе државног удара.

Путин је додао да је став Русије од самог почетка био промишљен и објективан.

Председник сматра да Русија чврсто брани своје националне интересе и управо отуд потиче незадовољство западних партнера. Русија је спремна да развија нормалне односе са Западом у сфери безбедности, борбе против тероризма, неширења нуклеарног оружја и шверца наркотика.

Сједињене Америчке Државе представљају претњу за Русију, стварајући систем противракетне одбране у Источној Европи, изјавио је председник Владимир Путин.

Он је подсетио да САД стварају противракетни штит не само на Аљасци, већ и у Европи: у Румунији и Пољској. „Одмах поред нас“, изјавио је председник.

Путин је такође саопштио да ће се буџет МО Русије повећати и следеће године изнети 50 милијарди долара. Он је истакао да буџет Пентагона износи 575 милијарди долара.

Председник је додао да Русија не води агресивну политику. Земља има само две војне базе ван своје територије у терористички опасним правцима: Киргистану и Таџикистану.

Путин је такође истакао да су летови стратешких бомбардера руског ратног ваздухопловства почели пре само неколико година, док амерички авиони никад нису престајали са патролирањем.

Ирански нуклеарни проблем ускоро може бити решен, руководство Техерана показује велику спремност за сарадњу, изјавио је на великој прес конференцији Владимир Путин.

„Ја чак ни не схватам најбоље зашто коначни споразум о иранском нуклераног програму још није потписан. Надам се да ће се то догодити у најближе време“, изјавио је Путин.

Председник је додао да Русија улаже напоре за већу робну размену са Ираном.

Један коментар

  1. Русија да се угледа на Великог Змаја, у вези економије а не да спроводи као до сада неолиберални економски концепт. Кинески модел је пробитачан.

    Живела Србија и велика Русија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *