Премиjер Доњецке Народне Републике поднео оставку

Премиjер самопроглашене Доњецке Народне Републике, Aлександар Бородаj, поднео jе данас оставку, а на том месту ће га заменити Aлександар Захарченко, садашњи командант jединице проруских снага на истоку Украjине.

Бородаj jе рекао да се повлачи са места премиjера након што jе завршио своj посао “покретача”, те да ће од сада обављати дужност заменика премиjера и да неће напустити непризнату републику, пренео jе AфП.

Његовом оставком потврђени су наводи коjи су се поjавили раниjе данас да постоjи могућност да проруски активисти на истоку Украjине добиjу новог лидера, човека коjи jе пореклом из Доњецка, уместо досадашњег вође Aлександра Бородаjа, коjи jе руски држављанин.

Позиваjући се на неименоване изворе, Роjтерс jе пренео да ће Бородаjа на челу Доњецке Народне Републике по своj прилици заменити Захарченко, коjи сада командуjе тешко наоружаном jединицом проруских активиста.

Jедан од извора jе навео да ће Захарченко бити именован за лидера Доњецке Народне Републике “како би се оjачало воjно крило” активиста.

Упитан да ли jе сврха промена у врхушки проруских снага покушаj да се ублажи криза, неименовани извор jе потврдно одговорио, преноси британска агенциjа.

Руски држављани, међу коjима jе и Бородаj, налазе се на наjвишим позициjама на челу промосковских снага на истоку Украjине.

Долазак Захарченка на чело промосковских активиста уместо Бородаjа могао би да помогне у ублажавању тензиjа у тренутку када jе Запад пооштрио санкциjе Русиjи због пружања подршке проруским снагама, закључуjе Роjтерс.

Jедна особа jе погинула, а две су повређене када jе граната погодила болницу у Доњецку, упоришту проруских активиста, саопштиле су локални медицински званичници.

“Данас као резултат гранатирања доњецке градске болнице, jедна особа jе погинула, а две су повређене”, изаjвио jе неименовани регионални здравствени завничники додао да међу жртвама нема лекара, пренео jе AфП.

Украjинске снаге су раниjе данас отвориле артиљериjску ватру на област око кључне базе проруских снага у центру Доњецка, коjи jе упориште проруских снага у источноj Украjини, саопштиле су власти тог града.

Гранатирано jе подручjе око регионалног седишта украjинске безбедносне агенциjе СБУ, навела jе градска скупштина Доњецка, упозораваjући људе да се склоне са улица и оду на безбедно место.
У гранатирању опкољеног Доњецка погинула су три, а рањено jе пет цивила, саопштиле су власти тог града у источноj Украjини.

У артиљериjског ватри оштећена су три стамбена блока и пет кућа у jугоисточном делу Доњецка коjи се зове Буђонивски. У индустриjском граду Доњецку живи милион људи.

Уништене су и две куће у jедном насељу у западном предграђу, али нема извештаjа о жртвама.

Украjинска воjска jе обjавила да се спрема да заузме Доњецк пошто jе током претходних месец дана успела да опколи проруске снаге у том граду. Jуче jе први пут извршен ваздушни напад близу центра Доњецка, па се страхуjе да би улице тог града могле постати ново боjно поље.

Грађански рат у Украjини траjе скоро четири месеца и до сада jе у неjму погинуло више од 1.300 људи.

Више од 285.000 људи избегло jе из своjих домова, показуjу подаци УНХЦР коjи jе упозорио на опасност од “масовног егзодуса” ако се сукобу интензивираjу.

У Луганску, другом упоришту проруских снага у источноj Украjини, власти су упозориле да прети “хуманитарна катастрофа” због тога што су залихе воде, хране и горива потрошене.

 

Суспендован прекид ватре на месту рушења “Боинга”

 

Украjинска влада саопштила jе данас да суспендуjе прекид ватре на месту пада путничког авиона “Боинг-777” малезиjске авиокомпаниjе у Доњецкоj области на истоку Украjине, након што jе обустављен рад међуанродног тима експерата.

Украjинска агенциjа УНИAН наводи да ће се борбена деjства на месту несреће обновити пошто jе потрага за преосталим посмртним остацима и личним стварима погинулих путника и чланова посаде обустављена.

Државна комисиjа за истраживање пада авиона и међународни експерти усагласили су се да после прекида потраге на месту несреће прекид ватре неће важити.
“Eксперти радне групе за спровођење истраге усагласили су се да режим прекида ватре у зони пада авиона, коjи jе успоставио председник Украjине у складу са захтевом међународних експерата и коjи Oружане снаге Украjине прецизно поштуjу, неће важити до почетка друге фазе истраге”, наведено jе у саопштењу достављеном тоj украjинскоj агенциjи.

У Украjину су 27. jула допутовали међународни експерти ради учешће у истрази пада авиона а украjински председник Петро Порошенко прогласио jе jеднострани прекид ватре у пречнику од 20 километара од места рушења летелице.

Mеђутим, експерти, представници OEБС-а и полицаjци из Холандиjе и Aустралиjе, неколико дана нису могли да стигну до места несреће због пуцњаве, што им jе пошло за руком први пут 31. jула.

Холадниjа jе одлучила jуче да обустави претраге.

Холандски премиjер Mарк Руте саопштио jе да jе “у овоj фази опасно за међународне стручњаке да се налазе у региону, обзиром на погоршање ситуациjе на истоку Украjине”.
“Због тога прекидамо активности тражења тела и личних ствари жртава авионске несреће”, рекао jе председник холандске владе.

УНИAН преноси наjаву из Државне комисиjе за истрагу да ће се о другоj фази претрага на месту рушења “Боинга” расправљати следеће седмице.

Mалезиjски авион коjи jе летео из Aмстердама за Kуала Лумпур срушио се на истоку Украjине 17. jула и погинули су свих 298 путника и чланова посаде.

 

У близини Доњецка оборен авион украjинске воjске

 

На истоку Украjине jе данас изнад териториjе коjу контролишу проруске снаге оборен авион украjинске воjске, док jе био у ниском лету над тим подручjем, обjавила jе агенциjа франс Прес, чиjи jе новинар сведочио том догађаjу.

Aвион jе након експлозиjе пао у оближње поље, а пилот се катапултирао и слетео падобраном око 40 километара источно од Доњецка, навела jе француска агенциjа.

Украjинска влада саопштила jе раниjе током данашњег дана да суспендуjе прекид ватре на месту пада путничког авиона “Боинг-777” малезиjске авиокомпаниjе у Доњецкоj области на истоку Украjине, након што jе обустављен рад међународног тима експерата.

Украjинска агенциjа УНИAН наводи да ће се борбена деjства на месту несреће обновити пошто jе потрага за преосталим посмртним остацима и личним стварима погинулих путника и чланова посаде обустављена.

У гранатирању опкољеног Доњецка су током ноћи погинула три, а рањено jе пет цивила, саопштиле су власти тог града у источноj Украjини. Претходно jе jедна особа погинула, а две су повређене када jе граната погодила болницу у Доњецку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *