Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji

Štab Narodne vojske je izneo podatke o gubicima kijevskih snaga za period od 1. avgusta do 1. septembra 2014. godine. 

Tokom žestokih borbi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici Narodna vojska je oborila 14 aviona, 10 dronova, izbačeno je iz stroja do 180 raketnih lansera i drugih artiljerijskih sredstava, 220 tenkova, više od 480 BMP i oklopnih vozila i 749 motornih vozila.

Kao rezultat artiljerijskih udara uništeno je 76 skladišta municije, goriva i raznih vrsta materijalnih resursa.  Ubijeno je i ranjeno do 3000 vojnika kijevskih snaga, navodi se u izveštaju štaba Narodne vojske.

Poslednji podaci govore o katastrofalnom stanju u redovima kijevskih snaga. Nastavlja da se širi ofanziva Narodne vojske južno od Donjecka. Kijevske snage jednostavno nemaju snage da zatvore veliku rupu koja se pruža od Georgijevke i Karlivke do Azovskog mora jer su sve raspoložive snage prebacile radi ojačanja snaga u Mariupolju i delu fronta zapadno od Donjecka da bi pokušale sprečiti ofanzivu Narodne vojske prema tom pravcu.

Raspoložive snage da zatvore veliku rupu kijevske snage jednostavno nemaju, tako da prema trenutnom stanju Narodna vojska lagano napreduje u svim pravcima, obazirući se na to, da ne proredi redove linija fronta i da čvrsto drži oslobođene teritorije. Ostaci snaga kijevske vojske kod Djakova i Ilovajska su osuđene da napuste svoje položaje. Treba napomenuti da u povlačenju kijevskih snaga Narodna vojska zaplenjuje značajan broj naoružanja i municije.

Mariupolj je u potpunom operativnom okruženju, moral kijevskih snaga je nizak. Kijevske snage su se nadale da će se uspeti snabdevati morskim putem, ali i to im je onemogućeno jer Narodna vojska kontroliše i morski deo. Istovremeno, iskoristivši situaciju blokiranjem Mariupolja, Narodna vojska polako nastavlja sa ofanzivom, ostavljajući pristup Berdansku i teritoriji susednog Zaporožja. Razvitak trenutne situacije će odrediti budući pravac razvoja ofanzive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *