Srpski tenkovi, ruski avioni, Putin, a sa njim i atomsko koferče

Ratko Paić

Posle skoro punih 30 godina u Beogradu će se održati grandiozna vojna parada, čiji značaj će biti utoliko veći jer će na svečanoj bini pored srpskog državnog i vojnog vrha biti prisutan i ruski lider Vladimir Putin, koji je ujedno i glavni komandant oružanih snaga Rusije, što će nesumnjivo biti prilika da se vidi s kojom paradom se građani Srbije više ponose – sa gej paradom koja je nedavno održana u sablasno pustom centru Beograda koju su predvodile zapadne diplomate, ili sa ovom predstojećom koju će svojim prisustvom uveličati Putin.

Dakle, kada 16. oktobra po dugačkom Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu bude defilovala vojna tehnika, koja će se sastojati od svih rodova kopnene vojske, a konkretno su najavljeni nosači raketa „kub“, višecevni bacači raketa „plamen“, „oganj“ i „orkan“, zatim samohodni topovi haubice „nora“ i „sora“, 30 tenkova M-84 i 200 različitih oklopnih vozila, to će onda sasvim izvesno biti dovoljan razlog za dolazak, kako se očekuje, više desetina hiljada zainteresovanih posetilaca, koji će pored svega navedenog imati priliku da na nebu iznad svojih glava posmatraju nalete srpskih vojnih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, dok vojska Ruske Federacije na beogradsku paradu šalje eskadrilu svojih lovačkih aviona, kojima će pilotirati članovi poznate ruske akrobatske grupe „Striži“.

Osim toga, može se reći da će na predstojećoj vojnoj paradi u Beogradu zapravo na neki način biti prisutno čak i ono najmoćnije oružje na svetu, i to već sa samim dolaskom Vladimira Putina, s obzirom da je poznata činjenica da njega i na putovanjima u inostranstvo uvek prate dva mornarička oficira na bliskom rastojanju koji u rukama nose „atomsko koferče“, koje predstavlja neku vrstu savremenog „koplja sudbine“, jer se u njemu nalaze komande pomoću kojih ruski predsednik u svakom trenutku kontroliše rakete sa atomskim bojevim glavama.

Prema tome, čini se da će skoro 3000 pripadnika vojske Srbije koji će učestvovati na vojnoj paradi u čast godišnjice oslobođenja glavnog grada od fašističkih okupatora, a takođe i javno obraćanje predsednika Srbije i Rusije, biti dovoljan razlog za okupljanje velike mase ljudi duž trase na kojoj će biti organizovana ta manifestacija, kakva se viđa jednom u trideset godina. I mada na predstojeću vojnu paradu već unapred sa mrkim pogledima neodobravanja gledaju oni isti zapadni zvaničnici koji su još sasvim nedavno sa oduševljenjem pozdravili održavanje beogradske gej parade pod zastavama duginih boja, čini se da nema previše dileme oko toga koja od njih dve uživa veće simpatije.

U svakom slučaju, na to pitanje će najbolje odgovoriti sami posetioci koji 16. oktobra dođu na prostor kojim će proći ešaloni sa zastavama ruskih i domaćih jedinica koje su zajedno učestvovale u oslobađanju srpske prestonice u Drugom svetskom ratu. Štaviše, čini se da od broja posetilaca i reakcije publike na Putinove reči sa centralne bine zavisi koja od pomenute dve parade ima veće izglede da postane tradicionalna pojava na beogradskim ulicama – gej parada sa govorima briselskih zvaničnika ili vojna parada sa pojavom Putina u ulozi dragog gosta.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_06/Srpski-tenkovi-ruski-avioni-Putin-a-sa-njim-i-atomsko-koferche-3292/

2 komentara

  1. Kakve veze ima parada vos\jske i parada “ponosa”.Pokusacu da vam objasnim.Ko god je sluzio vojsku zna da ovakva vojska kakvu mi danas imamo nemoze da od\brani zemlju.Ne samo vojska vec sve snage odbrane ili bezbednosti.Dakle cemu onda te snage sluze.Imali smo paradu”ponosa”.Deset bezponosnih obezbedjivalo je jednog ponosnog.Proslo je kako je proslo.Svi “relevantni” zapadni zvanicnici pohvalili su ova demokratska dostignuca.Sta su to oni pohvalili.Pohvalili .Pohvalili su sposobnost drzave da obezbedi pravo manjini da SILUJE VECINU.Nekada smo imali nevladine organizacije koje su odradjivale prljave poslove za pare.Istrosene su.Danas imamo ove ,neznam kakmo da ih nazovem.koki pod plastom ljudskih prava za pare odradjuju p[rljave poslove.Sta se zeli postici.Zeli se postici to da se snage odbrane INSTRUMENTALIZUJU da obavljaju one poslove koji su u sluzbi vladara ili ti novog poretka.Dakle ,ne da brane zemlju i ljude koji ih finansiraju.nego da brane pravo mocnih ili ti onih koji odlucuju.Mozda toga vlast i nije svesna.Ali nerznanje ne oslobadja odgovornosti.Nadam se da sam objasnio,da razumete sta zelim da kazem.To je treniranje za neke nove presedane i ujdurme.Nemorate mi verovati.

  2. Da li treba veće priznanje i poštovanje kad na jubilarnu godišnjicu pobede nad fašizmom dolazi Predsednik najveće i najmoćnije države na planeti! I to čovek NARODA koji je i pobedio fašizam!Da li to Nikoliću i Vučiću “nešto” govori! Trebalo bi JAKO PUNO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *