Преглед дешавања на ратишту у Новорусији

Штаб Народне војске је изнео податке о губицима кијевских снага за период од 1. августа до 1. септембра 2014. године. 

Током жестоких борби у Луганској и Доњецкој Народној Републици Народна војска је оборила 14 авиона, 10 дронова, избачено је из строја до 180 ракетних лансера и других артиљеријских средстава, 220 тенкова, више од 480 БМП и оклопних возила и 749 моторних возила.

Као резултат артиљеријских удара уништено је 76 складишта муниције, горива и разних врста материјалних ресурса.  Убијено је и рањено до 3000 војника кијевских снага, наводи се у извештају штаба Народне војске.

Последњи подаци говоре о катастрофалном стању у редовима кијевских снага. Наставља да се шири офанзива Народне војске јужно од Доњецка. Кијевске снаге једноставно немају снаге да затворе велику рупу која се пружа од Георгијевке и Карливке до Азовског мора јер су све расположиве снаге пребациле ради ојачања снага у Мариупољу и делу фронта западно од Доњецка да би покушале спречити офанзиву Народне војске према том правцу.

Расположиве снаге да затворе велику рупу кијевске снаге једноставно немају, тако да према тренутном стању Народна војска лагано напредује у свим правцима, обазирући се на то, да не прореди редове линија фронта и да чврсто држи ослобођене територије. Остаци снага кијевске војске код Дјакова и Иловајска су осуђене да напусте своје положаје. Треба напоменути да у повлачењу кијевских снага Народна војска заплењује значајан број наоружања и муниције.

Мариупољ је у потпуном оперативном окружењу, морал кијевских снага је низак. Кијевске снаге су се надале да ће се успети снабдевати морским путем, али и то им је онемогућено јер Народна војска контролише и морски део. Истовремено, искористивши ситуацију блокирањем Мариупоља, Народна војска полако наставља са офанзивом, остављајући приступ Берданску и територији суседног Запорожја. Развитак тренутне ситуације ће одредити будући правац развоја офанзиве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *