Hrvatska isporučuje ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu 14 helikoptera

Hrvatska planira da isporuči 14 vojno-transportnih helikoptera Mi-8MTV-1 ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu kao podršku borbenim operacijama ukrajinske vojske na jugoistoku zemlje, saopštio je američki internet portal Defense News, pozivajući se na hrvatski Jutarnji list.

„Hrvatska inicijativa razmatrana je tokom nedavne posete grupe američkih kongresmena Zagrebu u razgovoru sa članovima tamošnje vlade, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je u vezi sa ovim planovima najavilo da namerava da nabavi 20 američkih helikoptera UH-60 Black Hawk. „Ova transakcija biće razmatrana početkom septembra tokom posete Hrvatskoj načelnika združenog generalštaba američkih oružanih snaga generala Martina Dempsija, oko učešća u vojnim vežbama, navodi se u saopštenju na sajtu.

U skladu sa ovim planovima, naglašava Defense News, SAD će kao dodatak helikopterima isporučiti RV Hrvatske rezervne delove. Takođe, obezbediće logističku podršku i obuku hrvatskim pilotima i tehničkom osoblju“. U saopštenju je naglašeno da hrvatsko ratno vazduhoplovstvo u naoružanju trenutno ima 14 helikoptera Mi-8MTV-1 i 10 Mi-171Š ruske proizvodnje.
opširnije: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_27/Mediji-Hrvatska-isporuchuje-ukrajinskom-ratnom-vazduhoplovstvu-14-helikoptera-5459/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *