IN MEMORIAM: Dr Miroslav Svirčević (1970−2014)

Istoričar Miroslav Svirčević, naučni saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) preminuo je 10. avgusta u 44. godini. Svirčević je napisao brojne naučne radove, a iza njega su ostale i dve kapitalne knjige o istoriji lokalne samouprave u Srbiji i Bugarskoj.
Posle sticanja stručnog zvanja diplomiranog pravnika, upisao je postdiplomske studije na Katedri za pravnoistorijske nauke Pravnog fakulteta u Beogradu.
Magistarsku tezu pod nazivom „Odnosi između Doma lordova i Doma narodnog predstavništva u engleskom parlamentu (1832−1911)“ odbranio je 31. marta 2000. godine. Titulu doktora nauka stekao je odbranivši tezu „Lokalna samouprava u Srbiji i Bugarskoj 1878−1914“ 21. februara 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
Proučavao je razvoj savremenog libertarijanizma i Austrijske ekonomske škole i bio veliki pristalica pravno-političke filozofije Fridriha Hajeka i ekonomske teorije Ludviga fon Misea.
U autorskom tekstu pod nazivom „Novopazarski Sandžak kao novo Kosovo, ili gde je izlaz iz defanzive“, koji je „Pečat“ objavio u januaru 2013, Svirčević upozorava da je vreme da Srbija, bez obzira na propušteno vreme i pogrešnu politiku, koja je naročito bila vođena od 2008. godine, konačno pređe u ofanzivu i spreči nepovoljan razvoj događaja:
„Takva nova politika podrazumevala bi: očuvanje suverenosti nad celokupnom državnom teritorijom Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, jug Srbije, Raško-polimsku oblast i sve ostale srpske zemlje koje stranci iz sopstvenih interesa mogu destabilizovati i od njih praviti političke faktore, reformu političkog i pravnog sistema, obnovu vojske, suzbijanje korupcije, oživljavanje privrede i izgradnju novog kulturnog obrasca na temeljima najsvetlijih kulturnih dostignuća iz vremena Kraljevine Srbije.“
Nije dočekao štampanje knjige o balkanskim ratovima, koju je pripremio na engleskom jeziku, a trebalo bi da izađe u izdanju Pravnog fakulteta u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Pomolimo se za Miroslavovu dušu.
    Otišao je dobar čovek..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *