Да ли је свет поново у рату?

Савремена ситуација много подсећа на ону од пре сто година, а последице и циљеви глобалних ратова су ново уређење света, речено је на београдској Међународној конференцији „Велики рат и почетак новог света: актуелно подсећање за човечанство“

Пише Невенка Стојчевић Фотографије Иван Добричић

Први светски рат је утицао на промену геополитичке карте Европе и света, изазвао је непроцењива разарања и ненадокнадиве људске жртве и данас, у светлу украјинске кризе, одатле се могу извући поуке актуелније него икад. Ово је порука Међународне конференције „Велики рат и почетак новог света: актуелно подсећање за човечанство“, одржане у београдском Центру „Сава“, чији су организатори из Србије и Русије, земаља које су претрпеле највећу штету од последица Првог светског рата. На конференцији је током два дана учествовало око стотину говорника из 15 земаља света.
Говорници су истакли да је Србија у Великом рату, у којем је учествовало око 30 земаља, претрпела пропорционално највеће људске губитке, јер је изгинула шестина становништва, што је довољан аргумент против недопустивог покушаја да се фалсификовањем историје кривица за избијање рата свали на Србију.
[restrictedarea]

ПРАВДА НИЈЕ ИЗРЕЧЕНА На почетку овог научног скупа присутнима се обратио Његова светост патријарх српски Иринеј, подсећајући да је Први светски рат донео велике невоље и да чињенице о њему и мотиве за његов почетак треба приказивати онаквима какви јесу, а не како би то некима одговарало.
„Тај рат је био немилосрдан и за Русе, и све остале народе који су у њему учествовали, али је по жртвама и последицама био најтежи за Србе. Оно што се догодило на Церу и Колубари незабележено је у људској историји и желимо да се то више никада и никоме не понови. Хвала Фондацији Андреја Првозваног што жели да каже истину – ко је желео рат, ко га је изазвао а ко је морао да га прихвати“, поручио је патријарх Иринеј.
Изасланик председника Србије Томислава Николића, проф. др Оливер Антић, рекао је да је рат од пре сто година као некакав цунами променио геополитичку карту не само нашег региона и Европе него и света, а да је увод у овај догађај била Анексија Босне и Херцеговине 1908. године.
„Европска елита је 1909. године у Риму одржала Први конгрес европског уједињења, који је био претеча ЕУ, где је констатовала да Анексија може да изазове рат који ће уништити Европу и увести једну ваневропску силу која ће завладати европским простором. А после рата, силе победнице пресудиле су да је Немачка најкривља за изазивање рата и наметнуле су јој највеће санкције. Касније су се појавили неки нови документи, међу њима и један који је нађен 90-их година прошлог века у Бечу и показује да Беч сам себе највише оптужује. Дакле, правда није у потпуности изречена, јер извршење дела је било на страни Аустро-Угарске, а Немачка је дала карт бланш и она је у том смислу одговорна“, нагласио је Антић и додао да је у то време извршен први масовни злочин − и геноцид − од стране, пре свега, мађарских официра и војника у аустроугарским униформама, затим бугарских и хрватских, али Чеси нису учествовали нити у једном злочину, напротив, и то им служи на част.
Потом су прочитане посланице патријарха московског и све Русије Кирила и председника Државне думе Сергеја Наришкина. Руски патријарх је рекао да се пре сто година десио рат најкрвавији у свету, у којем је погинуло више од 22 милиона људи и у којем су нестала четири царства – Руско, Немачко, Аустроугарско и Османско, те да је рат довео до Октобарске револуције и богоборачког режима када је страдала Руска православна црква. А Наришкин је поручио да је свет поново у рату, који се догађа иза крхког мира.

ФАШИЗАЦИЈА ЕВРОПЕ Председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин говорио је о фашизацији Европе, као последици претеране идеологизације политике и искривљавања историје која утиче на савремену свест да би оправдала изазиваче рата.
„Ко има користи од тога? Србија, која је имала процентуално највеће губитке и у Првом и у Другом светском рату, сигурно нема. Као ни Русија, која је изгубила чак 26 милиона људи. Али је користи сигурно имала Америка, која је после рата доживела снажан економски раст и постала светска велесила. Сада ситуација много подсећа на ону од пре сто година, а глобални ратови се користе као инструмент за ново уређење света“, рекао је Јакуњин.
Он је оценио да је свет у стању сталних криза и навео пример Украјине, у којој су два братска народа гурнута у крвави рат, па подсетио како је међународно право урушено на Косову, а притом се другим народима не дозвољава право на самоопредељење, што је додатни фактор за кризу.
„Европа је преживела два тешка рата, а не види да се у њој дешава фашизација. Другачије се то не може назвати“, закључио је Јакуњин.
Вацлав Клаус, бивши председник Републике Чешке, рекао је да је Први светски рат започео у Србији, али да га Србија није започела, нити је убиство Фердинанда било узрок рата који је тада већ висио у ваздуху.
„Рат су изазвале Немачка и Аустрија, уз невољни пристанак Мађарске и амбиције Немачке да поново црта границе Европе. Тај рат је део моје породичне историје, јер мој деда се у њему борио и био рањен као грађанин Аустро-Угарске. Али, он је мојој земљи после много векова стране доминације донео државност и могућност да се развија, док нису дошли Хитлер и зло нацизма са Другим светским ратом.“
Клаус је нагласио да су последице Првог светског рата много комплексније, јер је он отворио врата комунизму и нацизму и губитку традиционалних вредности повезаних са хришћанством.
„Комунизам још није поражен, он се само растопио и опет видимо сличне тенденције у свету – напад на породицу, либерални капитализам, промењен вредносни систем. Ако Европа то не види, трећи рат може да буде на европском континенту“, закључио је Вацлав Клаус.
Заменик руског министра спољних послова Алексеј Мешков напоменуо је да су главни носиоци неолиберализма у младости заступали троцкизам и да је невероватно искривљавање историје у функцији политике.
„Први рат заиста је постао светски по својој разорности. Први пут је коришћено оружје за масовно уништење, али је активирано и пропагандно оружје, као у данашњим ‚наранџастим револуцијама‘, које дестабилизују државе. Сада покушавају да подрију безбедност у Европи и нама наочиглед конституише се полицентрични свет. Искључивање појединих земаља из свеукупних процеса не води решењу, као ни блоковска политика, и ми морамо да проблеме решавамо дијалогом“, нагласио је Мешков.
Он је додао да је кобна грешка искључивање Русије из светске игре, јер је она отворена за сарадњу и да су опасни сви покушаји изолације међународних партнера са циљем да се натерају да одустану од самосталне политике, као и покушаји да се Русија стави на маргине европске политике.

РУСИЈА – НАЈБОЉИ ДЕО ЕВРОПЕ Виталиј Третјаков, декан Високе школе за телевизије Универзитета „Ломоносов“, рекао је да веома воли Европу, али да је Русија њен најбољи део.
„Међутим, Европа се сматра најпаметнијом, најцивилизованијом, али ја сам критичан према њој, јер сви ратови су започели у Европи. Сви светски ратови, и кога онда Европа да учи мирољубивости? Зачудио сам се када је колега из Индије говорио о несврстанима, покрету који никада није добродошао на Западу јер он не жели неутралност. Може се бити са Западом, или против Запада, никако неутралан. Тачније, сви морају да буду упрљани крвљу“, рекао је Третјаков.
Он је оценио да је улогу провокатора Русије од Балтичких земаља и Пољске преузела Украјина, односно њена халапљива елита, која сматра да се она, упркос томе што је велика земља, није остварила као држава, а све то одговара Европи.
„Европа је све што није Русија, а Русија није Европа, зато, Русија ће бити или независна од жеља Европе, или је неће бити! У Европи може да дође до диктатуре, али потенцијални диктатор више није појединац, ни Наполеон ни Хитлер, већ је то групни диктатор – САД! Дакле, Русија спасава Европу од њених диктатора“, закључио је Третјаков.
Џејмс Бисет, бивши канадски амбасадор у Југославији, оценио је да се Велики рат никада није завршио.
„Ја сам се некада поносио што је моја земља чланица НАТО, који је требало да осигура мир и правду у свету. Али НАТО сада само говори да мора да интервенише којекуда и то, како је Клинтон рекао 1999. године, без одобрења УН. Тиме је прекршено обећање дато Горбачову и сад је Русија окружена НАТО снагама. Поред тога, у Канади објективне информације могу да се добију једино из руских медија“, закључио је Бисет.

___________________________________________________________________________________

ГОВОРНИЦИ
Првога дана на конференцији (организатори-Београдски форум за свет равноправних и „Центар националне славе” и Фонд „Андреј Првозвани”) говорили су и академик Василије Крестић, Индијац Бим Синг, проф. др Љубодраг Димић, Руси Вардан Багдасарјан, Игор Орлов, Алексеј Подберезкин, др Јелена Гускова, бивши министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић, Аустријанац Валтер Швимер, Италијан Паоло Рајмонди, директор Балканолошког института САНУ Душан Батаковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић, Чех Јиржи Вајгл, директор Института Вацлава Клауса и многи други уважени научници.
[/restrictedarea] быстрые займы онлайн займ в новороссийскезайм исправить кредитную историюзайм онлайн на киви без паспорта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *