Турска и Балкан, изгубљени у преводу

Ниједног секунда нисмо ниједну ружну реч упутили Бошњацима, нити ћемо то да учинимо, рекао је премијер Александар Вучић након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Уверен сам да је Ердоган изговорио претњу, каже Додик.

Премијер Александар Вучић разговарао је у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком, поводом изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће свако ко дирне Бошњаке против себе имати сто милиона Турака.

Турски премијер је, иначе, више пута давао контроверзне изјаве о Балкану.

“Ми ћемо у миру гледати да решавамо наше проблеме. Поштујемо интегритет Босне и Херцеговине и ниједног секунда нисмо ниједну ружну реч упутили Бошњацима, нити ћемо то да учинимо”, рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са Додиком.

Вучић је истакао да је данас разговарао са амбасадором Турске који га је уверавао да изјава премијера Турске Ердогана о бродовима те земље у Неуму није дата и да он жели да верује да то није речено.

Премијер је навео да свако има право на своје закључке у вези с изјавом Ердогана, али да он нема право да негира и омаловажава забринутост председника РС. Вучић је истакао и да би реакција Србије била другачија да је сигуран да је турски премијер заиста изјавио да би турски бродови могли упловити у Неум.

Вучић је, међутим, подсетио на раније Ердоганове изјаве, ону у Призрену и на последњу дату пре 15 дана у Аустрији. Ердоган је тада рекао да су Аустријанци потомци Османлија, након чега читаво аустријско руководство није желело да се сусретне са турском делегацијом изузимајући шефа дипломатије Себастијана Курца, који је при томе изнео мишљење и став своје земље о таквој изјави.

Вучић је нагласио да жели и Турску и остале да замоли и да им каже да такве ствари нису никоме у интересу, јер “Србија мора да води рачуна о стабилности и не може да гледа у небо уколико би било ко на било који начин урушавао регионалну стабилност”.

“Желимо да градимо са Турском партнерске односе, али желим да имамо будно око и ЕУ над целим Балканом, јер Балкан је увек опасно буре барута и зато није дозвољено играње ни са фитиљем, шибицом, упаљачем”, рекао је Вучић.

Српски премијер је додао да је српско руководство са представницима Турске имало важне састанке, а са тиме ће се, каже, наставити и у будућности.

Дејтонски споразум треба да се поштује, поновио је премијер и оценио да Србија то и чини, поштујући истовремено свој српски народ, те подсетио да РС нема војску, па стога не може да угрози било кога.

Вучић је додао и да је Србија по међународном праву спремна да штити свој народ, како у Србији тако и његове интересе свуда у свету.

Додик: Уверен сам да је Ердоган то рекао

Председник Републике Српске указао је да Турска помаже искључиво бошњачку страну у БиХ и да води навијачку политику.

Додик је рекао да је уверен да је Ердоган заиста изговорио претњу и да “ако може да забрани Твитер може и да скине своју изјаву са неких медија”. Подсетио је да је Турска представница Исламске организације и да је чланица Савета за имплементацију мира у БиХ, те да је управо зато тај савет изгубио снагу, а његове одлуке немају ауторитет у Републици Српској.

Додик је рекао да Турска има свој војни контингент у БиХ и да стога изјава попут Ердоганове представља “опасне намере”, тим пре што је политика турске навијачка и беспоговорно брани бошњачка уверења не марећи за ставове других народа који живе у БиХ.

Председник РС је подсетио и да је министар спољних послова Турске Ахмет Давутлогу у Сарајеву говорио слично, да је након тога то негирао, иако је тај његов говор снимљен.

Додик је рекао и да је Република Српска незадовољна начином на који Турска од БиХ покушава да направи унитарну државу и нагласио да Република Српска није за ескалацију насиља.

Истакао је и да није тачно да нема турских бродова на Јадрану код Неума који су чекали да уплове у територијалне воде БиХ, али да до тога није дошло јер нема сагласности сва три конститутивна народа.

“Република Српска је одлучна да да одговор на сваку врсту таквих изазова”, рекао је Додик додајући да је захвалан Србији за приврженост територијалном интегритету Српске.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да Србија не прихвата претње које долазе са турске стране и нагласио да политика и дипломатија треба да решавају таква питања.

“Генерално желим да кажем да смо више пута истицали у директном разговору са турским завничницима да је давање таквих изјава супротно јавно изреченом ставу – да они буду конструктиван фактор на Балкану и да желе добре односе са Србијом”, рекао је Дачић.

Дачић је са изјавом турског премијера упознао и америчког државног секретара Викторију Нулан, а 16. јула у Бриселу са тиме ће упознати и чланове Европске комисије. Дачић је поручио да на такве изјаве треба да реагују међународни фактори.

Један коментар

 1. Poštovani!

  Turska je okupator.
  600 godina je ovdje bila prisutna.
  Muslimani Bosne su se prvi pobunili protiv Turske na čelu sa
  Huseinom Gradašćevićem za autonomiju Bosne.
  Ne mogu da shvatim da ima i jedan musliman-bošnjak koji će vjerovati tim glupostima “o Turskoj koja će štititi bošnjake”. Ma to su gluposti.
  Oni nas nisu štitili ni 1878. na Berlinskom kongresu, nego su Bosnu dali-prodali Austrijancima. Pa ko da im sada vjeruje.
  Svaki okupator ima svoj cilj. Nije ga briga za domicilno stanovništvo. A Turska nas je okupirala. Oni su besćasni ljudi.
  Nema Bosna sa njima nikakve odnose.
  Ovo što Izetbegović junior radi, pa to je zato jer u Turskoj ima svoju firmu, a ostao je u Bosni da spriječi “lajanje i ogovaranje”
  njegovog oca, i da neko ne bi njegovu porodicu oblatio.
  Alija, Izetbegović senior koji je sada mrtav, najveća je propast za Bosnu.
  Zašto??
  Pa ako bi realno sagledali sve stvari, prvo što treba učiniti je da svi osude svoje za nedjela protiv svojih.
  Dakle, treba suditi i osuditi Aliju za zločin protiv svog naroda.
  Isto tako, treba suditi i osuditi odgovorne u Srbiji za zločin protiv srpskog naroda. Koliko je srba “zijanilo” u Bosni?? a sada majke njihove kukaju zbog njihovog stradanja.
  Koliko hrvatskih majki treba da se plačem dokažu o smrti njihovih sinova u Bosni za neku Hercegbosnu?? Ima ih puno.
  Ove detalje niko ne posmatra. Ko su od “mojih ubice mojih”????
  Niko to ne gleda. Traži se komad zemlje ili komad pljačke.

  Ljudi, dođite razumu i shvatite da “mafijaši” upravljaju nama!!
  To su oni isti iz Amerike koji gledaju samo profit, gledaju samo sebe ili našim riječnikom rečeno, IMA LI MENE TU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *