Капетан Драган: Ако ми не помогнете, у Хрватској ће ме убити!

Драматични апел Капетана Драгана из аустралијског затвора, где чека екстрадицију: Очекујем помоћ од Владе Србије и српског народа да ме не изруче Загребу. Адвокати га све више избегавају из страха да неће наплатити ни основне трошкове

НЕ могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете – ексклузивно за “Новости” каже Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, српски политички затвореник у Аустралији, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Из притворске ћелије у затвору Паркли поручује да дане проводи у тешкој неизвесности.

– Високи званичници Србије су ме охрабривали да издржим робију, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекујем помоћ од министра Дачића, са којим сам разговарао, од Владе Србије, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити. Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју ми не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема. То не могу да схватим – разочаран је Васиљковић.

Хрватска је оптужила Капетана Драгана за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. Истовремено, затражено је његово хапшење и изручење ради суђења у Загребу. Ухапшен је у Перту 2006. године. Влада Аустралије је после вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручење, у новембру 2012. донела одлуку о екстрадицији Хрватској. Последња одлука о одбијању жалбе сломила му је ведар дух.

– Васиљковић се физички добро држи, али психички је збуњен. Не зна шта да ради, ни шта ће се догодити са њим. После одбијања Савезног суда да прихвати његову жалбу на регуларност судског процеса, нашао се пред претњом екстрадиције Хрватској. Његове очи и наде окренуте су сада само према Србији – објашњава нам стање Капетана Драгана његов пријатељ професор Војислав Илић, који га је посетио у затвору.

Илић каже да је Капетан Драган у затвору доскоро свирао гитару, изучавао литературу из физике, о роботици, космосу и соларним летелицама, а сада само шета и ишчекује лепе вести из Србије. Представници српске заједнице су престали да долазе код Капетана Драгана, ваљда зато што аустралијски медији извештавају да је његов случај окончан. И да ће Капетан Драган ускоро да лети за Загреб. Посећују га само супруга Нада, брат Кића, деца, изасланик владике Иринеја, епископа Митрополије аустралијско-новозеландске и пријатељ др Војислав Илић, са којим се преко недеље чује и телефоном.

На све жалбе Капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно.

– Једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије. Ако је Врховни суд прихвати, могу да ми одложе изручење за наредне две године – рачуна Капетан Драган.

Васиљковић сада има и велики проблем са адвокатима.

– Нема новца да плати адвокате и они зато почињу да “тргују” са њим – упозорава професор Илић.

Досадашње трошкове одбране Васиљковића плаћала је Српска заједница, предвођена Одбором за правду и истину, који је формиран ради заштите права Капетана Драгана. Како је, међутим, та подршка посустала, појавила се претња да ће дуговања да сломе Капетана Драгана.

– У Аустралији страна која изгуби на суду плаћа све трошкове. Овде од државе Васиљковић има само бесплатан стан и храну. Аустралија је на суђење потрошила два милиона долара. Сви смо ми аустралијски порезници, и ми смо то платили. Хрватска не плаћа ниједан долар да се њен захтев о изручењу изврши. Сада адвокати, свесни да од Капетана Драгана неће добити хонораре, преговарају са државом око нагодбе – или да се ослободи или да се што пре изручи Загребу – објашњава др Илић.

У случају да Капетан Драган изгуби и следећу жалбу у Врховном суду, Аустралија ће Васиљковићу и његовој полицијској пратњи да плати само једносмерну авионску карту од Сиднеја до Загреба.

– Ако адвокати Капетана Драгана сада одустану од даље битке за његову слободу, јер осећају да не могу да победе државу Аустралију, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић – стрепи др Војислав Илић из Сиднеја.

ОД ГОЛФЕРА ДО РАТНИКА

Васиљковић је рођен 12. децембра 1954. у Београду. Даниел Снеден, 1967. године отишао је у Аустралију са мајком и две сестре. Након што је завршио средњу школу у Мелбурну, радио је у фото-радњи. Провео је четири године у резервном саставу лаке аустралијске коњице. После одслужења војног рока, радио је као инструктор оружја у Африци и Јужној Америци. Пловио је широм света, а у Србији је боравио 1988, где је започео посао са бродским и авионским чартером. Радио је и као инструктор голфа у Аустралији.

Био је оснивач и вођа јединице “Книнџе” или “Црвене беретке”. Тренирао је јединице на крајишком Голубићу. Тада постао је врста народног хероја. Током рата је основао и фонд “Капетан Драган” са циљем да помогне жртвама рата. Након завршетка борби у Хрватској и БиХ, Васиљковић се вратио у Србију, где је живео неколико година, а био је укључен и у рад Српског покрета обнове.

Хашки трибунал је навео Васиљковића као “учесника у удруженом злочиначком подухвату” над Хрватима и другим несрбима у одлуци против Мартића, али није тражио његово хапшење.

Марко Лопушина

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5.407.html:526332-Kapetan-Dragan-Ako-mi-ne-pomognete-u-Hrvatskoj-ce-me-ubiti

 

6 коментара

  1. Kapetan Dragan se nada da ce mu pomoci drzava koja je Hagu isporucila svog bivseg predsjednika, cijeli vojni i politicki vrh iz vremena agresije na Srbiju!!! .???

  2. Srpski junaci trunu po zatvorima, a olos, kukavice i izdajnici nam vode zemlju. Od koga ovaj covek ocekuje pomoc? Od Dacica!? Jad i tuga.

  3. Pitam se, pored svih poslova za šta je osposobljen,da nije našao vremena da pročita knjige o istoriji Srba.Od mnoštva kjiga,spomenuću samo autora Konstantika Jiričeka koji suvislom analizom doprineo da Srpski narod sazna više o sebi,bilo mu to prijatno ili ne.Hrabar vojnik ili oficir mora imati na umu svakog trena da su političari ljudi koji će žrtvovati svoje heroje kao kolateralnu štetu i to pravdati lažima da to rade zbog višig ciljeva i dobrobit naroda.U ovoj situaciji,čitanje je suvišno,a ponajviše zakasnelo.Iako nije vernik,shvatiće da će mu pomoći samo Bog ako može sebe privoleti u iskrenog verujućeg, a da od države Srbije ne očekuje pomoć.

  4. E Dragane, da se izvinjavaju, brinu za albace, manjine i slicno , vec bi bilo vesti, pa kad nisu onom zadnjem HEROJU U MIRU, Sasi Pejanovicu, iz Crne Gore pomogli da ga ne ubije vlast u banana zemlji, ubise djetica samo sto se izasnjava srbinom, sramota nase drzave a novinara, o tome i takvim slucajevima , treba jednom nedeljno da pisu, da posecuju narod, kako nam je secanje, tako cemo nestattiiiii,,

  5. Gospodine Dragane,niste imali na umu,grehove srpske duše i prljavu savest,kao i izopačenu genetsku matricu.Niste nikada smeli zaboraviti,tri Judina srebrenjaka.Setite se,sva bivša”braća”dobila su satisfakciju kroz silna izvinjenja,kroz posipanje pepelom,a naše žrtve su svud i uvek na stubu srama.Ko je optužen,za vađenje organa mladih Srba,za sva svirepa ubistva?Niko nije odgovarao za bombardovanje nedužnog naroda i zemlje.Samo je kriv Milošević i generali,koji su po definiciji bili u službi odbrane.Dali se narod bunio,ne,sramim se što pripadam takvom rodu,kome je pun stomačić važniji od časti i istine,ko od nas traga za bilo kojom istinom?Bila je poplava u maju,došli Rusi pomogli,a nas je bilo stid da im se zahvalimo,nismo smeli od EU i moćnog NATO-a.Sećam se,dolazili ste u našu bolnicu,bila sam na poslu i svi smo trčali da Vas vidimo.To je bilo neko drugo vreme.Imali smo čast i ponos,zdravo rasuđivanje,nisu nam još bili isprali mozak.Danas je mladima svejedno,dali su srbi ili indijanci.Još da nam nije Pečata,ništa ne bi znali,oslanjali bi se samo na svoje vlastito uočavanje i rasuđivanje.Nadam se nekoj kosmičkoj ili Božijoj pravdi.Želim,da Vam Bog pomogne,da Vas ne izruče našim večnim đelatima,u to ime Vas pozdravljam,s posebnim pijetetom.Živeo Pečat,živela Srbija,živela pravedna Rusija,sa predivnim predsednikom Putinom.Živeli Kapetane Dragane i pobedili svoje neprijatelje!-Luna.

  6. Sramno ce biti ako ga izruce.Zato predlazem nadleznim da preduzmu diplomatske igre kako to rade veliki.Posto smo mi egal sa tim banana kontinentom.Hapsenja spijuna pa tamte za vatamte.Nedopustivi je da nas ovako podcenjuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *