Десни сектор против МУП Украјине: Ултиматум није прошао


Игор Силецки

Кијевске власти не контролишу Десни сектор. То потврђује и последњи демарш ултранационалиста на рачун МУП-а Украјине, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Лидер Десног сектора Дмитриј Јарош раније је истакао ултиматум са захтевом кадровског чишћења МУП-а, претећи да ће у противном покренути своје терористе на Кијев.

Ипак Десни сектор на Кијев неће кренути. Шеф украјинских ултранационалиста решио је да су власти испуниле неке захтеве – између осталог ослободиле раније ухапшене терористе (или, како их назива Јарош, „побратиме“). Тако да његови борци „настављају да ратују на истоку Украјине“. Још једна тачка ултиматума је оставка првог заменика шефа МУП-а Јевдокимова, која се већ разматра. Десни сектор сматра то мада малом, али победом – и остаје на својим позицијама.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је назвао Јарошев демарш позерством, истакавши да изјаве о оставци једног од заменика министара већ неколико недеља разматра влада. Претензије лидера Десног сектора МУП је објаснио приближавањем парламентарних избора: на председничким је он сакупио мањи проценат гласова, а како би доспео у Раду на јесен, треба да има подршку 5% бирача. И уопште Десни сектор још није дорастао да поставља ултиматуме законити изабраној власти – изјаснио се саветник шефа МУП-а Антон Герашченко.

Читава историја са ултиматумом упечатљива је илустрација колико је ефемернан утицај Кијева на разне паравојне формације, прокоментарисао је ситуацију министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Наравно, кијевска власт не контролише многобројне оружане формације – између осталог Десни сектор од којег је у значајној мери састављена национална гарда. Кијевска власт не контролише батаљоне које су формирали олигархи – све те Азове, Дњепре и слично. Управо зато ми инсистирамо да кијевсла власт почне општенационални дијалог уз учешће свих региона, како би показала Југоистоку да је заинтересована за национално помирење.

Кијевски представници власти, нажалост, на позиве здрагов разума не реагују. Није им до тога: јер права борба за власт тек почиње, сматра доцент Руске академије државне службе Кира Сазонова:

Апсолутно очекивана ситуација. Очгледно да Десни сектор уз помоћ којег је актуална кијевска власт за кормилом, врло је експлозивна формација. Она прети неповољним последицама оним људима који данас руководе Украјини. Несумњиво, борба се наставља.

Што су ближи избори за Врховну рду, то је оштрија ова борба. И за побољање ситуације у Украјини за сада нема претпоставки, уверен је експерт Института за Русе ван Русије Виталиј Журављов:

Ситуација ће се заоштравати. То ће бити избацивање информација, подметања. У том смислу, наравно, политичка ситуација у Украјини неће бити стабилна уочи избора. Ако се узме у обзир да ће се заоштравати и социјално-економска ситуација – гасна криза, хладна зима, прекиди са исплаћивањем плата, пензија – то ће све погрошати ситуацију. Јесен-зима у Украјини ће бити врло компликована.

Борба ће се водити не само на информационом пољу. Порошенко, Јацењук и Аваков, заједно са њима и губернатори украјинских области, више пута су показали да у средствима достизања својих циљева не намеравају да се устручавају. Нитша их није коштало да претворе у рушевине трећину своје земље. И своје сраднике који су напустили линију уклањају с пута, не размишљајући – довољно је сетити се убиства под чудним околностима једног од Јарошевих помоћника, Сашке Билог. Тако да самом лидери Десног сектора не би сметало да се причува. Јер кадровске чистке које је он тражио од МУП-а могу да стигну до његове епархије. При томе у уобичајеној за Јароша ултрарадикалној форми.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_18/Desni-sektor-protiv-MUP-Ukrajine-Ultimatum-nije-proshao-1597/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *