Putin: Poslali smo vojsku u Ukrajinu da bi sprečili krvoproliće, plaši me neonacizam

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ubeđen da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini, ali i da ga brinu pretnje o etničkom čišćenju

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za nemačku televiziju ARD da je ubeđen da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini, ali i da je zabrinut zbog pretnji o etničkom čišćenju.

U 30-minutnom intervjuu emitovanom u udarnom nedeljnom terminu, Putin je pravdao rusku aneksiju Krima, ali i apelovao na srca i osećanja nemačkih gledalaca, rekavši da odnosi Rusije i Nemačke nikada nisu bili bolji i istakao da bi bila sramota to odbaciti, preneo je Rojters.

“Da li je moguće rešenje za tu situaciju. Jeste, ubeđen sam da ono postoji”, rekao je Putin pošto je kritikovao ukrajinsku vladu za upotrebu sile, a ne dijaloga, protiv suparnika na istoku zemlje, što je izazvalo krizu.

“Reći ću otvoreno, veoma smo zabrinuti što bi moglo da dođe do etničkog čišćenja. Plašimo se okretanja prema neonacizmu. Ima ljudi sa kukastim krstovima na rukavima koji idu unaokolo i oružanih snaga sa S S simbolima na šlemovima. Zbog toga strahujemo da postoji okret u tom pravcu. To bi bila katastrofa za narod u Ukrajini”, rekao je Putin.

Ruski predsednik, koji je nekada radio za KGB u Istočnoj Nemačkoj i tečno govori nemački, dao je intervju televiziji ARD u Vladivostoku u četvrtak. Intervju je dao skoro u celini na ruskom.

Putin smatra da Ukrajina ima svetlu budućnost, mada treba da postoji okvirni plan tako da bi se sve manjine tamo osećale kao kod kuće.

“To je veliki narod sa velikim ljudima”, rekao je Putin. “Međutim, nedostaje samo jedna stvar – razumevanje da bi bili uspešan, stabilni i prosperitetni, svako ima potrebu da se oseća kao da je kod svoje kuće, bez obzira koji jezik govori, da li mađarski, ruski, ukrajinski ili poljski”, naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, aneksija Krima bila je legitimna prema međunarodnim zakonima i demokratska, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima. Putin je rekao da su ruski vojnici angažovani kako bi sprečili krvoproliće i da je bio iznenađen reakcijom na Zapadu.

“Smatramo da je reakcija bila potpuno neodgovarajuća na ono što se dogodilo”, rekao je ruski predsednik i istakao da je čvrsto ubeđen da Rusija nije narušila međunarodni zakon ni na koji način.

Putin je rekao da on i nemačka kancelarka Angela Merkel rade na smirivanju situacije u Ukrajini.

“To je u našem interesu…i mi radimo na traženju zajedničkog rešenja i zajedničkog političkog okvira. Spremni smo za to, ali će to uroditi plodom ako se radi zajedno”.
Na pitanje da li je pravio bilo kakve greške, Putin je rekao da se one uvek prave i u poslu i privatnom životu.

“Svi greše. Međutim, važno je da se reaguje na vreme, analizira i shvati da je bila greška a onda promeni ponašanje, a ne da se zaglavi u ćorsokaku”, rekao je Putin.
Putin je u potpunosti pohvalio nemačko – ruske odnose.

Agencija Rojters napominje da su nemački vodeći industrijalci bili najoštriji protivnici ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji.

“Ukoliko posmatrate atmosferu između Rusije i Nemačke u poslednjih 10 ili 15 godina, ja ne znam da li je ikada ranije postojao tako dobar period. Mislim da nije. Smatram da je to veoma dobra osnova za unapređivanje ne samo bilateralnih odnosa, već i odnosa između Rusije i Evropske unije, pa i više od toga, za globalne odnose. Bila bi sramota da izgubimo sve to”, zaključio je Putin.

3 komentara

  1. NNiko u svetu ne moze shvatiti tako glupu,kretensku politiku zapada.To je politika koje nisu svesni tj nisu svesni da svojom politikom izazivaju ne samo Rusiju vec citav svet.Takva americka politika je LUDAKA koji nisu svesni da bi Amerika zauvek silljer sa s politicke scene sveta jer bi SAD prestale da postoje i citav svet mrzi tu glupu i samoubilacku i nakaradnu politiku americkih degenerisanih politicara.Iznenadjuju nas i mmnogi evrounijatski politicari koji slepo slede tu nakaradnu i samoubilacku i kretensku politiku SAD i zato je ta UNIJA pred raspadom jer je kreteni vode ! NARODI EVROUNIJE SRUSICE TU POLITICKU NAKARADU!!! Narodi Evrope nece dozvoliti da o njihovim zivotima odlucuju politicari DEBILI,koji izazivaju Putina da i sruci po koju atmsku bombu po tim debilnim glavama koje nista ne razumeju sta im se sprema ako tako nastave slijediti AMERIKU poludelu !!!!!!

  2. Za pozdraviti je To da Svako mora da se oseca Kao u svojoj kuci bez obzira na pripadnost i to treba da bude pravilo buducnosti jer svet se treba mesati to je sasvim prirodno i zdrvo bioloski za civilizaciju…Zacaurenja naroda u jednoj boi su odlike srednjeg veka i proslosti u vremenu globalizacije to ne smije biti glavna nego zadnja karika organizovanih drustava …Sasvim nova pravila ponasanja namece buducnost i sto ih pre shvatimo tim pre cemo biti u korak s’vremenom jer vreme je Jace od nas ako ga ne shvatimo on nas SECE i ne haje za nase neznanje???!!!! zato Hrabro u POZITIVNU SINERGIJU….

  3. Moramo da se vratimo na početak,a na početku niko nije znao za Jacenjčuka a danas je on glavni u Ukrajini. Tako je bilo u Jugi niko nije znao za Tuđmana a posle je on postao glavni. Pitajzte se onda ko ih je napravio i tu ćete naći odgovor na sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *