Izlog knjige

Ivan Iljin i Vaskrs Rusije  – Između Čeke i Gestapoa

„Catena Mundi“, Beograd, 2014.

Ove 2014, 4. decembra, Vladimir Putin je, u svom godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini, citirao samo jednog ruskog mislioca, Ivana Iljina: „Ko voli Rusiju, mora da joj želi slobodu; pre svega slobodu za samu Rusiju, za njenu međunarodnu nezavisnost i samostalnost; slobodu za Rusiju – kao jedinstvo za ruske i sve druge nacionalne kulture; i, na kraju – slobodu za ruske ljude, slobodu za sve nas; slobodu vere, traženja istine, stvaralaštva, rada i svojine.“ Očito, ovo je program Putinovog delovanja u budućnosti.
Izdavačka kuća „Catena Mundi“ je upravo objavila pregled Iljinovog života i rada, a povodom šezdesetogodišnjice smrti. Biografija velikog ruskog mislioca, gonjenog i od boljševika i od nacista, prepliće se sa izlaganjem njegovog učenja i pogleda na svet. Priređivač je stalni saradnik „Pečata“, Vladimir Dimitrijević.

Jovan Mirković – Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

„Svet knjige“, Beograd, 2014.

Foto-monografija Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj vredno je svedočanstvo o nezamislivim zverstvima jednog, i razmerama patnje i stradanja drugog naroda. Dvojezično izdanje foto-monografije, na srpskom i engleskom, sadrži veliki broj dokumentarnih, do sada neobjavljenih fotografija sa prizorima zločina nad srpskim narodom u NDH od 1941. do 1945. godine.
Istorijski događaji koji su se zbili od 1941. do 1945, i od 1991. do 1993. u svemu su potvrdili, kako u predgovoru knjige ističe akademik Vasilije Krestić, ocene P. Gavranića izrečene 1895. Oba puta kada su Hrvati stekli svoje državice, došlo je, kako je Gavranić i predvideo, do krvavog pira u kojem su žrtve bili Srbi.

Ilija Vuković – Svjedočenja, Srbija i glavari (1987–2014)

„Samizdat“, Beograd, 2014.

Tekstovi domaćih i stranih autora različitih političkih orijentacija, koje je prof. dr Ilija Vuković sabrao u dva toma knjige Svjedočenja, Srbija i glavari (1987–2014) svojevrsna su hrestomatija, koja će, kako smatra autor, olakšati ljudima od struke i nauke da o navedenom periodu istorije i života Srbije sačine potrebna i bolja dela. Ova knjiga je i otpor i osuda falsifikata istorije Srbije i njene izdaje od strane „pete kolone“ Imperije (SAD).

Ljiljana Habjanović Đurović – Naš otac

„Globosino“ d.o.o, 2014.

Naš otac je treća knjiga iz porodičnog ciklusa Ljiljane Habjanović Đurović − nastavak romana Ana Marija me nije volela i Ženski rodoslov.
Roman je potresno svedočanstvo žene koja prvi put posle četrdeset i tri godine sreće svoga oca.
Sa njom su njene uspomene.
Sa njim njegova kći iz drugog braka.
Šta može da donese taj susret? Šta može doneti susret stranaca kojima je neko rekao da su otac i kći?
Književnica je, kako kaže, ovu knjigu „posvetila svoj zaboravljenoj deci“.

Raško V. Jovanović – Branislav Đ. Nušić, život i delo

„Službeni glasnik“, Beograd, 2014.

Monografija o Branislavu Nušiću izašla je u godini obeležavanja 150-godišnjice od njegovog rođenja a posvećena je životu i obimnom stvaralačkom delu jednog od najplodnijih i najpopularnijih srpskih pisaca uopšte, a posebno na razmeđi 19. i 20. veka. Podsećajući na Nušića kao svestranu ličnost živog i radoznalog duha, neobično aktivnu u gotovo svim sferama društvenog života, koja nikada nije bila po strani od matica sudbonosnih istorijskih zbivanja, Jovanović ga citira: „Taj sam život ne samo zapazio nego i živeo njime i, kao feniks, sa svakom novom generacijom, sa svakim dobom, sa svakom epohom našeg društvenog razvitka umirao i opet se rađao da živim novim životom, životom novih ljudi i novog društva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *