Еутаназија Југоисточне Европе

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

У Будимпешти тврде да Брисел, након минирања „Јужног тока“, нема никакав одговор на гасне потребе Југоисточне Европе

Председник мађарске владе Виктор Орбан 5. децембра директно је окривио Брисел и Вашингтон за саботажу руског гасовода „Јужни ток“, који се уклапао у дугорочну стратегију учвршћивања односа с Москвом.

Одлука председника Руске Федерације Владимира Путина да одустане од „Јужног тока“ тежак је ударац за Орбана, али не и довољно снажан да би угрозио његову двотрећинску власт у држави.

Да подсетимо: мађарски парламент 4. новембра усвојио је закон који омогућава убрзану изградњу гасовода „Јужни ток“, заобилазећи правила ЕУ. Посланици су, са 131 гласом „за“ и 35 „против“, усвојили амандман којим је упаљено „зелено светло“ у изградњи гасовода и компанијама што нису имале неопходне дозволе. Те фирме, по новом закону, требало је само да добију одобрење (лиценцу) мађарске Агенције за енергетику и одмах су могле да учествују у градњи „Јужног тока“. Деоницу за плаво гориво кроз Мађарску требало је да гради компанија „Саут стрим Хангари“, заједничко предузеће руског „Газпрома“ и Мађарске развојне банке (МФБ) основано 2012. године, где су обе стране учествовале са 50 одсто власништва. Москва је Виктору Орбану оставила и комплетну зараду на транзиту гаса, као и потпуно упошљавање домаће радне снаге на градњи гасовода… Будимпешту је у 2015. години чекало и потписивање дугорочног споразума о испорукама гаса из Русије.

 

[restrictedarea]

 

И онда − спектакуларна вест из Истанбула (после сусрета Ердоган – Путин) о обустави „Јужног тока“ јер се ЕУ противи овом подухвату и самостални улазак двоје највећих комшија Уније у велики заједнички посао изван задате геостратешке шеме − изградњу Црноморског гасовода (који ће, уместо кроз Бугарску, пролазити преко територије Турске). То је највећи пораз Брисела до сада, јер је зависност од енергената и даље најболније питање за њега. Сигурно да после договора са Русијом о изградњи новог алтернативног гасовода (којим би се избегао транзит кроз нестабилну Украјину) треба очекивати врло снажне притиске Вашингтона на Анкару (притискао је и Будимпешту).

У исто време, у Будимпешти тврде да Брисел, након минирања „Јужног тока“, нема никакав одговор на гасне потребе Југоисточне Европе. Сужавањем опција за обезбеђивање стратешких сировина (а реалност је да ће Унија још дуго бити зависна од руског гаса) Европа је доспела у ћорсокак где је саму себе сатерала. Цену ће морати да плате обични грађани, наравно и Мађари.

Док из апсолутно владајућег „Фидеса“ истичу да за руско „завртање“ гасовода могу да „захвале“ само бугарској влади и руководству ЕУ, председник Виктор Орбан додаје и политичку улогу Вашингтона.

„Европска комисија од почетка је имала двоструке стандарде, јер за гасовод од Азербејџана до јужне Италије, који тек треба да почне да се гради, а гради га ‚Бритиш петролеум‘, није важио Трећи енергетски пакет. А за ‚Јужни ток‘ је важио!? Правни преседан Пакета је у томе што уопште још није на снази. Биће тек од 1. јануара 2015! То врло јасно показује огроман утицај САД на ЕК и немоћ влада Немачке, Француске, Италије и Аустрије да то промене“, подвукао је Орбан.

Уз оцену да је „Русија имала право на такву одлуку“ и да „Мађарска прихвата тај став“, премијер Орбан је најавио да ће земља сада морати да пронађе нове добављаче да би осигурала енергетску безбедност у будућности. Све опције ће бити у игри. Од гасних интерконекција с Бугарском, Румунијом  и(ли) Грчком и повезивања са словачким чвориштем „Еустрим“, до ЛНГ терминала на Крку (танковаће катарски, алжирски и амерички гас) и Трансјадранског гасовода који ће гас доводити са азербејџанских каспијских поља преко Турске. И алтернатива пропалог „Јужног тока“ − Црноморски гасовод (који ће Русија и Турска за три године завршити) за Будимпешту ће такође бити још једна од енергетских могућности.

[/restrictedarea]

 

5 коментара

  1. План Јевропе је да ослаби и остави Балкан у зависност и посвађане!

    Директан удар на Србију, али директна саботажа интереса Србије, они желе да заобиђу Србију у великом луку, да нас оставе у рупи!

    -Сад намеравају Бугарима да дају гасни чвор, па да нас уцењује и Бугарска и ЕУ.
    -Или да иде тај ТАП преко Албаније , Црње Горе и Кроације, па да нам дају гас од њих, то је зависност од тих пигмеја.
    -Или да заобиђу начисто преко Италије и сл.

    Дакле, Западна Јевропа се и дан данас плаши Србијекао централне земље, јер и даље види у нама бунтовнике за слободу, пто је за њих велики грех.
    Наш интерес није оно што нам саветују Јевропљани!Они нам желе пропаст и сужавање Србије на минорну зависну парадржавицу.То нам желе и скоро све комшије.
    Дакле Србијо ,борба, бре !

  2. Са српом и чекићем нема нам ратовања са до зуба наоружаних бивше
    браће и осталих пуно на броју. Када смо могли нисмо хтели заокружити државу Србију. Сада и велика Русија има проблеме које
    ће морати оружјем у рукама да гази и сопствену браћу даби дотукла
    оне које није завршила 1945 даље од Берлина до Ла Манша и још даље. Овако ону у УСА конгресу објавише рат прво као хлада док казан се не загрије и експлодира.Наша министарка предлаже увођење
    у употрбу ЂМ модификовану храну и улазак Србије НАТО. Прво јато
    је већ стигло да да помогне у откривању потецијалних непријатеља уласка у НАТО.Тосу Срби већ видели током 1941-45 склањање угледних домаћина и патриота.Нема коће повикнути ЗАМНОМ БРАЋО до
    победе!!!

  3. Kolika je ta zemlja koja ima ovolike neprijatelje.Naj jace u istoriji covecanstva.Odkuda potice taj njihov strah.Cega se to plase.Nije ekonomska moc,nije vojna moc.Dakle sta je tosto ih tera da nas uniste.Gde je tu nasa krivica.Kako to da samo mi odudaramo od sablona.Sta to oni pokusavaju da sakriju unistavajuci nas.ISTINU.A istina je sve drugo osim ovoga sto zapad p[romovise pod istinom.Laz je planetarna,kosmicka sveopsta.Zapadna civilizacija pociva na lazi.Od izmisljene istorije,preko Darvinove teorije,preko ljudi na mesecu itd.itd.Nauka dokazuje da 40% evrope ima srbski gen.Ko je i zasto falsifikovao istoriju.Mnogo pitanja koje bi politika da sakrije a koja se nemogu sakriti.U TOME JE SRBSKI PROBLEM.Nas je usud da budemo na strani ISTINE.

  4. E moj Radoslave, protrljaj oči da bi bolje video: ta vrla građanska elita je “junački” podvila rep i glavom bez obzira begala iz emlje ili se strasno bacila u zagrllaj marionetskog slugerajstva okupatoru 1941-1945.godine.E moj Radoslave nesretni četnici su 3.decembra predali preko 300 zarobljenih partizanskih boraca Nemcima koji su potom streljani kod Valjeva. U toku rata kvislinške vlasti i vojne strukture su sarađivale sa ustašama i Pavelićem… E moj Radosllave u borbama za oslobođenje Beograda je sudeovalo i nekoliko hiljada Italiana u jedinic “Garibaldi” i niti jedana jedini četnik pod kokardom!Ali neka i tebe Radoslave danas u koloni patriotskoj koji ipak “vidi” da se naš narod mora boriti protiv novog neokolonijalnog ropstva. A sve stvarajući saveze sa narodima koji su na udaru svetskih imperijalističkih hordi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *