Бругес: Ватикан ће отворити архиве из Другог светског рата

Надбискуп Жан-Луj Бругес, главни архивар и библиотекар Свете римске цркве, изjавио jе да ће за око годину и по дана део архива коjи се односи на период од 1938. до 1958. бити доступан jавности.

Kако jе обjаснио, све архиве Ватикана су отворене за истраживаче до 1938. а следећи ће бити доступан период између 1938. и 1958. године.

“Oдлука да део колекциjе архива постане доступан истраживачима увек jе политичка и увек jе остављена самом папи… Папа фрањо ми jе рекао да се слаже да се оваj део архива учини доступним и сва окумента из овог историjског периода, осим оних коjи се односе на лични живот поjединаца”, рекао jе надбискуп за Политику.

Oн jе додао да када га jе папа питао колико ће бити потребно да се таj део архива припреми за истраживаче, одговорио jе око годину и по дана.

Бругес, коjи jе боравио у првоj у историjи посети првог човека Ватиканске библиотеке Београду, нагласио jе срдачност с коjом jе примљен у Србиjи и у Српскоj православноj цкрви и додао да jе састанак са патриjархом Иринеjом требало да траjе само пола сата, а траjао jе готово два сата.

Један коментар

  1. pacovski kanali, monsinjor stepinac, fra zver ova, fra zver ona.bas ce biti interesantno za /historicare/.hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *