Šešelj ponovo u Srbiji

Dragomir Antonić 

Ako je „kultura nekažnjivosti“ u Srbiji, gde je onda centar „kulture kažnjivosti“?  U Beču, Vašingtonu, Briselu, Vatikanu ili Hagu?

rof. dr Vojislav Šešelj je u trenutku dok pišem tekst, sreda prepodne, na aerodromu u Amsterdamu. U glavni grad države Srbije trebalo bi, ako sve bude u redu, da stigne oko 13 časova. Radujem se njegovom povratku, ali me nagriza neki crv sumnje. Da li će stvarno doći? Zašto sam sumnjičav? Iskreno, evrounijatskim i haškim lopovima udruženim u zajedničkom zločinačkom poduhvatu protiv Srba i Srbije ne verujem ništa. „Latini su stare varalice“ – zapisano je davno u narodnim pesmama, poslovicama, izrekama. To što je rečeno rečeno je sa jakim razlogom i stoga se urezalo u narodno pamćenje. Da se ne zaboravi. Da opominje. Da nas čuva. Naše je samo da se setimo nasleđa koje su nam preci ostavili. Nije zgoreg ni u knjige zaviriti. Mnogo istine je u njima zapisano.

ISKUŠENJA Kad bi se stare poruke slušale a knjige čitale, ne bi nas provokatori, ma koliko im zvučne bile titule, uspevali izazivati i varati. SANU je 1990. održala naučni skup pod naslovom „Srbi i Albanci u 20. veku“. Deset eminentnih naučnika je na njemu učestvovalo. Andrej Mitrović je u uvodnom delu naveo da se suočavamo sa četiri iskušenja. Drugo iskušenje doslovce glasi: „Od početka 70-ih silno se umnožila literatura stvorena od albanskih stručnjaka sa Kosova i iz Albanije u kojoj je stalno ponavljan uprošćen stereotip o večito zlom i ružnom Srbinu.“
Đoka Slijepčević u knjizi „Srpsko-arbanaški odnosi kroz vekove“ piše: „Arbanase – hrišćane podsticalo je protiv pravoslavnih Srba rimokatoličko sveštenstvo, koje je bilo pod jakim uticajem i austrougarske i italijanske propagande i plaćeno od nje. Ova je propaganda bila naročito jaka u sandžacima: Novopazarskom, Prištinskom i Pećkom.“ Beč i Vatikan u tandemu. Početkom dvadesetog veka.
U knjizi je pokazano kako su austrougarski agenti plaćali Arbanase da se bune protiv ruskih konzula u Prizrenu i Kosovskoj Mitrovici. Kad je ruski konzul Georgije Stepanovič Ščerbin došao u grad, „osuta je na njega mržnja Arbanasa, Turaka i austrougarskih agenata“. Ta mržnja se kasnije pretvorila u Pravi rat i stalne napade na Mitrovicu, sve dok 28. marta 1903. godine Arbanas Ibrahim Gnjilanac nije izvršio atentat na konzula i usmrtio ga.
Tako je bilo pre 111 godina. Da li se danas ponašanje Albanaca prema Srbima i uopšte pravoslavnom življu promenilo? Nije i neće se promeniti, jer iza njih stoje iste sile kao i pre sto godina. Nije Rama sam smislio i rekao šta je rekao, niti je njegov brat osmislio letelicu iznad glava Srba i predsednika države Srbije. Sve su uradili u Beogradu gde su pozvani u goste. Njihovi mentori, Davežport, Kirbi i ostali iz kunta-kvinte, nisu rekli, bar javno, ni reč osude, već su lelemudali o istorijskom trenutku, posvećenosti evrounijaćenju i hvalili vladu što sprovodi reforme. Kad te onaj koji ti čini zlo hvali, onda se domaćin čovek u najmanju ruku zabrine. Dok oni hvale, Amnesti internešenel, navodno organizacija za zaštitu ljudskih prava, koju finansiraju ovi što našu vladu hvale, šalje dopis toj istoj vladi koji glasi: „Vlada Srbije mora pojačati mere za suzbijanje kulture nekažnjivosti za zločine po međunarodnom pravu – ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid koji su tokom ratova 90-ih počinili srpska policija, vojska i paravojne jedinice.“ Prvi put čujem da postoji „kultura nekažnjivosti“, iz čega se može izvući zaključak da postoji i „kultura kažnjivosti“. Ako je „kultura nekažnjivosti“ u Srbiji, gde je onda centar „kulture kažnjivosti“? U Beču, Vašingtonu, Briselu, Vatikanu ili Hagu?

NOVE UCENE NA EU PUTU Šta se krije iza ovih reči i kakve se sve pretnje nadvijaju nad Srbe i Srbiju, objasnila je ruski istoričar Ana Filimonovna. Napisala je šta pretnje znače i da se pred Srbiju iz dana u dan postavljaju nove ucene na njenom putu u evrounijatsku mafijašku organizaciju, gde inače neće biti primljena. Dobronameran tekst bio je povod da se na nju okome ljubitelji zelenih novčanica i da raznim gnusobama pokušaju da zataškaju istinu koju je ona javnosti otkrila. Pre 111 godina ruskog konzula Ščerbina su ubili. Anu Filimonovnu su, zasad, samo javno napali. Pretnje su postale manir evrounijatskih demokrata i njihovih domaćih ulizica.
Marija Bamije, Engleskinja i tužilac u Euleksu, prema pisanju štampe, izjavila je da su Jaroslava Novotna, glavni tužilac Euleksa, i njen zamenik Džon Ratel vršili na nju veliki pritisak da se zločin koji su izvršili Albanci zataška. Sudija, Italijan Frančesko Flori, primio je 300.000 evra. Koliko su Ratel i Jaroslava primili, navodno će se otkriti, jer je evrounijatska komisija postavila nezavisnog istražitelja. Možda bih u istragu „nezavisnog“ i mogao da poverujem, kad predsednik evrounijata, Junker, koji je glavni, ne bi sad bio sumnjičen da je pomogao svetskim firmama u novčanim malverzacijama. Suma se broji u nekim silnim bilionima. Za te cifre nikad nisam čuo, ali znam narodnu poslovicu „da vrana vrani oči ne vadi“. Ako su svi u neki lopovluk umešani, biće kao u dečjoj razbrajalici: „Dživ-dživ- dživ, niko nije kriv!“
No, Bogu hvala, to nije naš problem. Naveo sam činjenice da bismo mi shvatili da oni koji nam stalno sole pamet nisu ni sveci ni bezgrešni. Samo su bezobrazni, zato što misle da su jači.
Ne zaboravimo Radovana Karadžića, Ratka Mladića. Pomolimo se i za sve časne srpske generale koji čame u zatvoru jer su branili otadžbinu. Neka im Gospod da zdravlja i snage. Vratiće se oni.

4 komentara

  1. E, pa g. Antoniću, stigao je Šešelj posle 12 godina robijanja.
    Dočekan, od koga!?

    >>> “Ako je „kultura nekažnjivosti“ u Srbiji, gde je onda centar „kulture kažnjivosti“? U Beču, Vašingtonu, Briselu, Vatikanu ili Hagu?”>> Samo onaj ko je bio ili je sada na čelu male države, malobrojnog naroda, zna kakva je muka kad takav sedneš nasuprot onoga ko s visoke, najviše pozicije predstavlja, uzmimo, Nemačku, Englesku, SAD, Francusku, a ti hoćeš da imaš nekakvu samostalnost, suverenitet… On tebi može sve, ti njemu ne možeš ništa. Može da ti zatvori granicu, tržište, uvede vize, sankcije, izoluje i tebe i ceo narod, može da te bombarduje, na kraju krajeva.>> Rama je uradio ono što mu je rečeno da uradi. On u Beograd nije došao po želji Vlade Srbije, Vučić je danima diplomatskim kanalima pokušavao da odloži tu posetu na neodređeno vreme ali… Vučić je onaj lik iz prve rečenice teksta koji čitate. Znao je, u to ne treba sumnjati, da će Rama uraditi nešto neprijatno, uvredljivo, ali… ništa se tu nije moglo. Iz Evrope je stigla „molba“ da se Rama ugosti. Ozbiljna molba s vrlo ozbiljne adrese. Nije izgovoreno, ali „obrazloženje“ nužnosti posete premijera Albanije svi znamo: Nećete da uvedete sankcije Rusiji, ugostili ste Putina u Beogradu, e pa sada ćete dobiti i naše goste.

    Šešelj je još jednostavnija priča. Sam je za ova dva dana nekoliko puta ponovio da je na privremenoj slobodi sve dok ne sruši Nikolića i Vučića. Srušiti ih neće, on nikada nijednu vladu nije srušio i nije pušten zbog toga. Isti oni koji ga nisu pustili ni na sahranu majke, bez ikakvih uslovljavanja strpali su ga u avion za Beograd. S vrlo jasnim ciljem: uzdrmati Vladu Srbije, oslabiti Vučića, izazvati raskol između njega i Nikolića i politički život Srbije pretvoriti u cirkus i vašarište. Za tu rabotu od Šešelja nema boljeg majstora.

    Možda nekad treba odbiti neku “molbu” radi mira u našoj kući, možda nekad traba uraditi i nešto kao Viktor Orban za Madžarsku, možda nekad treba otrpeti, možda…

    Nije kriv Šešelj što su ga pustili, mogli su to da urade pre šest meseci( da li bi onda bio smetnja?), Šešelj je zadržan na aerodromu, dok je u Beogradu i Preševu pa preko našeg Kosmeta pobegao siktajući mali “Dalaj Rama”…(na državni praznik)

    Šešelj možda nikada nije srušio vladu(?) ,pravio je cirkus i vašar, ali u tome je učestvovalo celokupno rukovodstvo tadašnje SRS,… ali i Vuk Drašković, onaj Babić iz Knina, Plavšićka,Čanak,pa ceo DOS, i drugi…sve je to bio jedan cirkus, koji nas je koštao debelooo…
    Svaka Opozicija treba konstruktivno da kritikuje režim, i svaki političar će prvo sebi politički nauditi ako kritikuje bez osnove, ako laže, ako je folirant i klovn, to je valjda jasno.

    Narod je umoran od svih političara, teško se živi, samo obećanja i lične zađevice.

    *slična je tema , pa se izvinjavam g. Antoniću za ovaj moj dodatak vezan za širu temu.

  2. Samo onaj ko je bio ili je sada na čelu male države, malobrojnog naroda, zna kakva je muka kad takav sedneš nasuprot onoga ko s visoke, najviše pozicije predstavlja, uzmimo, Nemačku, Englesku, SAD, Francusku, a ti hoćeš da imaš nekakvu samostalnost, suverenitet………..

    …DodataK:
    U vezi sa gornjim delom nije izašao moj koomentar, pa ću kratko reći:

    Predsednik na čelu jedne male države je bio i Slobodan Milošević, koga su tada skoro svi žestoko kritikovali i kad je kriv i kad nije,…i šta dočekasmo posle 2000 .do dana današnjeg!?

    Postadosmo sirotinja u beznađu, kurdi na Balkanu, bezvoljna pa i razbolelo društvo, trulež i žabokrečina svuda…nažalost, nad nama se izvršava ekonomski i nacionalni genocid-etnocid.

  3. Ako narod ima casne vodje I ljude na kormilu drzave, onda moze svakome ko radi protiv naroda da kaze u najboljem maniru NNNEE, dfa ostane pristojan I na nivou.

    Sta mogu oni koji su kupljeni I potkupljkeni>>??? Uskoro kao Juda da bacaju proklete srebrenjake.

    Polu zivog coveka su vratili da se dokazu kao humanisti, a sto su mu pre radili–ne pije vodu….

  4. Dozvoljena je americka,evropska,ukrajinska,hrvatska,bosnjacka,siptarska…RADIKALNA politika,jedino je Srbima zabranjeno da pisnu.
    Svi se sire i imaju pravo da se sire,samo Srbi nemaju to pravo.
    A Srbi jedino traze da svako bude SVOJ NA SVOME,a drugi se sire,NA MOME,NA NASEM…
    SVE RADIKALNE POLITIKE SU NE U PARLAMENTIMA,VEC U VLADAMA…OSIM U SRBA,GDE JE RADIKALNA POLITIKA ISPOD CENZUSA…
    Vesna Pusic,cerka ustackog sluzbenika,odlikovanog od Pavelica,Eugena Pusica,danas Srbiji drzi pridike o povratku Seselja…
    SVE TO ZAHVALJUJUCI ONIMA KOJI SU DO JUCE PEVALI O VELIKOJ SRBIJI,SEBE RADI A NE SRBIJE RADI,A DANAS PRIHVATAJU I UZU SRBIJU I PREDBERLINSKU SRBIJU…ILI BILO KAKVU SRBIJU,OPET SEBE RADI A NE SRBIJE RADI.
    ZBOG NJIH NAS PONIZAVAJU,ZBOG RATNIH HUSKACA,smeju se njima u brk a nas razaraju…
    Zato razvijaju zastavu tzv.PRIRODNE Albanije,pred njihovim ocima,u sred Beograda…pred nasim EVROPSKIM VOJVODAMA I CELIM LAZNIM EVROPSKIM VOJVODSTVOM…
    A zamislite da siptari zatraze NEPRIRODNU ALBANIJU…pa Pastor bi poceo da uci albanski…i Pajtic,naravno.
    Osecam se bedno,jer nemam mogucnost da tudjim radikalima zarijem noz u srce…a svima je dozvoljeno da se samo SRPSKI RADIKALIZAM IMA UBITI.
    A borimo se za goli zivot…
    Vode nas u predberlinsku Srbiju i to nam prestavljaju kao uspeh.
    BRAVO SRPSKI ANTIRADIKALI!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *