Eutanazija Jugoistočne Evrope

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

U Budimpešti tvrde da Brisel, nakon miniranja „Južnog toka“, nema nikakav odgovor na gasne potrebe Jugoistočne Evrope

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban 5. decembra direktno je okrivio Brisel i Vašington za sabotažu ruskog gasovoda „Južni tok“, koji se uklapao u dugoročnu strategiju učvršćivanja odnosa s Moskvom.

Odluka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da odustane od „Južnog toka“ težak je udarac za Orbana, ali ne i dovoljno snažan da bi ugrozio njegovu dvotrećinsku vlast u državi.

Da podsetimo: mađarski parlament 4. novembra usvojio je zakon koji omogućava ubrzanu izgradnju gasovoda „Južni tok“, zaobilazeći pravila EU. Poslanici su, sa 131 glasom „za“ i 35 „protiv“, usvojili amandman kojim je upaljeno „zeleno svetlo“ u izgradnji gasovoda i kompanijama što nisu imale neophodne dozvole. Te firme, po novom zakonu, trebalo je samo da dobiju odobrenje (licencu) mađarske Agencije za energetiku i odmah su mogle da učestvuju u gradnji „Južnog toka“. Deonicu za plavo gorivo kroz Mađarsku trebalo je da gradi kompanija „Saut strim Hangari“, zajedničko preduzeće ruskog „Gazproma“ i Mađarske razvojne banke (MFB) osnovano 2012. godine, gde su obe strane učestvovale sa 50 odsto vlasništva. Moskva je Viktoru Orbanu ostavila i kompletnu zaradu na tranzitu gasa, kao i potpuno upošljavanje domaće radne snage na gradnji gasovoda… Budimpeštu je u 2015. godini čekalo i potpisivanje dugoročnog sporazuma o isporukama gasa iz Rusije.

 

[restrictedarea]

 

I onda − spektakularna vest iz Istanbula (posle susreta Erdogan – Putin) o obustavi „Južnog toka“ jer se EU protivi ovom poduhvatu i samostalni ulazak dvoje najvećih komšija Unije u veliki zajednički posao izvan zadate geostrateške šeme − izgradnju Crnomorskog gasovoda (koji će, umesto kroz Bugarsku, prolaziti preko teritorije Turske). To je najveći poraz Brisela do sada, jer je zavisnost od energenata i dalje najbolnije pitanje za njega. Sigurno da posle dogovora sa Rusijom o izgradnji novog alternativnog gasovoda (kojim bi se izbegao tranzit kroz nestabilnu Ukrajinu) treba očekivati vrlo snažne pritiske Vašingtona na Ankaru (pritiskao je i Budimpeštu).

U isto vreme, u Budimpešti tvrde da Brisel, nakon miniranja „Južnog toka“, nema nikakav odgovor na gasne potrebe Jugoistočne Evrope. Sužavanjem opcija za obezbeđivanje strateških sirovina (a realnost je da će Unija još dugo biti zavisna od ruskog gasa) Evropa je dospela u ćorsokak gde je samu sebe saterala. Cenu će morati da plate obični građani, naravno i Mađari.

Dok iz apsolutno vladajućeg „Fidesa“ ističu da za rusko „zavrtanje“ gasovoda mogu da „zahvale“ samo bugarskoj vladi i rukovodstvu EU, predsednik Viktor Orban dodaje i političku ulogu Vašingtona.

„Evropska komisija od početka je imala dvostruke standarde, jer za gasovod od Azerbejdžana do južne Italije, koji tek treba da počne da se gradi, a gradi ga ‚Britiš petroleum‘, nije važio Treći energetski paket. A za ‚Južni tok‘ je važio!? Pravni presedan Paketa je u tome što uopšte još nije na snazi. Biće tek od 1. januara 2015! To vrlo jasno pokazuje ogroman uticaj SAD na EK i nemoć vlada Nemačke, Francuske, Italije i Austrije da to promene“, podvukao je Orban.

Uz ocenu da je „Rusija imala pravo na takvu odluku“ i da „Mađarska prihvata taj stav“, premijer Orban je najavio da će zemlja sada morati da pronađe nove dobavljače da bi osigurala energetsku bezbednost u budućnosti. Sve opcije će biti u igri. Od gasnih interkonekcija s Bugarskom, Rumunijom  i(li) Grčkom i povezivanja sa slovačkim čvorištem „Eustrim“, do LNG terminala na Krku (tankovaće katarski, alžirski i američki gas) i Transjadranskog gasovoda koji će gas dovoditi sa azerbejdžanskih kaspijskih polja preko Turske. I alternativa propalog „Južnog toka“ − Crnomorski gasovod (koji će Rusija i Turska za tri godine završiti) za Budimpeštu će takođe biti još jedna od energetskih mogućnosti.

[/restrictedarea]

 

5 komentara

  1. Plan Jevrope je da oslabi i ostavi Balkan u zavisnost i posvađane!

    Direktan udar na Srbiju, ali direktna sabotaža interesa Srbije, oni žele da zaobiđu Srbiju u velikom luku, da nas ostave u rupi!

    -Sad nameravaju Bugarima da daju gasni čvor, pa da nas ucenjuje i Bugarska i EU.
    -Ili da ide taj TAP preko Albanije , Crnje Gore i Kroacije, pa da nam daju gas od njih, to je zavisnost od tih pigmeja.
    -Ili da zaobiđu načisto preko Italije i sl.

    Dakle, Zapadna Jevropa se i dan danas plaši Srbijekao centralne zemlje, jer i dalje vidi u nama buntovnike za slobodu, pto je za njih veliki greh.
    Naš interes nije ono što nam savetuju Jevropljani!Oni nam žele propast i sužavanje Srbije na minornu zavisnu paradržavicu.To nam žele i skoro sve komšije.
    Dakle Srbijo ,borba, bre !

  2. Sa srpom i čekićem nema nam ratovanja sa do zuba naoružanih bivše
    braće i ostalih puno na broju. Kada smo mogli nismo hteli zaokružiti državu Srbiju. Sada i velika Rusija ima probleme koje
    će morati oružjem u rukama da gazi i sopstvenu braću dabi dotukla
    one koje nije završila 1945 dalje od Berlina do La Manša i još dalje. Ovako onu u USA kongresu objaviše rat prvo kao hlada dok kazan se ne zagrije i eksplodira.Naša ministarka predlaže uvođenje
    u upotrbu ĐM modifikovanu hranu i ulazak Srbije NATO. Prvo jato
    je već stiglo da da pomogne u otkrivanju potecijalnih neprijatelja ulaska u NATO.Tosu Srbi već videli tokom 1941-45 sklanjanje uglednih domaćina i patriota.Nema koće poviknuti ZAMNOM BRAĆO do
    pobede!!!

  3. Kolika je ta zemlja koja ima ovolike neprijatelje.Naj jace u istoriji covecanstva.Odkuda potice taj njihov strah.Cega se to plase.Nije ekonomska moc,nije vojna moc.Dakle sta je tosto ih tera da nas uniste.Gde je tu nasa krivica.Kako to da samo mi odudaramo od sablona.Sta to oni pokusavaju da sakriju unistavajuci nas.ISTINU.A istina je sve drugo osim ovoga sto zapad p[romovise pod istinom.Laz je planetarna,kosmicka sveopsta.Zapadna civilizacija pociva na lazi.Od izmisljene istorije,preko Darvinove teorije,preko ljudi na mesecu itd.itd.Nauka dokazuje da 40% evrope ima srbski gen.Ko je i zasto falsifikovao istoriju.Mnogo pitanja koje bi politika da sakrije a koja se nemogu sakriti.U TOME JE SRBSKI PROBLEM.Nas je usud da budemo na strani ISTINE.

  4. E moj Radoslave, protrljaj oči da bi bolje video: ta vrla građanska elita je “junački” podvila rep i glavom bez obzira begala iz emlje ili se strasno bacila u zagrllaj marionetskog slugerajstva okupatoru 1941-1945.godine.E moj Radoslave nesretni četnici su 3.decembra predali preko 300 zarobljenih partizanskih boraca Nemcima koji su potom streljani kod Valjeva. U toku rata kvislinške vlasti i vojne strukture su sarađivale sa ustašama i Pavelićem… E moj Radosllave u borbama za oslobođenje Beograda je sudeovalo i nekoliko hiljada Italiana u jedinic “Garibaldi” i niti jedana jedini četnik pod kokardom!Ali neka i tebe Radoslave danas u koloni patriotskoj koji ipak “vidi” da se naš narod mora boriti protiv novog neokolonijalnog ropstva. A sve stvarajući saveze sa narodima koji su na udaru svetskih imperijalističkih hordi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *