Nemci nam brišu Kosovo iz Ustava?

Berlin traži da se posle otvaranja 35. poglavlja menja državni akt. Na udaru Preambula i članovi o teritorijalnom uređenju naše zemlje

OSIM 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtev: da se naš Ustav uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma!

Kako „Novosti“ saznaju, bez ispunjenja ovog zahteva poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU, samim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg pravnog akta Srbije podrazumeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije naše zemlje, zasada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima, upravo je to najveća zamka koja se krije u berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti!

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dve pokrajine, kao i da promeni stav da „svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom“!

Prema našim informacijama, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mesecima je radilo nemačko ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u poseti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Profesor Ustavnog prava Ratko Marković kaže, za „Novosti“, da se zahtev o usklađivanju Ustava sa Briselskim sporazumom odnosi na sve delove ovog akta gde se pominje Kosovo, a posebno na dva:

– Očekujem da Brisel traži da se izbaci navođenje AP KiM u delu o teritorijalnom uređenju Srbije, kao i da se izbriše rečenica da će se suštinska autonomija KiM urediti posebnim zakonom. Takođe, Brisel će insistirati i da u Ustavu međunarodno pravo i ugovori imaju primat nad domaćim.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport rekao je da pregovori Srbije i EU nisu stali i da nije ništa izgubljeno:

– Do sada su završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja, a Srbija radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

NEMAČKA AMBASADA: BEOGRAD ODAVNO UPOZNAT SA OČEKIVANJIMA

POVODOM proverene informacije „Novosti“ o 11 uslova Berlina za otvaranja poglavlja 35, u nemačkoj ambasadi u Beogradu nam kažu da nije tačno da postoji takav spisak. Ali, oni potvrđuju da će Vlada Nemačke dati saglasnost za otvaranje poglavlja 35 tek kada obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine budu sprovedene u potpunosti i kada Srbija jasno iskaže spremnost da nastavi dijalog sa Kosovom:

– Srpska vlada je odavno upoznata sa ovim očekivanjima. Sada, nakon što je napokon formirana kosovska vlada, bitno je da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi i da doprinese brzom zatvaranju praznina u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa. EU očekuje od Srbije i Kosova dalji napredak u procesu normalizacije odnosa.

http://www.novosti.rs/

9 komentara

  1. … a hoće li, poslovično pedantni Nemci da objave, koliko novaca su do sada potrošili ( i svih njihovih 6 najvećih `štiftunga` ?!) na Srbiju, i po kojem “dobru” ? Koliko `ide` na reviziju istorije ( zarad nemačke “nevinosti” ?!) a koliko `restlo` ?
    Ako ima još koji naivan ili neobavešten u vezi nemačke “dobronamernosti” prema Srbiji, neka se javi…
    … I, ko još veruje u sve te njihove `bajke` o “energetskoj efikiasnosti”, nakon `miniranja` Južnog toka ?
    Ali, koliko god da su pokvareni, perfidni planovi – istorija (bez `friziranja`) uči – da su im – tragično propadali ?!
    Koliko `naučne` i sistematske zlobe i – revanšizma ?! Arčibald Rajs je bio 100% u pravu o nemačkoj osvetoljubivosti ?!

  2. Ako se dozvoli brisanje Kosova iz Ustava Srbije,SRBIJA VISE NE POSTOJI.
    A ako neko i tada bude mislio da SRBIJA POSTOJI,videce kada istu pricu nastave sa Vojvodinom.
    Oni su se nagodili,KOSOVO AMERICI,VOJVODINA NEMACKOJ…o Bosni i da ne pricamo,Bosna je “hrvatski trbuh”…ali… Slovenija,Hrvatska i Bosna,vec su u NEMACKOM DEBELOM CREVU…ako nam je za utehu,cim Dodika skinu,”ubrzace se reforme”…ka unistenju RS.
    Americki drzavljanin Vlade Divac,koji je SVOJ DEO POSLA ZAVRSIO I PREDAO KOSOVO MOK-U,treba da bude smenjen i uhapsen.
    Ne postoji dvojno drzavljanstvo izmedju USA i Srbije,a on ima americki pasos.Treba da bude uhapsen zbog veleizdaje.
    SRBIJA KLIZI U NESTANAK I TREBA BRZO ODLUCITI,KAKO TO ZAUSTAVITI.

    • Trebalo bi osim njega uhapstiti i one koji su mu dai tu vaznu poziciju ako se vec zna da je on strani dzavljanin… nije on sam mogao to sve da uradi….

    • Posle svega šta nam uslovljava EU, ostaje nam jedino da zamolimo naš politički vrh da prestane da se plaši Babaroga.

  3. A kada( posle”Standardi pre statusa”;Status i standardi”;”Dva odvojena koloseka”;Sporazuma”…)
    i ovaj zahtev bude,kao i dosadasnji,poslusnicki ispunjen,Nemci ce nam oprostiti streljanje djaka u
    Kragujevcu,Kraljevu,zrtve sa mosta u Varvarinu…poslati “Tenis”sa 500.000 nemackih svinja, uzivacemo
    u miru i ljubavi uz frankfurtske kobasice , minhensko pivo i pustiti koju suzu kada krenu “Vidovdan”,
    “Oj Kosovo,Kosovo”…Ako i one ne budu “uskladjene”,”prilagodjene”,recju:NORMALIZOVANE!

  4. Pa mora zena da zavrsi posao koji je zapoceo njen tata jednog hladnog dana u pivnici

  5. Poštovana gospodo koji uzimate Divca kao krivca to nije uredu iz prostog razloga jer on je jedan među većinon u Olimpijskom komitetu. Počnimo redom da OBZNANIMO KRIVCE za naše nestajanje. Ja
    počinjem od DEPOSA,DEMOSA DOSA i ŽUTOG-KARTELA i ovih što dobiše 50% izašlih na prošlim izborima svi ovi nabrojani sa ovima što vladaju su najveći krivci pa tek onda (STRANI DRŽAVLJANIN) Vlade Divac.Bio je oličenje srpstva kada je davao koševe i dobre novce teško zarađivao tamo negde po svetu.Vlade Divac je uradio ono što
    je država Srbija uradila od sebe pre rođenja dičevih i naših roditelja.

  6. Svi oni koji govore o promeni ustava Republike Srbije, moraju se
    ukloniti sa vlasti i moraju biti procesuirani. Optužba: Veleizdaja.
    Nadalje mora im se zabraniti svako političko delovanje – doživotno.
    Berlin kaže “…Beograd je sa ovim zahtevom bio davno upoznat….”
    Dovoljno i previše, nema za takve političare, koji nas vode tim pravcem, koji rade ispod žita, nemmmma obzira, na sud, odmah.—-milan

  7. Ukloniti sa vlasti kako,to niste objasnili Gos, Milane. Ipak moramo priznati da ovi na vlasti imaju 50% podršku glasača na prošlim izborima. Kada će biti sledeći izbori pa verovatno kad KOSOVI i METOHIJA više neće biti u sastavu KRNJE SRBIJE da krnja nemože biti. Politiku koju ovi vode je nastavak politike ŽUTOG KARTELA i SVIH SOROŠEVIH KURSISTA sa dolarskom apanažom a sve ime
    odvajanja Srba i Srbije od Rusa i Rusije, toje istina koju hteli nehteli prihvatiti. OVO JE POLIKA KAFIĆA BRALE što me briga za Srbiju BABA I DEDA ME IZDRŽAVAJU nemoram da radim oni su nekad radli i državu GRADILI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *