IN MEMORIAM: Др Мирослав Свирчевић (1970−2014)

Историчар Мирослав Свирчевић, научни сарадник Балканолошког института Српске академије наука и уметности (САНУ) преминуо је 10. августа у 44. години. Свирчевић је написао бројне научне радовe, а иза њега су остале и две капиталне књиге о историји локалне самоуправе у Србији и Бугарској.
После стицања стручног звања дипломираног правника, уписао је постдипломске студије на Kатедри за правноисторијске науке Правног факултета у Београду.
Магистарску тезу под називом „Односи између Дома лордова и Дома народног представништва у енглеском парламенту (1832−1911)“ одбранио је 31. марта 2000. године. Титулу доктора наука стекао је одбранивши тезу „Локална самоуправа у Србији и Бугарској 1878−1914“ 21. фебруара 2008. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.
Проучавао је развој савременог либертаријанизма и Аустријске економске школе и био велики присталица правно-политичке филозофије Фридриха Хајека и економске теорије Лудвига фон Мисеа.
У ауторском тексту под називом „Новопазарски Санџак као ново Косово, или где је излаз из дефанзиве“, који је „Печат“ објавио у јануару 2013, Свирчевић упозорава да је време да Србија, без обзира на пропуштено време и погрешну политику, која је нарочито била вођена од 2008. године, коначно пређе у офанзиву и спречи неповољан развој догађаја:
„Таква нова политика подразумевала би: очување суверености над целокупном државном територијом Србије, укључујући Косово и Метохију, југ Србије, Рашко-полимску област и све остале српске земље које странци из сопствених интереса могу дестабилизовати и од њих правити политичке факторе, реформу политичког и правног система, обнову војске, сузбијање корупције, оживљавање привреде и изградњу новог културног обрасца на темељима најсветлијих културних достигнућа из времена Краљевине Србије.“
Није дочекао штампање књиге о балканским ратовима, коју је припремио на енглеском језику, а требало би да изађе у издању Правног факултета у Београду.

Један коментар

  1. Помолимо се за Мирославову душу.
    Отишао је добар човек..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *