Српски тенкови, руски авиони, Путин, а са њим и атомско коферче

Ратко Паић

После скоро пуних 30 година у Београду ће се одржати грандиозна војна парада, чији значај ће бити утолико већи јер ће на свечаној бини поред српског државног и војног врха бити присутан и руски лидер Владимир Путин, који је уједно и главни командант оружаних снага Русије, што ће несумњиво бити прилика да се види с којом парадом се грађани Србије више поносе – са геј парадом која је недавно одржана у сабласно пустом центру Београда коју су предводиле западне дипломате, или са овом предстојећом коју ће својим присуством увеличати Путин.

Дакле, када 16. октобра по дугачком Булевару Николе Тесле на Новом Београду буде дефиловала војна техника, која ће се састојати од свих родова копнене војске, а конкретно су најављени носачи ракета „куб“, вишецевни бацачи ракета „пламен“, „огањ“ и „оркан“, затим самоходни топови хаубице „нора“ и „сора“, 30 тенкова М-84 и 200 различитих оклопних возила, то ће онда сасвим извесно бити довољан разлог за долазак, како се очекује, више десетина хиљада заинтересованих посетилаца, који ће поред свега наведеног имати прилику да на небу изнад својих глава посматрају налете српских војних авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, док војска Руске Федерације на београдску параду шаље ескадрилу својих ловачких авиона, којима ће пилотирати чланови познате руске акробатске групе „Стрижи“.

Осим тога, може се рећи да ће на предстојећој војној паради у Београду заправо на неки начин бити присутно чак и оно најмоћније оружје на свету, и то већ са самим доласком Владимира Путина, с обзиром да је позната чињеница да њега и на путовањима у иностранство увек прате два морнаричка официра на блиском растојању који у рукама носе „атомско коферче“, које представља неку врсту савременог „копља судбине“, јер се у њему налазе команде помоћу којих руски председник у сваком тренутку контролише ракете са атомским бојевим главама.

Према томе, чини се да ће скоро 3000 припадника војске Србије који ће учествовати на војној паради у част годишњице ослобођења главног града од фашистичких окупатора, а такође и јавно обраћање председника Србије и Русије, бити довољан разлог за окупљање велике масе људи дуж трасе на којој ће бити организована та манифестација, каква се виђа једном у тридесет година. И мада на предстојећу војну параду већ унапред са мрким погледима неодобравања гледају они исти западни званичници који су још сасвим недавно са одушевљењем поздравили одржавање београдске геј параде под заставама дугиних боја, чини се да нема превише дилеме око тога која од њих две ужива веће симпатије.

У сваком случају, на то питање ће најбоље одговорити сами посетиоци који 16. октобра дођу на простор којим ће проћи ешалони са заставама руских и домаћих јединица које су заједно учествовале у ослобађању српске престонице у Другом светском рату. Штавише, чини се да од броја посетилаца и реакције публике на Путинове речи са централне бине зависи која од поменуте две параде има веће изгледе да постане традиционална појава на београдским улицама – геј парада са говорима бриселских званичника или војна парада са појавом Путина у улози драгог госта.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_06/Srpski-tenkovi-ruski-avioni-Putin-a-sa-njim-i-atomsko-koferche-3292/

2 коментара

  1. Kakve veze ima parada vos\jske i parada “ponosa”.Pokusacu da vam objasnim.Ko god je sluzio vojsku zna da ovakva vojska kakvu mi danas imamo nemoze da od\brani zemlju.Ne samo vojska vec sve snage odbrane ili bezbednosti.Dakle cemu onda te snage sluze.Imali smo paradu”ponosa”.Deset bezponosnih obezbedjivalo je jednog ponosnog.Proslo je kako je proslo.Svi “relevantni” zapadni zvanicnici pohvalili su ova demokratska dostignuca.Sta su to oni pohvalili.Pohvalili .Pohvalili su sposobnost drzave da obezbedi pravo manjini da SILUJE VECINU.Nekada smo imali nevladine organizacije koje su odradjivale prljave poslove za pare.Istrosene su.Danas imamo ove ,neznam kakmo da ih nazovem.koki pod plastom ljudskih prava za pare odradjuju p[rljave poslove.Sta se zeli postici.Zeli se postici to da se snage odbrane INSTRUMENTALIZUJU da obavljaju one poslove koji su u sluzbi vladara ili ti novog poretka.Dakle ,ne da brane zemlju i ljude koji ih finansiraju.nego da brane pravo mocnih ili ti onih koji odlucuju.Mozda toga vlast i nije svesna.Ali nerznanje ne oslobadja odgovornosti.Nadam se da sam objasnio,da razumete sta zelim da kazem.To je treniranje za neke nove presedane i ujdurme.Nemorate mi verovati.

  2. Da li treba veće priznanje i poštovanje kad na jubilarnu godišnjicu pobede nad fašizmom dolazi Predsednik najveće i najmoćnije države na planeti! I to čovek NARODA koji je i pobedio fašizam!Da li to Nikoliću i Vučiću “nešto” govori! Trebalo bi JAKO PUNO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *