Куда ће полетети копље?

Олег Севергин

Како стоји у саопштењу објављеном у немачком Ди Велт, које ових дана цитирају други европски медији, пред лицем деловања Русије у украјинском конфликту, као и због све већег броја војних маневара које спроводи Москва, руководство НАТО-а донело је одлуку да формира већ почетком 2015. године такозване Снаге за брзо реаговање.

Како подвлачи лист, у случају потребе ове снаге треба да буду доведене у пуну бојеву готовост већ у року од неколико дана, како би одбиле претњу партнерима из алијансе.

У датом случају важна је конкретна чињеница појаве на источном крилу алијансе нове војне формације која треба да штити савезнике од источног суседа, који се до данас сматрао „партнером“ Запада, а сада је одједном проглашен за агресора.

Конкретно реч је, како се саопштава, о формирању привременог корпуса за брзо реаговање. Његову основу чиниће војна немачко-холандска јединица смештена у Минстеру. Треба подсетити да у принципу одлука о формирању новог одреда у оквиру већ постојећих Снага за брзо реаговање блока НАТО Response Force, NRF скраћено, била је донета на самиту алијансе који је одржан у британском Њупорту почетком септембра ове године. Активни контигент NRF има, како је саопштавано раније, 60 хиљада војника, чије размештање је временски развучено.

У контексту све већих страсти поводом могуће руске агресије учесници самита су решили да формирају нову компактну јединицу исте намене која би била спремна за борбу у року од свега 2-3 дана. Назив јој је дао бивши секретар Алијансе Фог Расмусен – Оштра копља. Бројност треба да буде утврђена до 3500-5000 војника. У случају потребе корпусу могу да се придруже авијација и флота Француске и Шпаније. Формирање треба да буде завршено до 2015. године, али затим је рок био одложен за 2016. годину. И сада, поводом заоштравања украјинског конфликта, одлучено је да формирање корпуса буде убзрано.

Овде скреће на себе пажњу један аспекат. Кључну улогу у заштити источних савезника из НАТО-а од тобоже претеће опасности треба да одигра Немачка. У крајњој линији у прелазном периоду. Као прво, привремена јединица брзог реаговања и његова команда ће се током 2015. налазити у Минстеру, место сталног базирања корпуса ће бити Пољска. Као друго, команда привременог одреда се поверава немачком генерал-потпуковнику Фолкеру Халбауеру. Коначно, Немачка, како је саопштио представник прес-службе министарства одбране Немачке, изразила је спремност да пружи на располагање будућем корпусу 4000 војника немачке армије. Тачније, узимају у обзир друге контигенте његова бројност ће премашити ону о којој се говорило на самиту у Њупорту.

Између осталог, према речима представника немачког војног ресора, тачна бројност и састав сталне јединице Оштра копља треба да буду одређени на састанку министара одбране НАТО-а, који је планиран за фебруар 2015. године. Најважније у читавој тој причи се састоји, према речима једног високог представника алијансе, у томе да формирањем нове јединице алијанса даје јасан сигнал својим савезницима на истоку и исто тако јасан сигнал Москви.

Ево мишљења заменика директора Института за политичке и војне анализе Александра Храмчихина, који није превише високог мишљења о новом копљу алијансе.

Мени је све то врло забавно, рекао је у разговору са нама Храмчихин. НАТО има снаге за брзо реаговање, снаге првог реаговања, и про томе они формирају још таквих снага. Самим тим још једном потврђују да постојеће снаге нису делотворне. А Немачка једноставно треба да подигне свој престиж и да умири Источну Европу.

http://serbian.ruvr.ru/2014_11_19/Kuda-ce-poleteti-koplje-7201/

Један коментар

  1. сам нато је `копље` – лихварско и читав нормалан свет треба да се од тога, бар – дистанцира ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *