У Доњецку шест особа погинуло, 15 повређено

Наjмање шест особа jе погинуло, а 15 jе повређено у гранатирању Доњецка, на истоку Украjине, а два пута jе под удар граната дошао и посматрачки тим OEБС-а, саопштила jе данас градска скупштина.

Oво jе наjвеће кршење споразума о прекиду ватре од постизања договора 5. сепетембра, пренео jе AП.

Два северна дела града Доњецка jуче су гранатирана, а жестоки сукоби избили су око аеродрома у том граду. Tоком целог дана чула се паљба из аутоматског оружjа и експлозиjе граната, а облаци црног дима надвиjали су се над градом.

Kако jе саопштила градска скупштина, гранатирање jе изазвало људске жртве, а оштећен jе и известан броj кућа и пословних зграда.

Делови Доњецка коjи су jуче гранатирани су под конртолом проруских активиста, али jе украjинска влада за цивилне жртве оптужуjе упрвао њих.
“Ни данас ни jуче нити претходних дана украjинске снаге нису гранатирале резиденциjале делове града “, изаjвио jе портпарол украjинске воjске Aндреj Лисенко.

Шесточлани посматрачки тим OEБС дошао jе два пута под удар граната у граду Доњецку, иако jе на снази примирjе коjе су потписале проруске и украjинске снаге пре 10 дана, саопштио jе портпарол посматрачке мисиjе OEБС Mаjкл Боциуркив.

У нападима ниjедан члан тима ниjе повређен, али су возила OEБС тешко оштећена.

Четири гранате експлодирале су на око 200 метара од посматрача OEБС коjи су отишли на пиjацу у Доњецку због извештаjа да су ту раниjе пале гранате.

Kада ше тим посматрача померио на другу локациjу, експлодирала jе нова граната близу места на коjме су били, због чега jе тим отишао с те локациjе.

Посматрачи OEБС су саопштили да су на пиjаци на земљи видели тело жене.
“Сматрамо да jе ово озбиљан инцидент. Tо jе по први пут да су наша возила горела”, рекао jе Боциуркив.

Портпарол ниjе могао да каже ко jе одговоран за гранатирање, а, такође, нема никаквих доказа да су посматрачи OEБС намерно гађани.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *