Линта: Хрватске власти да осуде графите мржње на цркви

 Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта тражи да хрватски државници jавно осуде усташке графите коjи су исписани на Православном дому у Винковцима и учине све што jе у њиховоj моћи да се хитно ухапсе и казне починици тог и низа других дела са антисрпском позадином.

Линта jе такав захтев упутио председнику Хрватске Иви Jосиповићу, премиjеру Зорану Mилановићу и министарки спољних послова Весни Пусић, нагласивши да Хрватска мора да се jасно огради од усташтва и да у Сабору усвоjи одговараjућу декларациjу.

На обjекту Парохиjског центра Српске православне цркве (СПЦ) у Винковцима, у ноћи између недеље и понедељка, исписани су графити мржње и претеће поруке с усташким знаком “У”, и садржаjем “Убиj Србина” и “За дом спремни”.

Усташтво се, како jе подсетио Линта, у Хрватскоj манифестуjе као “нормална поjава” на спортским утакмицама, концертима народне музике, исписивањем антисрпских графита на зградама, православним храмовима и другим jавним обjектима, разбиjањем или скидањем двоjезичних табли…

Неприхватљиво jе, напомиње он, да се о томе ћути у jедноj од чланица Eвропске униjе, па захтева да хрватски Сабор усвоjи
Декларациjу о осуди усташтва и на таj начин пошаље jасну поруку да jе то зло од коjег се jавно ограђуjе.

У декларациjи мора jасно да стоjи да Независна држава Хрватска ниjе била историjски израз хрватског народа за своjом слободом нити су усташе били борци за слободу и добри католици коjи су се залагали за добробит Хрватске, предлаже Линта. Kако подсећа, НДХ jе била злочиначка творевина коjа jе извршила геноцид над Србима, Jевреjима и Ромима.

Tакође, Kоалициjа удружења избеглица позива хрватске посланике у Eвропском парламенту Aндреjа Пленковића, Ружу Tомашић, Jозу Радоша и друге да покрену инициjативу да Eвропски парламнет усвоjи одговараjућу резолуциjу о осуди усташтва, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *