DNR odbila uslove Kijeva

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) je spremna za pregovore sa ukrajinskim vlastima, ali ne namerava da ispunjava uslove Kijeva, izjavio je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

„Mi smo otvoreni za bilo koje pregovore. Mi čekamo razumne predloge, a ne – predati oružje i obezbediti zatvaranje granica. Tako neće moći“, rekao je on. „Pregovori nepriznate DNR sa Kijevom su mogući samo u ravnopravnim uslovima – posle priznanja nezavisnosti republike. Treba da se prizna uspostavljena država (DNR). Ja shvatam da je to za njih fizički gotovo nemoguće, ili nekakva moralna osećanja im neće dozvoliti da to urade odmah. Mi smo protiv rata i ne želimo da gine civilno stanovništvo“, rekao je premijer Zaharčenko na brifingu u Donjecku.

Šef MSP Ukrajine Pavel Klimkin je ranije, komentarišući rezultate susreta „četvorke“ povodom situacije u Donbasu, koji je održan u Berlinu, izjavio da je prekid vatre u Donjeckoj i Luganskoj oblasti moguć samo ako se uspostavi kontrola nad granicom, obezbedi rad posmatrača OEBS i oslobode zarobljenici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *