Поводом русофобског говора Обаме: лоша су његова дела

Михаил Хазин

Председник САД Барак Обама се пре неколико дана приликом наступа на седници Генералне скупштине УН обрушио на Русију, оптужујући је за све могуће грехе, у првом реду због “развоја агресије” против Украјине. Овде се одмах може понудити неколико одговора, од тога да Русија није развијала никакву агресију, да њене војске нема и никада није било на територији Украјине, до тога да се саме САД које су последњих година бомбардовале више земаља, морају пажљивије односити према сличним оптужбама. И ти одговори су и пружени – иако је Русија тим поводом исказала одређену уздржаност. Међутим, и у самим САД однос према говору Обаме је прилично двостран, као пример можемо навести неке коментаре на CNN:

“Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров одржао је говор на Генералној скупштини УН. Са нама на вези је Ричард Рот. Ричарде, чули смо од министра да Русија подржава борбу против тероризма; он је говорио и о Украјини. Поред тога, поново смо чули изјаву у којој видимо колико различит поглед на свет има Запад, САД и Русија, као и о томе шта треба предузети”.

РИЧАРД РОТ, дописник CNN: Да, ја овде зато и чекам када ће коначно стићи новине за децембар 1957. године када је министар иностраних послова Русије наступио са гневним говором, обрушивши се на Вашингтон и САД. Председник Обама такође је недавно упутио некакве критике на рачун Русије, али ми смо овде чули пљусак прекора на адресу САД у вези са њиховим војним операцијама које су организовале током последњих 25 година против различитих држава, као и против филозофије Вашингтона по питању спољне политике. Он је кристално јасно продемонстрирао гњев Русије, њену агресивност и њену политику коју председник Путин следи већ неколико месеци и коју смо ми могли сагледати у Украјини или можда и на неким другим местима.

У свом недавном говору председник Обама је рекао: “Ми верујемо да је снага у истини. Да велике државе не могу да угњетавају мале, да људи имају право да изаберу сопствену будућност. Ми ћемо натерати Русију да плати због агресије и ми ћемо лажима супротставити истину”. А Сергеј Лавров – који је, узгред, раније заузимао место сталног представника Русије у СБ УН, а код Путина је постао министар иностраних послова и већ дуго година је на том месту – са своје стране данас је изјавио следеће: “Вашингтон је отворено декларисао своје право да једнострано користи војну силу ради заштите сопствених интереса: бомбардовање Југославије, агресија на Ирак, напад на Либију”, што је са руске тачке гледишта тим земљама нанело штету.

Русија је увек директно изјављивала да се противи огољеној сарадњи са терористичким групацијама и Лавров је данас подсетио да се Москва више година упозоравала на искушења да се за савезника узме било која групација која се бори против председника Асада – и ево до чега је то све довело. Пре војне операције Запада у Либији, Москва је такође упозоравала на опасност од насилног свргавања Гадафија и помагања оружаним формацијама – и догађаји који су се одиграли можда потврђују исправност таквог резоновања Русије.

Сумирајући своју серију оштрих примедби на рачун Вашингтона и Запада, Лавров је изјавио да су се западне земље умешале у унутрашње ствари у Украјини, подржали су снаге које су починиле насиље на Мајдану у фебруару и развлачили су са истрагом око обореног малезијског авиона, подвукавши да кривци тог злочина морају одговарати пред судом – самим тим негирајући било какву повезаност Москве или проруских снага (сепаратиста у Украјини) са том катастрофом. Ралица, имате реч.

Ричарде, да ли је овај говор био покушај аргументовања руске позиције – јер је Запад и САД жестоко критиковао Русију због тога што је она подржавала проруске сепаратисте у Украјини? Да ли је то био само покушај да се једноставно објасни руска позиција и изјави “ми смо били у праву”? И како се тај наступ доживљава у УН где је Русија сада изолована, а посебно јако јој се противе западне земље?

РИЧАРД РОТ: Ја не мислим да је на светској арени Русија усамљена. Да, током многих криза у овој години, и око кризе у Украјини и на другим местима, Русија се заиста супротстављала западном блоку – премда јој је више пута помагала и Кина. Међутим, за разлику од упада у Ирак из 2013. године, Француска није стала на страну САД и Велике Британије, тако да од 5 држава са правом вета све је било такорећи, више избалансирано.

И сада Русија не губи образ, председник Путин упорно штити интересе Русије у свету. Истина, помена о уједињењу са Кримом нисам чуо. Но, мени се чини да ћемо и у будућности гледати то исто – веома јаку и чврсту дипломатску политику Москве коју прати војна подршка у зонама конфликта. Лавров је наговестио да по питању Украјине постоји одређени напредак, но што се тиче Вашингтона и САД – он је чак поменуо 1933. годину и покушај Вашингтона да диктира услове како би спречио ширење револуције из Русије у САД. На ове речи треба обратити посебну пажњу и оне ће се вероватно анализирати”.

Не треба преувеличавати адекватност коментатора – у новембру се одржавају изузетно важни избори у САД (избори за парламент САД, Конгрес) и они одређују реторику коментатора, а никако схватање тога да Обама изговара агресивне глупости. И о томе зашто их он изговара (поред избора), треба нешто рећи.

По мом мишљењу за то постоје два разлога. Први се огледа у томе да се појачава криза у свету и САД, ма шта о томе говориле власти свих земаља, јер је народ све више и више незадовољан. Истовремено народ схвата да су за све криве власти САД (Обама је то и сам признао у свом говору на седници Генералне скупштине УН рекавши да САД остају светски “лидер”) које не желе да било шта мењају, напротив, труде се да агресивно сачувају стари поредак. А једини учесник светских процеса (иако, наравно, не и лидер) који се категорички не слаже са тим поретком, јесте Русија. Дакле, ауторитет Русије непрекидно расте – притом без икаквих конструктивних дејстава. Али чак и такав раст плаши Обаму – пошто уколико Русија пређе на активну позицију (због чега је додуше, неопходно да одустане од либералне доктрине), онда ће тај ауторитет оштро ојачати. У принципу се властима САД такав однос не допада и они покушавају да га осујете по мери својих могућности.

Други разлог је повезан са првим али садржи и озбиљну сосптвену суптилност. Ради се о томе да је контрола САД над светом увелико повезана са тим да су елите различитих земаља заинтересоване са постојећим поретком и улажу све напоре да одрже тај поредак. Овде се можемо присетити тезе познатог преваранта Березовског: “Зашто куповати компанију када се може купити њен менаџмент?”  Но, криза се појачава и регионалне елите изгледају све мање и мање убедљиве. Они почињу да губе изборе (допустимо да то још није критично) у својим земљама, а већ је сасвим јасно да ће се тај процес све више појачавати.

Ако се регионалне елите промене, а нови политички лидери уопште не буду заинтересовани за очување садашњег поретка (који се условно може назвати «Pax Americana») – добровољна подршка том систему ће оштро опадати. А САД већ немају ресурса да “држе” ситуацију својим снагама. И у таквој ситуацији председник САД мора да улаже напоре за исправљање ситуације. Није искључено да је једна од таквих мера и обрушавање на Русију, која је веома блиска томе да као једна од првих откаже од либералне доктрине коју намећу САД.

Можда је одређену улогу имао и трећи разлог: жеља да се кривица за погоршање ситуације свали на некакву спољну силу (а не на САД и Запад у целини). Не могу се због тога оптужити Кина или ислам, премда се и таква работа спроводила – једноставно, нема се времена. Премда није искључено да ће ИДИЛ још више ојачати. Тако остаје само Русија – и то не сама по себи, него као фантомски образац СССР-а.

У сваком случају, Обамин говор показује да њихови послови иду, благо речено, не баш најбоље. И можда ће се погоршавати још брже него што ми мислимо.

Превод са руског: http://www.odnako.org/blogs/na-antirossiyskuyu-rech-obami-plohi-ego-dela/

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

7 коментара

  1. daaaaaaaaaaaaaa, sa ovim kofercetom….kad navale hiljade malisana^…”cika Vlado , cika Vlado, daj meni da ga plobam samo jednom…..!”

    • Nije bitna boja koze,veroispovest i poreklo…boja novca je svuda ista. Amerikanci svuda dejstvuju gde god ima nekog rezona to jest zarade. Nije problem oteti kosovo i da to kosta nekih 200 miliona dolara,ako otimate 3 milijarde evra. Isto tako je i na bliskom istoku, nemaju oni ni prijatelja ni neprijatelja,vec samo gledaju gde mogu sta da “munu”… Gore od bilo kog dzeparosha ili narkosa,USA su napveci lopovi na planeti. Zato nemojte da ih uopste slushate ,nego samo gledajte gde je sledeci plen. USA is not democratic goverment,but only agresic state on planet and only ably to use power of mass destructive weapons to achive their goals. Maybe they change the way to achive that, but still they are the greatest threats to life on planet. Dont beleive them.

  2. Вјештац са фотографије,ништарија,људски отпад,свијетски терориста број један или предсједник највеће терористичке државе данашњице,битанга,фашиста и сви најгори епитети који иду уз име и презиме барак хусеин обама(намјерно мала слова)одсликавају лик и дјело особе са фотографије.Званични Вашингтон,званични Лондон и званични Брисел су последњи на овоме свијету који треба да некоме држе лекције.Ако особа са слике баш толико инсистира на рату против Русије(за сада између редова али ускоро би га могао и званично објавити)нема проблема,ако баш толико жели имаће рат који до сада није видио.И он и сва његова дружина биће почашћена онако како и заслужују.Ту је Русија на слатким мукама,чиме све да их почасти,јер,као врхунски домаћин препуна јој је кухиња разних специјалитета.Биће уживање гледати Русију као најмоћнију војну силу свијета како разбија илузију о четвртом рајху.

    • Napad je najbolja odbrana. No niko se vise u svetu ne da prevaraiti. Pre neki dan su SAD na jednom univerzitetu sproveli TV anketu gde su upitali studente sta misle ko je veca pretnja svetskom miru. ISIL ili SAD i gle cuda svi su do jednoga odgovorili da SAD, njihova zemlja, predstavlja vecu pretnju svetskom miru. Predsednica Argentine je GS UN javno pokazala prstom ko je odgovoran I zasto za stvaranje ISIL-a I drugih zala sto s amerikancima nikako nije dopalo pa su tu njenu izjavu za govornicom u UN hitro uklonili iz medija. Obami je jos jedino ostalo da samog sebe nastavi da laze da je Nobela za mir stvarno zasluzio.

  3. Američki rigidno i licemerno! Laž je kod njih dobila uzvišeno značenje! To što se MOŽDA stide Vijetnama, zato se i vraćaju dvadesetak godina unazad! Gospodo Amerikanci, problem ste vi i ne “perite” krivicu muslimana i Rusa! Zaigrali ste se “gospodo”, puno ste se zaigrali!

  4. Ispravka: PREKO muslimana i Rusa!

  5. Ako izgled odslikava unutarnju ličnost,ono,što je duboko u nama,kod Obame je tako očito.Nekada,okovan u lancima,neslobodan,lišen svih prava,osim neprava roba,ništa drugo i ne može biti,no sluga tuđih interesa.Ogrezao u lažima,u talogu sile,koja to zapravo i nije,ne razlikuje dobro od zla.Odvratni su,bedni u svojoj drskosti,u nemoći da se nametnu svetu kao jedini delioci života i pravde.Čak i njihovim usko obrazovanim ljudima je jasno,da su oni krivci i proizvođači svih ratova i kriza.Obrušili su se na Rusiju,koja u svojoj povesti nema zversko osvajanje tuđih teritorija.Ta divna zemlja je mora sulude Amerike.Ko posvetu uvodi teror demokratije,ko je izgubio osnovni pojam ljudskosti-Amerika,vođena večno krvavom rukom Engleske.Žao im je,kad Đihadisti ubijaju njihove(ustvari oni nikog ne žale)a šta je sa Sadamom huseinom,gde su mu našli proizvodnju oružja,a u ime toga je zverski ubijen,šta je Gadafi skrivio,ne mora dalje,mnogo toga imaju za plaćanje.A,Srbija,bombardovana,na pravdi Boga,njena mala deca kolateralna šteta,predsednik Milošević,ubijen,narod potplaćen da ruši Beograd,DS pali skupštinu,a uz to,Milošević uopšte nije izgubio izbore.Zlo i greh seju,ali svest ljudi se polako budi.Sve više će se pitati ljudi,zašto da ćute i trpe,zašto ne zasitom biti sluga,zašto gorkom suzom zarađivati koru hleba,zašto,ko ima pravo biti Bog umesto boga?Sila ide od postavke,nema Boga,sve je dozvoljeno,boga su ubili,nema greha,ali,nadam se,nije daleko dan,kada će doći vreme suda,narodnog gneva,kad sav jad izbije na površinu.Koliko god se gnušala surovih postupaka Amerike,isto toliko i života u Srbiji.Zar narod Srbije sme biti gladan,zar to nije sramota?Pohlepa uništi zdravu hranu.Odakle tolika potreba za narodnim kuhinjama,čija je to sramota,da li Predsednika,Premijera,ili onih sebičnjaka poslanika,koji nema deset u parlamentu?Zašto se osnivaju nove partije,zar je ovaj narod lud,to svi plaćamo.Pogledajte,od svih u svetu,naši su najulickaniji,najbezobrazniji.Neko ima Armani odela,čuh,i gaće Versaće,ali cena rada,ne prati ni najmanje čovekove potrebe.Ako seješ gorko seme,nema slatkog ploda.Živela večna Srbija i Rusija,Pečat,i sve ono,što je dobro na ovom svetu!-Luna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *