Kuda će poleteti koplje?

Oleg Severgin

Kako stoji u saopštenju objavljenom u nemačkom Di Velt, koje ovih dana citiraju drugi evropski mediji, pred licem delovanja Rusije u ukrajinskom konfliktu, kao i zbog sve većeg broja vojnih manevara koje sprovodi Moskva, rukovodstvo NATO-a donelo je odluku da formira već početkom 2015. godine takozvane Snage za brzo reagovanje.

Kako podvlači list, u slučaju potrebe ove snage treba da budu dovedene u punu bojevu gotovost već u roku od nekoliko dana, kako bi odbile pretnju partnerima iz alijanse.

U datom slučaju važna je konkretna činjenica pojave na istočnom krilu alijanse nove vojne formacije koja treba da štiti saveznike od istočnog suseda, koji se do danas smatrao „partnerom“ Zapada, a sada je odjednom proglašen za agresora.

Konkretno reč je, kako se saopštava, o formiranju privremenog korpusa za brzo reagovanje. Njegovu osnovu činiće vojna nemačko-holandska jedinica smeštena u Minsteru. Treba podsetiti da u principu odluka o formiranju novog odreda u okviru već postojećih Snaga za brzo reagovanje bloka NATO Response Force, NRF skraćeno, bila je doneta na samitu alijanse koji je održan u britanskom Njuportu početkom septembra ove godine. Aktivni kontigent NRF ima, kako je saopštavano ranije, 60 hiljada vojnika, čije razmeštanje je vremenski razvučeno.

U kontekstu sve većih strasti povodom moguće ruske agresije učesnici samita su rešili da formiraju novu kompaktnu jedinicu iste namene koja bi bila spremna za borbu u roku od svega 2-3 dana. Naziv joj je dao bivši sekretar Alijanse Fog Rasmusen – Oštra koplja. Brojnost treba da bude utvrđena do 3500-5000 vojnika. U slučaju potrebe korpusu mogu da se pridruže avijacija i flota Francuske i Španije. Formiranje treba da bude završeno do 2015. godine, ali zatim je rok bio odložen za 2016. godinu. I sada, povodom zaoštravanja ukrajinskog konflikta, odlučeno je da formiranje korpusa bude ubzrano.

Ovde skreće na sebe pažnju jedan aspekat. Ključnu ulogu u zaštiti istočnih saveznika iz NATO-a od tobože preteće opasnosti treba da odigra Nemačka. U krajnjoj liniji u prelaznom periodu. Kao prvo, privremena jedinica brzog reagovanja i njegova komanda će se tokom 2015. nalaziti u Minsteru, mesto stalnog baziranja korpusa će biti Poljska. Kao drugo, komanda privremenog odreda se poverava nemačkom general-potpukovniku Folkeru Halbaueru. Konačno, Nemačka, kako je saopštio predstavnik pres-službe ministarstva odbrane Nemačke, izrazila je spremnost da pruži na raspolaganje budućem korpusu 4000 vojnika nemačke armije. Tačnije, uzimaju u obzir druge kontigente njegova brojnost će premašiti onu o kojoj se govorilo na samitu u Njuportu.

Između ostalog, prema rečima predstavnika nemačkog vojnog resora, tačna brojnost i sastav stalne jedinice Oštra koplja treba da budu određeni na sastanku ministara odbrane NATO-a, koji je planiran za februar 2015. godine. Najvažnije u čitavoj toj priči se sastoji, prema rečima jednog visokog predstavnika alijanse, u tome da formiranjem nove jedinice alijansa daje jasan signal svojim saveznicima na istoku i isto tako jasan signal Moskvi.

Evo mišljenja zamenika direktora Instituta za političke i vojne analize Aleksandra Hramčihina, koji nije previše visokog mišljenja o novom koplju alijanse.

Meni je sve to vrlo zabavno, rekao je u razgovoru sa nama Hramčihin. NATO ima snage za brzo reagovanje, snage prvog reagovanja, i pro tome oni formiraju još takvih snaga. Samim tim još jednom potvrđuju da postojeće snage nisu delotvorne. A Nemačka jednostavno treba da podigne svoj prestiž i da umiri Istočnu Evropu.

http://serbian.ruvr.ru/2014_11_19/Kuda-ce-poleteti-koplje-7201/

Jedan komentar

  1. sam nato je `koplje` – lihvarsko i čitav normalan svet treba da se od toga, bar – distancira ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *