Da li je svet ponovo u ratu?

Savremena situacija mnogo podseća na onu od pre sto godina, a posledice i ciljevi globalnih ratova su novo uređenje sveta, rečeno je na beogradskoj Međunarodnoj konferenciji „Veliki rat i početak novog sveta: aktuelno podsećanje za čovečanstvo“

Piše Nevenka Stojčević Fotografije Ivan Dobričić

Prvi svetski rat je uticao na promenu geopolitičke karte Evrope i sveta, izazvao je neprocenjiva razaranja i nenadoknadive ljudske žrtve i danas, u svetlu ukrajinske krize, odatle se mogu izvući pouke aktuelnije nego ikad. Ovo je poruka Međunarodne konferencije „Veliki rat i početak novog sveta: aktuelno podsećanje za čovečanstvo“, održane u beogradskom Centru „Sava“, čiji su organizatori iz Srbije i Rusije, zemalja koje su pretrpele najveću štetu od posledica Prvog svetskog rata. Na konferenciji je tokom dva dana učestvovalo oko stotinu govornika iz 15 zemalja sveta.
Govornici su istakli da je Srbija u Velikom ratu, u kojem je učestvovalo oko 30 zemalja, pretrpela proporcionalno najveće ljudske gubitke, jer je izginula šestina stanovništva, što je dovoljan argument protiv nedopustivog pokušaja da se falsifikovanjem istorije krivica za izbijanje rata svali na Srbiju.
[restrictedarea]

PRAVDA NIJE IZREČENA Na početku ovog naučnog skupa prisutnima se obratio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, podsećajući da je Prvi svetski rat doneo velike nevolje i da činjenice o njemu i motive za njegov početak treba prikazivati onakvima kakvi jesu, a ne kako bi to nekima odgovaralo.
„Taj rat je bio nemilosrdan i za Ruse, i sve ostale narode koji su u njemu učestvovali, ali je po žrtvama i posledicama bio najteži za Srbe. Ono što se dogodilo na Ceru i Kolubari nezabeleženo je u ljudskoj istoriji i želimo da se to više nikada i nikome ne ponovi. Hvala Fondaciji Andreja Prvozvanog što želi da kaže istinu – ko je želeo rat, ko ga je izazvao a ko je morao da ga prihvati“, poručio je patrijarh Irinej.
Izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prof. dr Oliver Antić, rekao je da je rat od pre sto godina kao nekakav cunami promenio geopolitičku kartu ne samo našeg regiona i Evrope nego i sveta, a da je uvod u ovaj događaj bila Aneksija Bosne i Hercegovine 1908. godine.
„Evropska elita je 1909. godine u Rimu održala Prvi kongres evropskog ujedinjenja, koji je bio preteča EU, gde je konstatovala da Aneksija može da izazove rat koji će uništiti Evropu i uvesti jednu vanevropsku silu koja će zavladati evropskim prostorom. A posle rata, sile pobednice presudile su da je Nemačka najkrivlja za izazivanje rata i nametnule su joj najveće sankcije. Kasnije su se pojavili neki novi dokumenti, među njima i jedan koji je nađen 90-ih godina prošlog veka u Beču i pokazuje da Beč sam sebe najviše optužuje. Dakle, pravda nije u potpunosti izrečena, jer izvršenje dela je bilo na strani Austro-Ugarske, a Nemačka je dala kart blanš i ona je u tom smislu odgovorna“, naglasio je Antić i dodao da je u to vreme izvršen prvi masovni zločin − i genocid − od strane, pre svega, mađarskih oficira i vojnika u austrougarskim uniformama, zatim bugarskih i hrvatskih, ali Česi nisu učestvovali niti u jednom zločinu, naprotiv, i to im služi na čast.
Potom su pročitane poslanice patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i predsednika Državne dume Sergeja Nariškina. Ruski patrijarh je rekao da se pre sto godina desio rat najkrvaviji u svetu, u kojem je poginulo više od 22 miliona ljudi i u kojem su nestala četiri carstva – Rusko, Nemačko, Austrougarsko i Osmansko, te da je rat doveo do Oktobarske revolucije i bogoboračkog režima kada je stradala Ruska pravoslavna crkva. A Nariškin je poručio da je svet ponovo u ratu, koji se događa iza krhkog mira.

FAŠIZACIJA EVROPE Predsednik Fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin govorio je o fašizaciji Evrope, kao posledici preterane ideologizacije politike i iskrivljavanja istorije koja utiče na savremenu svest da bi opravdala izazivače rata.
„Ko ima koristi od toga? Srbija, koja je imala procentualno najveće gubitke i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, sigurno nema. Kao ni Rusija, koja je izgubila čak 26 miliona ljudi. Ali je koristi sigurno imala Amerika, koja je posle rata doživela snažan ekonomski rast i postala svetska velesila. Sada situacija mnogo podseća na onu od pre sto godina, a globalni ratovi se koriste kao instrument za novo uređenje sveta“, rekao je Jakunjin.
On je ocenio da je svet u stanju stalnih kriza i naveo primer Ukrajine, u kojoj su dva bratska naroda gurnuta u krvavi rat, pa podsetio kako je međunarodno pravo urušeno na Kosovu, a pritom se drugim narodima ne dozvoljava pravo na samoopredeljenje, što je dodatni faktor za krizu.
„Evropa je preživela dva teška rata, a ne vidi da se u njoj dešava fašizacija. Drugačije se to ne može nazvati“, zaključio je Jakunjin.
Vaclav Klaus, bivši predsednik Republike Češke, rekao je da je Prvi svetski rat započeo u Srbiji, ali da ga Srbija nije započela, niti je ubistvo Ferdinanda bilo uzrok rata koji je tada već visio u vazduhu.
„Rat su izazvale Nemačka i Austrija, uz nevoljni pristanak Mađarske i ambicije Nemačke da ponovo crta granice Evrope. Taj rat je deo moje porodične istorije, jer moj deda se u njemu borio i bio ranjen kao građanin Austro-Ugarske. Ali, on je mojoj zemlji posle mnogo vekova strane dominacije doneo državnost i mogućnost da se razvija, dok nisu došli Hitler i zlo nacizma sa Drugim svetskim ratom.“
Klaus je naglasio da su posledice Prvog svetskog rata mnogo kompleksnije, jer je on otvorio vrata komunizmu i nacizmu i gubitku tradicionalnih vrednosti povezanih sa hrišćanstvom.
„Komunizam još nije poražen, on se samo rastopio i opet vidimo slične tendencije u svetu – napad na porodicu, liberalni kapitalizam, promenjen vrednosni sistem. Ako Evropa to ne vidi, treći rat može da bude na evropskom kontinentu“, zaključio je Vaclav Klaus.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov napomenuo je da su glavni nosioci neoliberalizma u mladosti zastupali trockizam i da je neverovatno iskrivljavanje istorije u funkciji politike.
„Prvi rat zaista je postao svetski po svojoj razornosti. Prvi put je korišćeno oružje za masovno uništenje, ali je aktivirano i propagandno oružje, kao u današnjim ‚narandžastim revolucijama‘, koje destabilizuju države. Sada pokušavaju da podriju bezbednost u Evropi i nama naočigled konstituiše se policentrični svet. Isključivanje pojedinih zemalja iz sveukupnih procesa ne vodi rešenju, kao ni blokovska politika, i mi moramo da probleme rešavamo dijalogom“, naglasio je Meškov.
On je dodao da je kobna greška isključivanje Rusije iz svetske igre, jer je ona otvorena za saradnju i da su opasni svi pokušaji izolacije međunarodnih partnera sa ciljem da se nateraju da odustanu od samostalne politike, kao i pokušaji da se Rusija stavi na margine evropske politike.

RUSIJA – NAJBOLJI DEO EVROPE Vitalij Tretjakov, dekan Visoke škole za televizije Univerziteta „Lomonosov“, rekao je da veoma voli Evropu, ali da je Rusija njen najbolji deo.
„Međutim, Evropa se smatra najpametnijom, najcivilizovanijom, ali ja sam kritičan prema njoj, jer svi ratovi su započeli u Evropi. Svi svetski ratovi, i koga onda Evropa da uči miroljubivosti? Začudio sam se kada je kolega iz Indije govorio o nesvrstanima, pokretu koji nikada nije dobrodošao na Zapadu jer on ne želi neutralnost. Može se biti sa Zapadom, ili protiv Zapada, nikako neutralan. Tačnije, svi moraju da budu uprljani krvlju“, rekao je Tretjakov.
On je ocenio da je ulogu provokatora Rusije od Baltičkih zemalja i Poljske preuzela Ukrajina, odnosno njena halapljiva elita, koja smatra da se ona, uprkos tome što je velika zemlja, nije ostvarila kao država, a sve to odgovara Evropi.
„Evropa je sve što nije Rusija, a Rusija nije Evropa, zato, Rusija će biti ili nezavisna od želja Evrope, ili je neće biti! U Evropi može da dođe do diktature, ali potencijalni diktator više nije pojedinac, ni Napoleon ni Hitler, već je to grupni diktator – SAD! Dakle, Rusija spasava Evropu od njenih diktatora“, zaključio je Tretjakov.
Džejms Biset, bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji, ocenio je da se Veliki rat nikada nije završio.
„Ja sam se nekada ponosio što je moja zemlja članica NATO, koji je trebalo da osigura mir i pravdu u svetu. Ali NATO sada samo govori da mora da interveniše kojekuda i to, kako je Klinton rekao 1999. godine, bez odobrenja UN. Time je prekršeno obećanje dato Gorbačovu i sad je Rusija okružena NATO snagama. Pored toga, u Kanadi objektivne informacije mogu da se dobiju jedino iz ruskih medija“, zaključio je Biset.

___________________________________________________________________________________

GOVORNICI
Prvoga dana na konferenciji (organizatori-Beogradski forum za svet ravnopravnih i „Centar nacionalne slave” i Fond „Andrej Prvozvani”) govorili su i akademik Vasilije Krestić, Indijac Bim Sing, prof. dr Ljubodrag Dimić, Rusi Vardan Bagdasarjan, Igor Orlov, Aleksej Podberezkin, dr Jelena Guskova, bivši ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović, Austrijanac Valter Švimer, Italijan Paolo Rajmondi, direktor Balkanološkog instituta SANU Dušan Bataković, izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković, Čeh Jirži Vajgl, direktor Instituta Vaclava Klausa i mnogi drugi uvaženi naučnici.
[/restrictedarea] bыstrыe zaйmы onlaйn zaйm v novorossiйskezaйm ispravitь kreditnuю istoriюzaйm onlaйn na kivi bez pasporta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *