Путин: Послали смо војску у Украјину да би спречили крвопролиће, плаши ме неонацизам

Руски председник Владимир Путин рекао је да је убеђен да мора да постоји начин да се реши криза у Украјини, али и да га брину претње о етничком чишћењу

Руски председник Владимир Путин рекао је у интервјуу за немачку телевизију АРД да је убеђен да мора да постоји начин да се реши криза у Украјини, али и да је забринут због претњи о етничком чишћењу.

У 30-минутном интервјуу емитованом у ударном недељном термину, Путин је правдао руску анексију Крима, али и апеловао на срца и осећања немачких гледалаца, рекавши да односи Русије и Немачке никада нису били бољи и истакао да би била срамота то одбацити, пренео је Ројтерс.

“Да ли је могуће решење за ту ситуацију. Јесте, убеђен сам да оно постоји”, рекао је Путин пошто је критиковао украјинску владу за употребу силе, а не дијалога, против супарника на истоку земље, што је изазвало кризу.

“Рећи ћу отворено, веома смо забринути што би могло да дође до етничког чишћења. Плашимо се окретања према неонацизму. Има људи са кукастим крстовима на рукавима који иду унаоколо и оружаних снага са С С симболима на шлемовима. Због тога страхујемо да постоји окрет у том правцу. То би била катастрофа за народ у Украјини”, рекао је Путин.

Руски председник, који је некада радио за КГБ у Источној Немачкој и течно говори немачки, дао је интервју телевизији АРД у Владивостоку у четвртак. Интервју је дао скоро у целини на руском.

Путин сматра да Украјина има светлу будућност, мада треба да постоји оквирни план тако да би се све мањине тамо осећале као код куће.

“То је велики народ са великим људима”, рекао је Путин. “Међутим, недостаје само једна ствар – разумевање да би били успешан, стабилни и просперитетни, свако има потребу да се осећа као да је код своје куће, без обзира који језик говори, да ли мађарски, руски, украјински или пољски”, навео је Путин.

Према његовим речима, анексија Крима била је легитимна према међународним законима и демократска, јер су и регионални парламент и грађани гласали за то на изборима. Путин је рекао да су руски војници ангажовани како би спречили крвопролиће и да је био изненађен реакцијом на Западу.

“Сматрамо да је реакција била потпуно неодговарајућа на оно што се догодило”, рекао је руски председник и истакао да је чврсто убеђен да Русија није нарушила међународни закон ни на који начин.

Путин је рекао да он и немачка канцеларка Ангела Меркел раде на смиривању ситуације у Украјини.

“То је у нашем интересу…и ми радимо на тражењу заједничког решења и заједничког политичког оквира. Спремни смо за то, али ће то уродити плодом ако се ради заједно”.
На питање да ли је правио било какве грешке, Путин је рекао да се оне увек праве и у послу и приватном животу.

“Сви греше. Међутим, важно је да се реагује на време, анализира и схвати да је била грешка а онда промени понашање, а не да се заглави у ћорсокаку”, рекао је Путин.
Путин је у потпуности похвалио немачко – руске односе.

Агенција Ројтерс напомиње да су немачки водећи индустријалци били најоштрији противници економских санкција Европске уније Русији.

“Уколико посматрате атмосферу између Русије и Немачке у последњих 10 или 15 година, ја не знам да ли је икада раније постојао тако добар период. Мислим да није. Сматрам да је то веома добра основа за унапређивање не само билатералних односа, већ и односа између Русије и Европске уније, па и више од тога, за глобалне односе. Била би срамота да изгубимо све то”, закључио је Путин.

3 коментара

  1. NNiko u svetu ne moze shvatiti tako glupu,kretensku politiku zapada.To je politika koje nisu svesni tj nisu svesni da svojom politikom izazivaju ne samo Rusiju vec citav svet.Takva americka politika je LUDAKA koji nisu svesni da bi Amerika zauvek silljer sa s politicke scene sveta jer bi SAD prestale da postoje i citav svet mrzi tu glupu i samoubilacku i nakaradnu politiku americkih degenerisanih politicara.Iznenadjuju nas i mmnogi evrounijatski politicari koji slepo slede tu nakaradnu i samoubilacku i kretensku politiku SAD i zato je ta UNIJA pred raspadom jer je kreteni vode ! NARODI EVROUNIJE SRUSICE TU POLITICKU NAKARADU!!! Narodi Evrope nece dozvoliti da o njihovim zivotima odlucuju politicari DEBILI,koji izazivaju Putina da i sruci po koju atmsku bombu po tim debilnim glavama koje nista ne razumeju sta im se sprema ako tako nastave slijediti AMERIKU poludelu !!!!!!

  2. Za pozdraviti je To da Svako mora da se oseca Kao u svojoj kuci bez obzira na pripadnost i to treba da bude pravilo buducnosti jer svet se treba mesati to je sasvim prirodno i zdrvo bioloski za civilizaciju…Zacaurenja naroda u jednoj boi su odlike srednjeg veka i proslosti u vremenu globalizacije to ne smije biti glavna nego zadnja karika organizovanih drustava …Sasvim nova pravila ponasanja namece buducnost i sto ih pre shvatimo tim pre cemo biti u korak s’vremenom jer vreme je Jace od nas ako ga ne shvatimo on nas SECE i ne haje za nase neznanje???!!!! zato Hrabro u POZITIVNU SINERGIJU….

  3. Moramo da se vratimo na početak,a na početku niko nije znao za Jacenjčuka a danas je on glavni u Ukrajini. Tako je bilo u Jugi niko nije znao za Tuđmana a posle je on postao glavni. Pitajzte se onda ko ih je napravio i tu ćete naći odgovor na sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *