Afera Euleks, suspendovana tužiteljka

Tužiteljka misije Euleksa Marija Bami suspendovana je zbog tvrdnje da je sarađivala sa listom “Koha ditore” i otkrivanja koruptivnih afera u Misiji EU na Kosovu. Maja Kocijančič poručila da Euleks radi po zakonu i da nije prešao nikakve granice.

Euleks je potvrdio da je tužiteljka iz Velike Britanije Marija Bami suspendovana zbog curenja osetljivih materijala.

Dopisniku RTS-a to je potvrdila Euleksova portparolka Dragana Nikolić Solomon.

Odluku o suspenziji Euleksove tužiteljke u petak je potpisao šef misije Gabrijel Meuči, pre objavljivanja navoda istrage, prenosi list Koha ditore.

Prema Kohi ditore, tim za borbu protiv korupcije je, dok je prisluškivao učesnike u nekim kriminalnim radnjama, prisluškivao glavnog tužioca Jaroslavu Novotnu i predsednika skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija.

Oni su se, kako je navedeno, sastajali sa različitim posrednicima radi zataškavanja teških kriminalnih dela.

Tužiteljka Marija Bami je, prema dnevniku, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih Euleksovih zvaničnika, ali i bivšeg zamenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatana Ratela.

Ratel je, navodno, ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv tužiteljke Bami zbog pogrešnog parkiranje vozila ili dolaska njene ćerke u kancelariju.

“Do danas nisam govorila ni za jedan medij, ali ako će me suspendovati i ako će mi pretiti – imam pravo da se borim i objaviću informacije. Ako žele da od mene naprave Džulijana Asanža, to će i dobiti”, upozorila je Bamijeva.

Novinar lista Koha ditore se sa njom juče sastao u tržnom centru u naselju “Dragodan” u Prištini.

Nekoliko minuta posle razgovora u vezi sa intervjuom za Kohu ditore, restoran “Minimaks” je bio pun policije i zvaničnika Euleksa.

“Prate me. Idemo odavde”, rekla je britanska tužiteljka uzimajući dva laptopa u ruke.

Bamijeva je navela da je Euleks pokušao da spreči objavljivanje izveštaja, te da joj je savetnica šefa misije Euleksa pretila krivičnim gonjenjem ukoliko budu objavljene informacije iz neke istrage.

Tužiteljka Bami je dala intervju Kohi ditore, čije se objavljivanje očekuje narednih dana.

Kocijančič: Euleks radi po zakonu

Portparolka visoke komesarke Ketrin Ešton odbila je da komentariše navode prištinskog lista Koha ditore da je novinarima prećeno zbog tekstova o korupciji u vrhu misije Euleks na Kosovu.

Maja Kocijančič je rekla da Euleks radi u okviru mandata i da nije prešao nikakvu crtu.

Dodala je da “i novinari moraju da se pridržavaju nekih pravila” i odbila da komentariše konkretan slučaj.

Kocijančičeva nije htela ni da potvrdi navode da su Euleksovi funkcioneri suspendovani zbog korupcije i da su predmet istrage.

“Nikada ne komentarišemo ‘procurela’ dokumenta, a svaku optužbu o zloupotrebama treba procesuirati redovnim sudskim putem, a ne posredstvom medije”, poručila je Kocijančičeva.

Istakla je da osoblje misije Euleks dugo i naporno radi na jačanju pravne države na Kosovu i da ima punu podršku EU.

http://www.rts.rs/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *