Афера Еулекс, суспендована тужитељка

Тужитељка мисије Еулекса Марија Бами суспендована је због тврдње да је сарађивала са листом “Коха диторе” и откривања коруптивних афера у Мисији ЕУ на Косову. Mаја Коцијанчич поручила да Еулекс ради по закону и да није прешао никакве границе.

Еулекс је потврдио да је тужитељка из Велике Британије Марија Бами суспендована због цурења осетљивих материјала.

Дописнику РТС-а то је потврдила Еулексова портпаролка Драгана Николић Соломон.

Одлуку о суспензији Еулексове тужитељке у петак је потписао шеф мисије Габријел Меучи, пре објављивања навода истраге, преноси лист Коха диторе.

Према Кохи диторе, тим за борбу против корупције је, док је прислушкивао учеснике у неким криминалним радњама, прислушкивао главног тужиоца Јарославу Новотну и председника скупштине судија Еулекса Франческа Флорија.

Они су се, како је наведено, састајали са различитим посредницима ради заташкавања тешких криминалних дела.

Тужитељка Марија Бами је, према дневнику, прикупила конкретне материјалне доказе против двојице високих Еулексових званичника, али и бившег заменика главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела.

Рател је, наводно, ометао истрагу против Новотне и Флорија и покренуо поступак против тужитељке Бами због погрешног паркирање возила или доласка њене ћерке у канцеларију.

“До данас нисам говорила ни за један медиј, али ако ће ме суспендовати и ако ће ми претити – имам право да се борим и објавићу информације. Ако желе да од мене направе Џулијана Асанжа, то ће и добити”, упозорила је Бамијева.

Новинар листа Коха диторе се са њом јуче састао у тржном центру у насељу “Драгодан” у Приштини.

Неколико минута после разговора у вези са интервјуом за Коху диторе, ресторан “Минимакс” је био пун полиције и званичника Еулекса.

“Прате ме. Идемо одавде”, рекла је британска тужитељка узимајући два лаптопа у руке.

Бамијева је навела да је Еулекс покушао да спречи објављивање извештаја, те да јој је саветница шефа мисије Еулекса претила кривичним гоњењем уколико буду објављене информације из неке истраге.

Тужитељка Бами је дала интервју Кохи диторе, чије се објављивање очекује наредних дана.

Коцијанчич: Еулекс ради по закону

Портпаролка високе комесарке Кетрин Ештон одбила је да коментарише наводе приштинског листа Коха диторе да је новинарима прећено због текстова о корупцији у врху мисије Еулекс на Косову.

Маја Коцијанчич је рекла да Еулекс ради у оквиру мандата и да није прешао никакву црту.

Додала је да “и новинари морају да се придржавају неких правила” и одбила да коментарише конкретан случај.

Коцијанчичева није хтела ни да потврди наводе да су Еулексови функционери суспендовани због корупције и да су предмет истраге.

“Никада не коментаришемо ‘процурела’ документа, а сваку оптужбу о злоупотребама треба процесуирати редовним судским путем, а не посредством медије”, поручила је Коцијанчичева.

Истакла је да особље мисије Еулекс дуго и напорно ради на јачању правне државе на Косову и да има пуну подршку ЕУ.

http://www.rts.rs/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *