Linta: Hrvatske vlasti da osude grafite mržnje na crkvi

 Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta traži da hrvatski državnici javno osude ustaške grafite koji su ispisani na Pravoslavnom domu u Vinkovcima i učine sve što je u njihovoj moći da se hitno uhapse i kazne počinici tog i niza drugih dela sa antisrpskom pozadinom.

Linta je takav zahtev uputio predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i ministarki spoljnih poslova Vesni Pusić, naglasivši da Hrvatska mora da se jasno ogradi od ustaštva i da u Saboru usvoji odgovarajuću deklaraciju.

Na objektu Parohijskog centra Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Vinkovcima, u noći između nedelje i ponedeljka, ispisani su grafiti mržnje i preteće poruke s ustaškim znakom “U”, i sadržajem “Ubij Srbina” i “Za dom spremni”.

Ustaštvo se, kako je podsetio Linta, u Hrvatskoj manifestuje kao “normalna pojava” na sportskim utakmicama, koncertima narodne muzike, ispisivanjem antisrpskih grafita na zgradama, pravoslavnim hramovima i drugim javnim objektima, razbijanjem ili skidanjem dvojezičnih tabli…

Neprihvatljivo je, napominje on, da se o tome ćuti u jednoj od članica Evropske unije, pa zahteva da hrvatski Sabor usvoji
Deklaraciju o osudi ustaštva i na taj način pošalje jasnu poruku da je to zlo od kojeg se javno ograđuje.

U deklaraciji mora jasno da stoji da Nezavisna država Hrvatska nije bila istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodom niti su ustaše bili borci za slobodu i dobri katolici koji su se zalagali za dobrobit Hrvatske, predlaže Linta. Kako podseća, NDH je bila zločinačka tvorevina koja je izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Takođe, Koalicija udruženja izbeglica poziva hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu Andreja Plenkovića, Ružu Tomašić, Jozu Radoša i druge da pokrenu inicijativu da Evropski parlamnet usvoji odgovarajuću rezoluciju o osudi ustaštva, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *