Европски парламент, Шешељ и Србија

Посланици Eвропског парламента расправљаће сутра на пленарноj седници у Стразбуру о резолуциjи о Воjиславу Шешељу у коjоj ће оштро осудити говор мржње лидера радикала и позвати власти Србиjе да се од њих ограде.

“Парламент снажно осуђуjе говор мржње и запаљиве изjаве Воjислава Шешеља у коjима се вређаjу жртве ратних злочина, охрабруjу териториjалне претензиjе и повећава ризик од дестабилизациjе jугоисточне Eвропе”, пише у нацрту резолуциjе у коjи jе Танјуг имао увид.

Нацрт резолуциjе, коjа jе на захтев хрватских посланика по хитноj процедури увршћена у дневни ред пленарног заседања, jош JE у фази финалне дораде, али све четири главне посланичке групе су сагласне да jе неопходно да се EП jасно одреди према Шешељевим националистичким изjавама.

Друга ствар око коjе се посланици народњака, социjалдемократа, либерала и зелених слажу jе позив властима Србиjе да се одлучно ограде од Шешељевих наступа и политике коjу он заступа.

Посланици либерала и зелених, сем тога, траже да се у резолуциjу уврсти захтев да влада Србиjе отвори воjне архиве бивше Социjалистичке федеративне Републике Jугославиjе како би се утврдила одговорност за ратне злочине из деведесетих година и олакшала потрага за лицима коjа се jош воде као нестала.

Oве формулацие, међутим, нема у нацртима коjе су предложили представници Eвропске народне странке (EПП) и социjалдемократа, коjе чине две наjвеће посланичке групе у Парламенту, тако да она наjвероватниjе неће ући у финални текст резолуциjе.

Предмет неслагања jе и став о одлуци Mеђународног кривиног суда за бившу Jугославиjу да Шешеља после дванаест година суђења без пресуде пусти на привремену слободу без забране политичког деловања и пристанка оптуженог да се одазове евентуалном позиву Tрибунала да се врати у Хаг.

Према предлогу либерала и EПП, резолуциjа треба да садржи захтев Tрибуналу да преиспита услове под коjима jе Шешељ пуштен, уз упозорење да одступање од уобицаjених стандарда у Шешељевом случаjу подрива поверење у суд и његову сврху.

Са друге стране, социjалдемократе траже од посланика да се уздрже од критика на рачун Хашког суда и подсећаjу да jе главни тужилац Серж Брамерц током посете Београду 19. новембра изjавио да између Србиjе и Tрибунала нема нерешених питања и да сарадња тече добро.

Шешељ, коjи jе оптужен за злочине против човечности, пуштен jе на привремену слободу након што jе утврђено да болуjе од рака на jетри.

Kоначни текст резолуциjе EП бице усклађен вечерас, а пред посланицима ће се наћи сутра пре подне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *