Uhapšen Dragoslav Kosmajac

U Beogradu je jutros, nakon četiri meseca rada policije, u svojoj kući, uhapšen Dragoslav Kosmajac i još sedam osoba osumnjičenih za saučesništvo, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su svi oni srpski državljani, te da su četvorica uhapšena u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu.

Oni se, rekao je ministar, sumjiče za pet krivičnih dela od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje.

Stefanović je rekao da niko od članova Kosmajčeve porodice nije uhapšen.

Upitan kolika je zaprećena kazna za koje se Kosmajac i njegovi saradnici sumnjiče, Stefanović je rekao da je to stvar Tužilaštva, ali da očekuje da, s obzirom na to da je on i ranije bio osuđivan, neće dobiti najnižu kaznu.
“Mi smo se koncetrisali na ono što možmeo odmah da dokažemo, u smislu imovine koju poseduje, a za koju ne postoji poreklo, i poreske prijave. Onda se otvaraju mogućnosti za dalje”, rekao je Stefanović.

On je ovaj slučaj uporedio sa istragom fBI i hapšenjem Al Kaponea podsetivši da je i on “pao” na utaji poreza.
“To je prvi korak i mi se rukovodimo zakonom, a sve dalje će samo da proistekne”, rekao je Stefanović koji je ponovio da je ovo još jedan dokaz da u Srbiji nema nedodorljivih.

“Nema nedodoriljivih, nema koga se plašimo i ova država će se obračunati sa svima koji krše zakon”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Bezbednost i stabilnost Srbije niko ne može da naruši, rekao je Stefanović.
“Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna i nastaviće da bude stabilna i niko ne može da naruši bezbednost i stabilnost Srbije”, naglasio je Stefanović.

Dragoslav Kosmajac – srpski Al Kapone

Uhapšeni Dragoslav Kosmajac (66), koga je premijer Aleksandar Vučić letos označio kao navećeg narko dilera u državi, u „Beloj knjizi organizovanog kriminala” MUP Srbije iz 2001. navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, povodom hapšenja Kosmajca i još sedam njegovih saučenika, da se istraga u pogledu imovine nastavlja, te da se oni terete za čak pet krivičnih dela – od podstrekivanja na činjenje krivičnih dela do utaje poreza.

Stefanvić je slučaj Kosmajca uporedio sa istragom koju je FBI vodio protiv Al Kaponea koji je pao zbog neplaćanja poreza.

A ko je zapravo uhapšeni Kosmajac?

Prema podacima MUP, on „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove”.

Takođe, ne pojavljuje se mnogo u javnosti. Kako je nedavno u javnosti objavljeno, živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće.

Odatle i vodi posao sa izgradnjom stanova na celoj teritoriji ove beogradske opštine. Sumnja se da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Operativna saznanja, prema pisanju beogradskih medija, ukazuju na to da je kupovao i nekretnine po zemljama zapadne Evrope.

Njegovo ime su pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv „zemunskog klana” imenujući ga kao osobu od koga su pripadnici „zemunskog klana” nabavljali drogu.

Akciju „Sablja” posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine je izbegao pobegavši u inostranstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhapšen.

Policija je u januaru ove godine u akciji „Grom” pretresla kuću Dragoslava Kosmajca.

Tom prilikom, nije pronađena droga, ali jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin Lazar.

Kako je utvrđeno, oružje je registrovano na Kosmajčevu suprugu i sina.

U dokumentu se tvrdi da je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika u Južnoj Americi, odakle je navodno organizovao transporte velikih količina kokaina, a i da ima uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje zapadne Evrope.

Najviše imovine Kosmajac navodno ima na beogradskoj opštini Zvezdara, gde i živi.

On je prema dostupnim podacima, vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, ukupne površine 2.700 metara kvadratnih.

Prema nekim podacima, Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca pokazuju da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra.

Pored brojnih stanova manje i veće kvadrature, Kosmajac poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra.

Nakon što je Kosmajac označen kao najveći srpski naro diler, on je pobegao u Crnu Goru sa slovačkim pasošem, koji mu je kasnije poništen.

Policija je u njegov zamak u Žabljačkoj ulici na Zvezdari upala prvi put januara ove godine I tada je on zajedno sa sinom Lazarom (24) priveden u policiju zbog oružja koje je kod njih nađeno, a za koje su, kako se zatim utvrdilo, imali uredne dozvole na Lazarevo i ime Kosmajčeve supruge Marije.

Inače, ime Kosmajca i članova njegove porodice registrovano je na čak trinaest adresa u Beogradu, na kojima su kuće, stanovi, saloni, radionice.

O saradnji Kosmajca sa „zemunskim klanom” govorili su svedoci-saradnici na suđenju za ubistvo premijera Đinđića.

Dejan Milenković Bagzi tvrdio je da je 5. oktobra 2000. oružje ukradeno iz SUP Stari grad s Ljubišom Buhom Čumetom odneo u Kosmajčevu kuću na Zvezdari.

Kosmajac je, pišu mediji, karijeru započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge, da bi zatim stigao i do Južne Amerike.

Njegova svetska karijera, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili su u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja – Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je devedesetih godina izgradio saradnju u distribuciji droge.

Desetak godina kasnije, započeo je saradnju s Darkom Šarićem, navode mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *