Desni sektor protiv MUP Ukrajine: Ultimatum nije prošao


Igor Silecki

Kijevske vlasti ne kontrolišu Desni sektor. To potvrđuje i poslednji demarš ultranacionalista na račun MUP-a Ukrajine, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš ranije je istakao ultimatum sa zahtevom kadrovskog čišćenja MUP-a, preteći da će u protivnom pokrenuti svoje teroriste na Kijev.

Ipak Desni sektor na Kijev neće krenuti. Šef ukrajinskih ultranacionalista rešio je da su vlasti ispunile neke zahteve – između ostalog oslobodile ranije uhapšene teroriste (ili, kako ih naziva Jaroš, „pobratime“). Tako da njegovi borci „nastavljaju da ratuju na istoku Ukrajine“. Još jedna tačka ultimatuma je ostavka prvog zamenika šefa MUP-a Jevdokimova, koja se već razmatra. Desni sektor smatra to mada malom, ali pobedom – i ostaje na svojim pozicijama.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je nazvao Jarošev demarš pozerstvom, istakavši da izjave o ostavci jednog od zamenika ministara već nekoliko nedelja razmatra vlada. Pretenzije lidera Desnog sektora MUP je objasnio približavanjem parlamentarnih izbora: na predsedničkim je on sakupio manji procenat glasova, a kako bi dospeo u Radu na jesen, treba da ima podršku 5% birača. I uopšte Desni sektor još nije dorastao da postavlja ultimatume zakoniti izabranoj vlasti – izjasnio se savetnik šefa MUP-a Anton Geraščenko.

Čitava istorija sa ultimatumom upečatljiva je ilustracija koliko je efemernan uticaj Kijeva na razne paravojne formacije, prokomentarisao je situaciju ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Naravno, kijevska vlast ne kontroliše mnogobrojne oružane formacije – između ostalog Desni sektor od kojeg je u značajnoj meri sastavljena nacionalna garda. Kijevska vlast ne kontroliše bataljone koje su formirali oligarhi – sve te Azove, Dnjepre i slično. Upravo zato mi insistiramo da kijevsla vlast počne opštenacionalni dijalog uz učešće svih regiona, kako bi pokazala Jugoistoku da je zainteresovana za nacionalno pomirenje.

Kijevski predstavnici vlasti, nažalost, na pozive zdragov razuma ne reaguju. Nije im do toga: jer prava borba za vlast tek počinje, smatra docent Ruske akademije državne službe Kira Sazonova:

Apsolutno očekivana situacija. Očgledno da Desni sektor uz pomoć kojeg je aktualna kijevska vlast za kormilom, vrlo je eksplozivna formacija. Ona preti nepovoljnim posledicama onim ljudima koji danas rukovode Ukrajini. Nesumnjivo, borba se nastavlja.

Što su bliži izbori za Vrhovnu rdu, to je oštrija ova borba. I za poboljanje situacije u Ukrajini za sada nema pretpostavki, uveren je ekspert Instituta za Ruse van Rusije Vitalij Žuravljov:

Situacija će se zaoštravati. To će biti izbacivanje informacija, podmetanja. U tom smislu, naravno, politička situacija u Ukrajini neće biti stabilna uoči izbora. Ako se uzme u obzir da će se zaoštravati i socijalno-ekonomska situacija – gasna kriza, hladna zima, prekidi sa isplaćivanjem plata, penzija – to će sve pogrošati situaciju. Jesen-zima u Ukrajini će biti vrlo komplikovana.

Borba će se voditi ne samo na informacionom polju. Porošenko, Jacenjuk i Avakov, zajedno sa njima i gubernatori ukrajinskih oblasti, više puta su pokazali da u sredstvima dostizanja svojih ciljeva ne nameravaju da se ustručavaju. Nitša ih nije koštalo da pretvore u ruševine trećinu svoje zemlje. I svoje sradnike koji su napustili liniju uklanjaju s puta, ne razmišljajući – dovoljno je setiti se ubistva pod čudnim okolnostima jednog od Jaroševih pomoćnika, Saške Bilog. Tako da samom lideri Desnog sektora ne bi smetalo da se pričuva. Jer kadrovske čistke koje je on tražio od MUP-a mogu da stignu do njegove eparhije. Pri tome u uobičajenoj za Jaroša ultraradikalnoj formi.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_18/Desni-sektor-protiv-MUP-Ukrajine-Ultimatum-nije-proshao-1597/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *