Немци нам бришу Косово из Устава?

Берлин тражи да се после отварања 35. поглавља мења државни акт. На удару Преамбула и чланови о територијалном уређењу наше земље

ОСИМ 11 услова за отварање кључног, косовског поглавља у преговорима Београда са Бриселом, Берлин је пред Србију испоручио и захтев: да се наш Устав усклади са договорима из Бриселског споразума!

Како „Новости“ сазнају, без испуњења овог захтева поглавље 35 неће моћи да се затвори, па и чланство у ЕУ, самим тим, виси о овом танком концу.

Да ли прилагођавање највишег правног акта Србије подразумева и брисање преамбуле која јасно каже да је Косово и Метохија саставни део територије наше земље, засада није прецизно дефинисано. Међутим, по многима, управо је то највећа замка која се крије у берлинском пакету и која заправо имплицира признавање независности!

Спорне тачке могле би да буду и чланови 182 и 16 Устава, које се односе на територијално уређење Србије и међународне односе. Брисел би могао да тражи да се из Устава избаци формулација да Србија има две покрајине, као и да промени став да „сви међународни уговори морају бити у складу са Уставом“!

Према нашим информацијама, на формулацији садржине косовског поглавља месецима је радило немачко министарство спољних послова, а српски званичници су са тачном листом услова упознати почетком октобра, када је у посети Србији био Ернст Рајхел, специјални изасланик МСП Немачке за југоисточну Европу, Турску и ЕФТА.

Професор Уставног права Ратко Марковић каже, за „Новости“, да се захтев о усклађивању Устава са Бриселским споразумом односи на све делове овог акта где се помиње Косово, а посебно на два:

– Очекујем да Брисел тражи да се избаци навођење АП КиМ у делу о територијалном уређењу Србије, као и да се избрише реченица да ће се суштинска аутономија КиМ уредити посебним законом. Такође, Брисел ће инсистирати и да у Уставу међународно право и уговори имају примат над домаћим.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт рекао је да преговори Србије и ЕУ нису стали и да није ништа изгубљено:

– До сада су завршени скрининзи за 23 од 35 поглавља, а Србија ради на акционим плановима за поглавља 23 и 24.

НЕМАЧКА АМБАСАДА: БЕОГРАД ОДАВНО УПОЗНАТ СА ОЧЕКИВАЊИМА

ПОВОДОМ проверене информације „Новости“ о 11 услова Берлина за отварања поглавља 35, у немачкој амбасади у Београду нам кажу да није тачно да постоји такав списак. Али, они потврђују да ће Влада Немачке дати сагласност за отварање поглавља 35 тек када обавезе које произлазе из Споразума о нормализацији односа из априла 2013. године буду спроведене у потпуности и када Србија јасно искаже спремност да настави дијалог са Косовом:

– Српска влада је одавно упозната са овим очекивањима. Сада, након што је напокон формирана косовска влада, битно је да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави и да допринесе брзом затварању празнина у спровођењу Споразума о нормализацији односа. ЕУ очекује од Србије и Косова даљи напредак у процесу нормализације односа.

http://www.novosti.rs/

9 коментара

 1. … а хоће ли, пословично педантни Немци да објаве, колико новаца су до сада потрошили ( и свих њихових 6 највећих `штифтунга` ?!) на Србију, и по којем “добру” ? Колико `иде` на ревизију историје ( зарад немачке “невиности” ?!) а колико `рестло` ?
  Ако има још који наиван или необавештен у вези немачке “добронамерности” према Србији, нека се јави…
  … И, ко још верује у све те њихове `бајке` о “енергетској ефикиасности”, након `минирања` Јужног тока ?
  Али, колико год да су покварени, перфидни планови – историја (без `фризирања`) учи – да су им – трагично пропадали ?!
  Колико `научне` и систематске злобе и – реваншизма ?! Арчибалд Рајс је био 100% у праву о немачкој осветољубивости ?!

 2. Ako se dozvoli brisanje Kosova iz Ustava Srbije,SRBIJA VISE NE POSTOJI.
  A ako neko i tada bude mislio da SRBIJA POSTOJI,videce kada istu pricu nastave sa Vojvodinom.
  Oni su se nagodili,KOSOVO AMERICI,VOJVODINA NEMACKOJ…o Bosni i da ne pricamo,Bosna je “hrvatski trbuh”…ali… Slovenija,Hrvatska i Bosna,vec su u NEMACKOM DEBELOM CREVU…ako nam je za utehu,cim Dodika skinu,”ubrzace se reforme”…ka unistenju RS.
  Americki drzavljanin Vlade Divac,koji je SVOJ DEO POSLA ZAVRSIO I PREDAO KOSOVO MOK-U,treba da bude smenjen i uhapsen.
  Ne postoji dvojno drzavljanstvo izmedju USA i Srbije,a on ima americki pasos.Treba da bude uhapsen zbog veleizdaje.
  SRBIJA KLIZI U NESTANAK I TREBA BRZO ODLUCITI,KAKO TO ZAUSTAVITI.

 3. A kada( posle”Standardi pre statusa”;Status i standardi”;”Dva odvojena koloseka”;Sporazuma”…)
  i ovaj zahtev bude,kao i dosadasnji,poslusnicki ispunjen,Nemci ce nam oprostiti streljanje djaka u
  Kragujevcu,Kraljevu,zrtve sa mosta u Varvarinu…poslati “Tenis”sa 500.000 nemackih svinja, uzivacemo
  u miru i ljubavi uz frankfurtske kobasice , minhensko pivo i pustiti koju suzu kada krenu “Vidovdan”,
  “Oj Kosovo,Kosovo”…Ako i one ne budu “uskladjene”,”prilagodjene”,recju:NORMALIZOVANE!

 4. Pa mora zena da zavrsi posao koji je zapoceo njen tata jednog hladnog dana u pivnici

 5. Поштована господо који узимате Дивца као кривца то није уреду из простог разлога јер он је један међу већинон у Олимпијском комитету. Почнимо редом да ОБЗНАНИМО КРИВЦЕ за наше нестајање. Ја
  почињем од ДЕПОСА,ДЕМОСА ДОСА и ЖУТОГ-КАРТЕЛА и ових што добише 50% изашлих на прошлим изборима сви ови набројани са овима што владају су највећи кривци па тек онда (СТРАНИ ДРЖАВЉАНИН) Владе Дивац.Био је оличење српства када је давао кошеве и добре новце тешко зарађивао тамо негде по свету.Владе Дивац је урадио оно што
  је држава Србија урадила од себе пре рођења дичевих и наших родитеља.

 6. Сви они који говоре о промени устава Републике Србије, морају се
  уклонити са власти и морају бити процесуирани. Оптужба: Велеиздаја.
  Надаље мора им се забранити свако политичко деловање – доживотно.
  Берлин каже “…Београд је са овим захтевом био давно упознат….”
  Довољно и превише, нема за такве политичаре, који нас воде тим правцем, који раде испод жита, немммма обзира, на суд, одмах.—-милан

 7. Уклонити са власти како,то нисте објаснили Гос, Милане. Ипак морамо признати да ови на власти имају 50% подршку гласача на прошлим изборима. Када ће бити следећи избори па вероватно кад КОСОВИ и МЕТОХИЈА више неће бити у саставу КРЊЕ СРБИЈЕ да крња неможе бити. Политику коју ови воде је наставак политике ЖУТОГ КАРТЕЛА и СВИХ СОРОШЕВИХ КУРСИСТА са доларском апанажом а све име
  одвајања Срба и Србије од Руса и Русије, тоје истина коју хтели нехтели прихватити. ОВО ЈЕ ПОЛИКА КАФИЋА БРАЛЕ што ме брига за Србију БАБА И ДЕДА МЕ ИЗДРЖАВАЈУ неморам да радим они су некад радли и државу ГРАДИЛИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *