Ухапшен Драгослав Kосмаjац

У Београду jе jутрос, након четири месеца рада полициjе, у своjоj кући, ухапшен Драгослав Kосмаjац и jош седам особа осумњичених за саучесништво, саопштио jе министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Mинистар jе на конференциjи за новинаре у Палати Србиjа рекао да су сви они српски држављани, те да су четворица ухапшена у Сремскоj Mитровици, а остали у Београду.

Oни се, рекао jе министар, сумjиче за пет кривичних дела од подстрекивања на извршење кривичних дела до пореске утаjе.

Стефановић jе рекао да нико од чланова Kосмаjчеве породице ниjе ухапшен.

Упитан колика jе запрећена казна за коjе се Kосмаjац и његови сарадници сумњиче, Стефановић jе рекао да jе то ствар Tужилаштва, али да очекуjе да, с обзиром на то да jе он и раниjе био осуђиван, неће добити наjнижу казну.
“Mи смо се концетрисали на оно што можмео одмах да докажемо, у смислу имовине коjу поседуjе, а за коjу не постоjи порекло, и пореске приjаве. Oнда се отвараjу могућности за даље”, рекао jе Стефановић.

Oн jе оваj случаj упоредио са истрагом фБИ и хапшењем Aл Kапонеа подсетивши да jе и он “пао” на утаjи пореза.
“Tо jе први корак и ми се руководимо законом, а све даље ће само да проистекне”, рекао jе Стефановић коjи jе поновио да jе ово jош jедан доказ да у Србиjи нема недодорљивих.

“Нема недодориљивих, нема кога се плашимо и ова држава ће се обрачунати са свима коjи крше закон”, рекао jе министар унутрашњих послова.

Безбедност и стабилност Србиjе нико не може да наруши, рекао jе Стефановић.
“Безбедносна ситуациjа у Србиjи jе стабилна и наставиће да буде стабилна и нико не може да наруши безбедност и стабилност Србиjе”, нагласио jе Стефановић.

Драгослав Космајац – српски Ал Капоне

Ухапшени Драгослав Космајац (66), кога је премијер Александар Вучић летос означио као навећег нарко дилера у држави, у „Белој књизи организованог криминала” МУП Србије из 2001. наводи као један од најзначајнијих трговаца опојним дрогама.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је на данашњој ванредној конференцији за новинаре, поводом хапшења Космајца и још седам његових саученика, да се истрага у погледу имовине наставља, те да се они терете за чак пет кривичних дела – од подстрекивања на чињење кривичних дела до утаје пореза.

Стефанвић је случај Космајца упоредио са истрагом коју је ФБИ водио против Ал Капонеа који је пао због неплаћања пореза.

А ко је заправо ухапшени Космајац?

Према подацима МУП, он „сам никада не долази у контакт са наркотицима нити са особама које непосредно врше наведене послове”.

Такође, не појављује се много у јавности. Како је недавно у јавности објављено, живи на Звездари у једној од своје четири куће.

Одатле и води посао са изградњом станова на целој територији ове београдске општине. Сумња се да је новац од трговине наркотицима инвестирао управо у станоградњу.

Оперативна сазнања, према писању београдских медија, указују на то да је куповао и некретнине по земљама западне Европе.

Његово име су помињали и сведоци сарадници и оптужени у поступцима против „земунског клана” именујући га као особу од кога су припадници „земунског клана” набављали дрогу.

Акцију „Сабља” после убиства премијера Зорана Ђинђића, 2003. године је избегао побегавши у иностранство, након што је наводно добио информацију да ће бити ухапшен.

Полиција је у јануару ове године у акцији „Гром” претресла кућу Драгослава Космајца.

Том приликом, није пронађена дрога, али јесу четири пиштоља и пушка, због чега су на разговор приведени и Драгослав и његов син Лазар.

Како је утврђено, оружје је регистровано на Космајчеву супругу и сина.

У документу се тврди да је повезан са међународним кријумчарима наркотика у Јужној Америци, одакле је наводно организовао транспорте великих количина кокаина, а и да има уходани канал за кријумчарење хероина из Турске, Бугарске и Македоније, преко Црне Горе и Србије, за земље западне Европе.

Највише имовине Космајац наводно има на београдској општини Звездара, где и живи.

Он је према доступним подацима, власник или сувласник чак 31 стана, укупне површине 2.700 метара квадратних.

Према неким подацима, Радна група МУП-а која је истраживала Космајца показују да он само у Београду има станове, куће, локале и земљиште у вредности од 10,7 милиона евра.

Поред бројних станова мање и веће квадратуре, Космајац поседује у стопостотном или мањем власништву и шест локала чија је укупна површина 900 квадрата, процењених на 1,1 милион евра. Такође, на његово име се воде и 43 парцеле од 15 хектара вредности од 6,1 милион евра.

Након што је Космајац означен као највећи српски наро дилер, он је побегао у Црну Гору са словачким пасошем, који му је касније поништен.

Полиција је у његов замак у Жабљачкој улици на Звездари упала први пут јануара ове године И тада је он заједно са сином Лазаром (24) приведен у полицију због оружја које је код њих нађено, а за које су, како се затим утврдило, имали уредне дозволе на Лазарево и име Космајчеве супруге Марије.

Иначе, име Космајца и чланова његове породице регистровано је на чак тринаест адреса у Београду, на којима су куће, станови, салони, радионице.

О сарадњи Космајца са „земунским кланом” говорили су сведоци-сарадници на суђењу за убиство премијера Ђинђића.

Дејан Миленковић Багзи тврдио је да је 5. октобра 2000. оружје украдено из СУП Стари град с Љубишом Бухом Чуметом однео у Космајчеву кућу на Звездари.

Космајац је, пишу медији, каријеру започео тако што је пријатеље слао у Италију да превозе аутомобиле у којима је претходно крио и по 20 килограма дроге, да би затим стигао и до Јужне Америке.

Његова светска каријера, контакти с колумбијским картелима, богатство и моћ били су у Србији познати само врху подземља – Душану Спасојевићу Шиптару и Љубиши Бухи Чумету, с којима је деведесетих година изградио сарадњу у дистрибуцији дроге.

Десетак година касније, започео је сарадњу с Дарком Шарићем, наводе медији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *